Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2022-2023 R2: Resultaten en verslagen

 

Interclub R2123456

Tweede interclubzondag dit seizoen, tweede prachtige zonnige dag. De weergoden zijn ons niet zo gunstig gestemd. Althans ik schaak toch liever bij onguur weer dan op zo'n heerlijke dag.

Een cruciale zondag voor het behoud van de eerste ploeg. Rechtstreekse concurrent Oostende komt op bezoek. Toch wel enkele afzeggingen. Dus mijn voornemen om de ploegen zoveel als mogelijk in de vaste opstelling te houden mocht naar de vuilbak verwezen worden. De sterkst mogelijke vervangers werden opgeroepen om BRA 1 aan matchpunten te helpen. Idem dito voor BRA 2. Ook daar een aantal vaste spelers die helaas niet kunnen, in een wedstrijd die eigenlijk gewonnen zou moeten worden. BRA 3 en 4 treden aan tegen 2 bijzonder sterke tegenstanders. Van hen een resultaat verwachten zou wel bijzonder unfair zijn. Maar mits enkele knappe individuele prestaties is een stunt altijd mogelijk! Go for it! BRA 5 en 6 zijn de voornaamste slachtoffers van de verschuivingen. BRA 5 was vorige ronde de enige ploeg die een resultaat kon neerzetten. Ga gerust verder op dat elan jongens en meisje! En een jeugdploeg is voor elke tegenstander een nachtmerrie. Dus ook BRA 6 is niet bij voorbaat kansloos!

Ik wens iedereen veel succes toe en mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

 

De eerste matchpuntjes zijn binnen

 

Brasschaat 2 Zelfs zonder vaste spelers Angelique en André maakten we een goede kans tegen Aalst. Toch zag het er de eerste uren niet rooskleurig uit. Dave verslikte zich in de opening en moest voortijdig de strijd staken met een stuk minder. Bovendien leek Gerts tegenstander zijn pluspion uit een aangenomen damegambiet met succes te gaan verdedigen.

Met de tijdcontrole in zicht bereikte Oliver na een solide partij remise. Ik moest er wat langer voor werken, maar ook in mijn partij werd het evenwicht nooit echt verstoord. Intussen had Gert al de bovenhand gekregen en in een eindspel met TL+3 tegen T+3 de gelijkmaker gescoord. Guy bereikte een zeer actieve stelling en wist ondanks beperkt materiaal (TLP+3 elk, denk ik) zijn tegenstander in het midden van het bord mat te zetten.

Zo kon Willy met een halfje onze eerste overwinning over de streep trekken. Hij speelde echter volkomen terecht op winst in een eindspel P+3 tegen P+2. Uiteindelijk lukte het niet de verdediging te kraken, maar mede dankzij zijn plusremise schieten we wel uit de figuurlijke startblokken met een tweepunter.

 

Brasschaat 3: te zware cijfers

 

Brasschaat 3Te zware cijfers. Verlies, ja, terecht, maar er zat iets meer in.

Op bord 1 haalde Henk-Jan een (mag ik het zeggen?) onorthodox gespeeld damepionspel boven. Zwart fianchetteerde, en dan begonnen de schermutselingen op de damevleugel. Dat wit niet gerokeerd had, kwam goed uit, want zo stond-ie meteen met de koning in het centrum in het eindspel. In een gelijke stelling werd tot remise besloten (op voorstel van zwart geloof ik). Maar was zwarts laatste zet wel zo goed...?

Op bord 2 hield ik meer dan stand tegen het Catalaans van mijn tegenstander, maar liet enkele veelbelovende mogelijkheden achterwege, om een beter moment af te wachten. Dat kwam er niet, wit maakte alle zwarte dreigingen dood en hield spel tegen mijn achtergebleven pion over. Na een laatste misser in tijdnood hield wit een monster van een paard over tegen mijn slechte loper en het was game over. Goed gespeeld, maar niet genoeg gedurfd - volgende keer wat assertiever dus.

Op bord 3 had Constantijn mijn tegenstander van vorig jaar - en ook dezelfde opening kwam op het bord. Straks denken ze nog bij Geel dat iedereen in Brasschaat Schots speelt :-). De opening verliep remise-achtig, en dat was het eindspel ook, hoewel zwart wel probeerde. Maar uiteindelijk werd het een dame-eindspel met twee pluspionnen voor zwart, en dat was niet meer te keepen, ondanks de vele schaakjes van wit. 0.5-2.5 op de topborden.

Op bord vier kreeg Bas een gevaarlijk uitziende aanval te verduren, maar hij bleef er koel onder en zijn sterkere tegenstander moest in remise berusten.

Op borden vijf en zes scheen het mij al redelijk snel in het voordeel van Geel uit te pakken. Beide Geelenaars hadden prima aanvalskansen (op bord zes dankzij een aangenomen Morra-gambiet (een specialiteit van Geelse spelers), altijd een risky business) en het spelbeeld veranderde niet meer. 0.5-2.5 op de laatste drie borden.

Totaal 1-5 verlies. Geel komt hiermee op kop, wij blijven onderaan. Nog geen paniek, maar de kans bestaat dat de andere ploegen ons nu als verplicht punt gaan zien. Tijd voor een inhaalbeweging.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 5

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn