Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Bras 2 handhaaft zich na een sterke testwedstrijd tegen Kapelle od Bos

 

Verslag geschreven door oud-(en toekomstig?) lid Rob Hopman-Been

In Westerlo was het heel goed geregeld met een zaaltje net achterin het café waar ruimte genoeg was.

Het team begon met een 0-1 achterstand door een forfait op bord 3 waardoor de rest op de een of andere manier 3,5 punten bij elkaar moest zien te sprokkelen. Met Angelique en André in Groningen bestond het team uit Erwin, Mark , Oliver , Michiel en Dave.

Dave speelde met wit tegen een wat obscure zwarte opstelling erg actief en kreeg een stelling wat ik beschouwde als onduidelijk, maar met meer ruimte voor Dave . Met de rooklift Td3 en g2-g4! trok hij onverdroten ten aanval .

Mark bestreed het Frans , waar hij een centrumpion opgaf voor een damevleugelmeerderheid. Zijn tegenstander speelde het erg actief en met een petit combinaison won zwart een niet onbelangrijke pion. Marks a-pion sprintte naar a7 en de witte torens namen de b-lijn in beslag. Een toren landde op b8, dat gaf op zich niks want zwart had torens op c8 en d8 dus die hielden de a-pions ambitie tot promotie in bedwang . Maar: toen er ook nog een witte loper op a6 verscheen was het direct uit , 1-1.

Oliver kwam goed uit de opening met wit, hij had te maken met dat gambiet vernoemd naar die ellenlange rivier in Rusland. Dat kent hij goed! Zwart natuurlijk ook, want anders speel je dat niet . Het zwarte initiatief op de damevleugel was in bedwang , maar dat kostte wel een pion of twee en ineens stond zwart beter! Dus gingen de mouwen bij Oliver omhoog en werd dhet vechten voor remise . Dat liep dermate uit de hand dat Olivers dame de achtste rij kon bereiken en daar zelfs heel vervelend werd. Dat kunnen dames immers goed, vervelend zijn. Zwart, die tot dan toe uitstekend had gespeeld miste de beste verdediging en verloor plots een paard , 2-1

Ondertussen was Michiel met een hele leuke partij bezig. Met adequaat spel gaf hij wit heel wat problemen. Ook die speler deed het goed en creëerde een vrijpion waarvoor Michiel een kwaliteit moest geven, niettemin kon ook hij met een leuke combinatie tot een kleine kwaliteit vóór afwikkelen. Toen begon wit weer heel sterk te spelen en won een stuk terug. Heel fraai allemaal! Wat overbleef waren een vrije b- en c-pion en twee torens voor wit en zwart had toren en loper plus (vrij) pionnen op f en g , maar dus met een kwaliteit minder. Nu liepen die zwarte pionnen een stuk sneller , ondersteund door de loperreus op c6. In al verloren stelling ging er een witte toren af. Dat was 4-1! Hè, 4-1 ? Waar was 3-1 dan gebleven?

Nou, die kwam van Dave! In hevige tijdnood dacht zwart, die ternauwernood de koningsaanval had overleefd, middels een paardvork een kwaliteit te winnen , maar dat zou mat lopen. Toen stonden zijn stukken zó onhandig ineens dat Dave een paard kon pennen die niet meer kon worden verdedigd. 3-1

Nadat Michiel dus de handhaving in de klasse had bewerkstelligd, was Erwin nog bezig . Een rustige witte opzet leidde tot weinig problemen voor de kopman en het middenspel was eigenlijk niet zo spannend . Maar wit wilde wel wat en bleef aandringen, wat een pion opleverde in een paard tegen loper eindspel ( Erwin de loper) met pionnen op beide vleugels . Maar Erwin, die kent zijn eindspelen! Op het juiste moment ruilde hij de loper tegen het paard . Wit spoedde zich naar de damevleugel, waar hij een witte pion op a4 had en zwart een pion op a5. Die zwarte a-pion ging er af, maar zwart was snel genoeg om promotie te verijdelen, en daarmee werd de eindstand 4,5 - 1,5 voor ons . Een hele leuke schaakmiddag was het met een fijne arbiter en sympathieke tegenstanders. Goed gedaan, team!

 

Knap resultaat

 

Proficiat aan het tweede team, dat overtuigend toont dat ze thuis horen in derde afdeling. Hopelijk volgend jaar een rustiger competitie, waarin we ons zonder problemen kunnen handhaven en het derde weer de stap naar vierde kan zetten.

 

Dat wordt een rematch

 

Proficiat met de stevige overwinning. Leuk dat we volgend jaar nog steeds twee ploegen hebben in derde.

Dat wordt opnieuw een Brasschaats robbertje uitvechten volgend seizoen!

 

Challenge accepted

 

We kijken er nu al naar uit ;)

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn