Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2021-2022 R4: resultaten en verslagen

 

Interclub R41234567Ongelooflijk goed. Perfect zelfs.

Zondag 20 maart 2022, omwille van de inhaaldag voor de verdaagde 4de speeldag het tweede luik van 3 opeenvolgende schaakzondagnamiddagen. Bij ons heel wat leden die deze week lid zijn geworden van de tweestreepjesclub. Gelukkig was de schade bij onze tegenstanders nog veel groter. Liefst 2 ploegen moesten een ploegforfait melden. Leopoldsburg 1 tegen BRA 5 en Zimmertoren 2 tegen BRA7.

Het was een serieuze puzzel om alle teams ingevuld te krijgen, maar het is gelukt. Nu afwachten of onze (enigszins verzwakte) teams ook resultaten kunnen halen. Ik heb er alvast goede hoop in.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten?

Dan wens ik iedereen veel succes toe.

 

Als het meezit, zit het goed mee

 

Brasschaat 2B2 tegen Eupen, dat met een jong (en veelbelovend) team mooi op tijd kwam. Einde Corona, dus allemaal gezellig in een enkele zaal; het draagt bij tot de team spirit. We waren nog maar net begonnen, of Toons bord was al opgeruimd met zijn zwarte koning in het midden. In een Frans-Siciliaanse stelling liet wit zich paaien tot een noodlottige ruil, waarna hij niets meer kon doen tegen een moordend schaak met Lb4+. Het was dameverlies of mat: 1-0. Jan vond dat zijn tegenstander zijn Skandinavisch nogal sterk speelde, en gezien de vroege voorsprong koos hij, als onze betrouwbare buffer op bord 1, voor de veilige remise (ook gezien zijn grotere investering in de klok dan zijn tegenstander). Dat gaf de rest van het team een comfortabel gevoel, en het duurde niet lang of ook Jan op bord zes had het punt binnen. Nu zaten de resterende borden helemaal in een luxepositie, hoewel bord vier en vijf niet meer leken te hebben dan remise. Gelukkig was daar nog Marcel, maar dat hou ik voor laatst, want dat was wel de partij van de dag. Ikzelf dan maar: een symmetrische opening, meteen twee pionparen eraf, en zoek dan maar iets om op winst te spelen. Dat vond ik ook, alleen, het leek op winst voor de tegenstander. Maar toen het bijna te eenvoudig was om de druk op mijn achtergebleven pion op te voeren, sloeg hij die pion een zet te vroeg, tegen een dure prijs. Zijn koningsstelling werd verminkt en dat gaf me uitstekende tegenkansen voor die pion. Toen ik mat dreigde, leek wit te keepen, maar net die verzwakking werd hem fataal en kostte hem zijn dame. Ontgoocheld speelde hij nog door tot mat. 3,5-0,5 en de twee resterende borden konden relaxen. Michiel voerde geleidelijk aan de druk op in een zwaar stukkeneindspel, maar zijn jonge tegenstander kraakte niet. Gezien de strijdlust aan beide kanten, een terechte remise. En dan het piece de resistance. Het begon met twee remisevoorstellen, waarbij vooral het tweede op het randje van onbeleefdheid was, omdat wit toen al gewonnen stond. Tien zetten later stond zwart twee stukken (het loperpaar) achter, maar hij had er wel een pion op a2 voor gekregen. Op de 35ste zet werd dat loperpaar en drie pionnen tegen koning met zeven (!) pionnen. De vraag was dus of de vier verbonden vrijpionnen van zwart te houden waren door wit. Het spreekt voor zich dat dergelijke stellingen niet eenvoudig zijn, maar eenmaal dit eindspel op het bord stond, hield Marcel de winst stevig vast. Een loperoffer op het einde, om de vrijpionnen machteloos te maken, bezegelde zwarts lot. Had hij doorgespeeld, dan zou Marcel gewonnen hebben met zijn allerlaatste pion. Een heel boeiend eindspel om te volgen. 5-1 tegen de nummer vijf in de stand, dat kan geen enkele andere ploeg zeggen. Ik wou hier nog het eindspel meegeven van Marcel, maar dat lukt me nu om een of andere mysterieuze reden even niet.... daarom alvast de beginstelling van dat eindspel: fen:8/p3p1k1/4P2p/4P1p1/1p6/2p4P/p6K/B4B2 w

 

Na de enige zet Ld3 ging het allemaal nog net goed

 

Diagram 1

 

Analyse

 

Deze stelling wordt geanalyseerd op Brabo's blog.

 

Eerste wint weer!

 

Brasschaat 1Brugge thuis, een sterk team, toen ik iets verlaat binnenkwam zag ik dat zij ook wat verzwakt waren, ik miste wat grote namen in ieder geval.

Lars baalde dat hij niet tegen Koen mocht, het werd Thibaut en het was een beetje een Lars potje, al raakte hij de controle wel enigzins kwijt voor mijn gevoel maar het bleef binnen de marge, 0,5-0,5

Stefan was geplugged door Glen (volgens mij) in zijn hollander en na een trucje verloor hij zijn dame en de stelling was ook douchen, 0,5-1,5

Luuk had een onoverzichtelijk potje tegen maenhout (mijn beoogde tegenstander, ik kwam op de heenweg nog langs minderhout en loenhout, dit bleken toch geen voortekenen). Na een gevecht werd dit ook remise, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat alle resultaten handig mogelijk waren geweest, 1-2

Robin speelde tegen Tom Picue en die leek aanvankelijk hele mooie damevleugelpionnen te hebben, of Tom het verkeerde speelde of Robin het beter had gezien ,geen idee. Toen de remise haven dichtbij leek, ruilde Robin sterk zijn dame voor 2 toren waarna hij er nog eens voor ging zitten en terecht, met ook een mooi resultaat 2-2.

Zelf zat ik op bord 5 tegen Frederick de Coster, vond dat ik zo goed stond dat ik een remise uit de weg ging (onterecht), toen mijn tegenstander een toren offerde dat ik dat kan niet, ik win. Dat dacht hij ook en met weinig tijd won ik....het torenoffer was echter volledig correct en totaal gewonnen, mist 39. ... Tg2 gevonden was, luck 3-2.

Sam kreeg wat book tegen in zijn jaenisch had het mindere van het spel volgens mij, maar wel met spel en dit bleek genoeg om een halfje binnen te tikken, 3,5-2,5.

Henk Jan speelde tegen Jan vandenDriesche en leek wat roestig, het kostte allemaal veel tijd, zoveel dat hij op de kritieke momenten te weinig had, hij vocht voor wat hij waard was maar de stelling was en bleef verloren, 3,5-3,5.

Willem speelde een voor mij onoverzichtelijke partij waarbij veel stukken van beide binnenkwamen en hingen, totdat er ineens een vol stuk af ging bij de witten...toen was het snel gedaan, 4,5-3,5 een knappe overwinning, waardoor we nog veiliger zijn dan we al waren!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn