Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2022-2023 R1: Uitslagen en verslagen

 

Interclub R1123456

Wat was het een (te?) mooie herfstdag om de nieuwe interclubcompetitie in te zetten. Heel wat spelers stoppen voor één of meerdere jaren met de interclub. Het ene seizoen is duidelijk het andere niet. Het zal moeilijk worden om de prachtprestaties van vorig seizoen te evenaren. Hoe verliep de eerste speeldag? U verneemt het hopelijk hier.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

 

Brasschaak 6

 

Brasschaat 6 Wij speelden met Brasschaak 6 in Gent (KGRL) tegen hun 16e (!) ploeg en begonnen met forfait op bord 3. Da's natuurlijk een serieuze handicap wanneer je maar op vier borden speelt. Zowel Cees als ik stonden vrij snel materiaal achter, maar de stellingen boden voldoende aanvalskansen om niet direct te wanhopen. Terwijl wij bleven vechten, behaalde Robbie een mooie overwinning. Noch Cees noch ik konden de tegenstander kraken, waardoor we deze match verloren met 3-1.

 

Brasschaak 5

 

Brasschaat 5Eindelijk nog eens schaken op een zondagnamiddag. We mochten op bezoek naar KASK 3 die waarschijnlijk op de valreep hun Interclub lokaal hebben aangepast naar het lokaal waar ook Borgerhout zijn lokaal heeft. (Agora Cafe) Om 14:07 hebben we maar besloten om de klokken zelf in te stellen, en deze in gang te zetten. Onze 4 borden werden waarschijnlijk samengesteld door een 20 tal set stukken, op mijn bord had ik twee verschillende lopers, paarden, torens, en 3 soorten pionnen. Op een ander bord zag ik ook bij de witte pionnen een spierwitte pion op het bord... Ok dan maar schaken zeker.. maar noteren moest dan wel op een miniatuur schaakformuliertje! Op Bord 4 speelde Cesar De Cock hij was als eerste klaar, elke zet dat Cesar speelde kon hij bij manier van spreken een stuk nemen, een zeer snelle overwinning voor Cesar. Op Bord 3 speelde Willem Verlinden, ongeveer 10 minuten nadat Willem de klok ingedrukt had, kwam zijn tegenstrever met zijn eerste zet. Zijn tegenstrever had ondertussen 8 min op zijn GSM zitten tokkelen, en 2 min achter een stylo zitten zoeken. Man man, Gelukkig maakte Willem snel komaf met hem, dus een snelle tweede overwinning was een feit. Op Bord 3 speelde Paul Jacobs, hier werd wel degelijk geschaakt, een Blackmar-Diemer kwam op het bord, hier en daar vielen wat pionnen, vele stukken werden afgeruild, en met drie pionnen achter maakte Paul wel een nieuwe dame, toen was het nog wel even uitkijken voor een mat of eeuwig schaak, maar gelukkig kon Paul prima zijn stelling goed verdedigen, met als gevolg een mooie overwinning. Op Bord 4 speelde ik een mislukte pirc, een zet verwisseling bracht mij in problemen, kwam niet goed uit de opening, mijn tegenstrever 1464 Elo heeft prachtig gespeeld, tot zet 30 hierna maakte hij een kleine verzwakking in zijn stelling, vanaf toen had ik terug een doel, en na een dubbel toreneindspel mocht ik ook het volle punt nemen. Eindresultaat KASK - BRA 5 0-4

 

Bras 2 redt het net niet

 

Brasschaat 2De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. Uit naar Europchess 2.

Daar ter plekke stipt om 14:00 aangekomen nog precies op tijd voor het openingspraatje. Mark en Hilde waren enkele minuten later, maar doordat we bord 5 en 6 wilde draaien zodat Hilde mer ruimte had konden zij ook nog de volledige opening in het Frans volgen en per zin werd het vertaald naar het Nederlands, zo konden wij ook begrijpen wat er gezegd werd.

Tijdens de wedstrijd 2 momenten dat ik me weer realiseerde dat ik te veel arbiter ben en misschien te weinig zelf schaak. Eerst vraagt een speler van een ander uitspelend team of ik de arbiter ben vandaag en later een medespeler die bij mij gaat klagen dat er een fotograaf is met een vervelend piepje op zijn fototoestel…. Toch maar bij beiden duidelijk gemaakt dat ik alleen speler ben vandaag.

De wedstrijden dan. Marjolein was als eerste klaar overzag een vervelde combinatie met mat tot gevolg, geen goede start dus.

Hilde kwam niet helemaal lekker uit de opening, een paar pionnetjes achter en in moeilijke stelling verloor ze een stuk, helaas ook daar een 0.

André kreeg een remiseaanbod maar als we nog iets wilden bereiken moest er toch wel doorgespeeld worden. In een zeer remiseachtige stelling doorspelen zonder duidelijk winstplan is natuurlijk niet handig, maar hij moest al snel berusten in een zetherhaling omdat het minieme voordeeltje van de stelling geneutraliseerd ging worden.

Oliver was op hetzelfde moment klaar. Met een bord vol stukken sloeg Oliver een sterk verdedigd pionnetje, maar alle verdedigers bleken overbelast te zijn in de combinatie waardoor het een pion zou opleveren. Zo dacht iedereen behalve Oliver, hij zag ineens een combinatie om een toren te winnen en dus opgave van de tegenstander. Op dat moment moesten we dus op 2 borden nog 1,5 punt pakken voor een matchpunt.

Mark leek het eerste halfje wel te pakken. Een stelling die ik taxeerde met de woorden ‘’het is niet de vraag of het remise wordt, maar wanneer’’ bleek toch wat ingewikkelder te liggen met weinig tijd op de klok. Na het ruilen van enkele pionnen bleek Mark een mogelijk resterend pionneneindspel incorrect te hebben ingeschat en verloor de partij.

Angelique moest hard aan de bak op het 1e bord. Na haar ogenschijnlijke simpele plusremise zaterdag in een simultaan tegen Loek van Wely (u misschien wel bekend?), speelde ze vandaag weer de langste partij van ons allen. Helaas werd de pionnenstorm op de damevleugel niet voldoende afgestopt en kon een tweede aanvalsgolf door het centrum niet worden afgestopt.

4,5-1,5 verloren dus. Buiten een beetje pech om waren ze gewoon sterker.

 

Treurnis in Bütgenbach

 

Brasschaat 3

De reis naar Bütgenbach is een reis terug in de tijd. Het gebouw hangt vol met foto's uit de vorige eeuw. Aan de muur hingen stichtelijke teksten met de 10 geboden voor de fanfare, waarvan de laatste maande je aan de eerste 10 geboden te houden.

Brasschaat had de taak met 4 invallers het 2e team van Wirzberg van het lijf te houden. Toen ik Arben Dardha tegenover me zag plaats nemen werd me al meteen duidelijk dat dit een zware taak zou worden.

Toch leek het naar een uurtje spelen wel aardig te gaan. Niemand had nog problemen. Een aantal van onze spelers leken zelfs wel aardig te staan. Ik werd zelf flink op de proef gesteeld. Arben had zich de dag ervoor samen met Daniel Dardha goed op mij voorbereid, zo hoorde ik na afloop van de partij. Ik had daarom een tijdje niet gekeken bij mijn medespelers. Toen ik dat wel deed, bleken we op de laatste 3 borden van Erwin, Wim en Aldo een stuk achter te staan. Op bord 3 moest Constantijn een toren eindspel met een pion minder verdedigen. Op het tweede bord had Yves nog een interessante stelling op het bord.

De laatste 4 borden gingen daarna rap verloren. De stelling van Yves leek van een afstandje gelijk, maar Yves werd verrasst door een prachtig miniatuurtje in het eindspel en werd mat gezet. Zelf was ik inmiddels 2 pionnen kwijt geraakt en moest dus ook het onderspit delven.

Brasschaat verliest dus met maar liefst 6-0 van het veel sterkere Wirzberg 2.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn