Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Maine

 

Maine (ME), de staat van horrorschrijver Stephen King, die ons zoveel genot gegeven heeft met zijn werk: Carrie, The Shining, The Long Walk (ook bekend als De Marathon), Cujo, The Dark Tower serie, Christine, Pet Semetary, It, the Tommyknockers, Dolores Clairborne, The Green Mile, The Mist, Dolan’s Cadillac, en de Mr Mercedes trilogie, om het nog maar bij de bekendste te houden.

Maar dit is geen artikel over Stephen King, maar over Maine (The Pine Tree State) en het schaken in Maine. Maine, de “Pine Tree State”, is de meest noordoostelijke staat van de USA en grenst voornamelijk aan Canada (Saint John, waar ooit de kandidatenmatchen doorgingen, ligt op 50 km) en de Atlantische Oceaan. Enkel in het zuidwesten is er een grens met een andere Amerikaanse staat: New Hampshire.

Het klimaat is vochtig continentaal, met warme, natte zomers. De winters zijn koud en sneeuwrijk. Maine is zo’n 91.650 km² groot, waarvan meer dan 11.000 km² meren en dus ruwweg zo’n 2,5 keer België, maar telt slechts zo’n 1,34 miljoen inwoners, die zo goed als allemaal Engels spreken (een minderheid (5,3%) spreekt Frans).

Politiek gezien is het een buitenbeentje (net als Nebraska): bij presidentsverkiezingen is het niet “the winner takes all”, maar kunnen de stemmen verdeeld worden over republikeinen en democraten. Dat wil nog niet zeggen proportioneel: in november 2020 pakte Biden 378.650 stemmen, Trump net geen 301.000. Maar Biden kreeg drie kiesmannen, Trump slechts ééntje (het omgekeerde was het geval in Nebraska). Grootste steden zijn Portland (63000 inwoners, dus even groot als Roeselare), Lewiston en Bangor. Zo’n 45% van de bevolking is protestants, 37% RK en 17% gelooft niet echt in iets bovennatuurlijks.

Economisch (een “BNP” van 37 miljard in 2001) staat het even sterk als de Duitse regio Saksen-Anhalt (ex-Oost-Duitsland), en dan weet je dat het niet het economische hartland van de USA betreft. Niettemin, volgens één of andere video op Youtube, is het de dertiende beste staat in de USA om te wonen. Rijkste persoon in Maine, met een vermogen van 2,7 miljard USD, is Susan Alfond, wiens vader de Dexter Shoe Company oprichtte, die hij in 1993 voor meer dan 400 miljoen USD verkocht aan Warren Buffett.

Wat staatssymbolen betreft, zitten we goed met Maine. De staatskat is de grote Maine Coon kat, de grootste huiskat ter wereld. Maine heeft wel iets met dieren, want ze hebben ook een staatsdier (moose), een staatsvogel (de Amerikaanse matkop, een soort mees), een staatsschelpdier (kreeft), staatsvis (zalm) en staatsinsect (honingbij). Het staatsgerecht is blueberry pie, een crumble met blauwe bessen. Echt eens proberen - er is quasi geen werk aan en het is een heel lekkere taart. Alleen niet overdrijven met het cornstarch (maiszetmeel), dat smaakt nogal door…

Schakers van Maine vind je hier maar de onderliggende links zien er iets minder knap uit. Topspeler is veelvuldig staatskampioen FM Jarod Bryan (2217), gevolgd door Aaron Spencer (2000) en Benjamin Hover Amar (1998). Een match Brasschaat – Maine zou niettemin best spannend zijn, want Maine heeft meer dan 20 +1700-elo spelers, waarvan zes +1900 spelers. De staat telt een dertigtal clubs. Gelukkig heeft bovenstaande site ook een pagina met beste partijen, en daar grijp ik graag een partij uit.

 

download PGN Max Berube, 1994 - Gabriel Eaton, 1579 (2022) 0-1


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met wat partijcommentaar kan op de link klikken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn