Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2013-2014 R7: Uitslagen en verslagen

 

Interclub R712345BYE789

Ik nodig de ploegkapiteins uit hier hun verslagen te posten.

 

Nog te bepalen

 

Brasschaat 9 Doordat mijn partij redelijk snel afgelopen was, kon ik snel naar huis (examens!). Helaas kon ik hierdoor de andere drie partijen niet meer volgen en weet ik dus niet wat we hebben gedaan. Ik weet wel dat Marie een stuk voorstond, Joppe een beetje onder druk stond maar nog alles mogelijk was en Thomas één pionnetje achter stond in het eindspel. Aanvullingen zijn dus welkom . In mijn partij moest ik tegen een iets hogere tegenstander (1680 elo tegen mijn 1590 puntjes). Ik speelde Najdorf met zwart, waarbij wit de engelse aanval inzet = 6.Le3. In het middenspel liet ik een pionnetje eenzaam achter op e5. Echter, wit fixeerde zich te veel op dat pionnetje, waardoor ik een dodelijke aanval kon opzetten op de koningsvleugel. Na 23 zetten was het schaakmat na iets meer dan een uur te spelen. Hopelijk heeft iedereen mijn voorbeeld gevolgd!

 

Facebook

 

Dankzij FB weet ik dat Joppe zijn partij uiteindelijk door een blunder heeft verloren.

 

FB

 

Vind ik niet leuk.

 

Gelijkspel voor Brasschaat 9

 

Ik kan wel al vertellen dat Marie verloren heeft en Thomas gewonnen. Het resultaat is dus een gelijkspel.

 

Ietwat fortuinlijke winst voor Brasschaat 4

 

Brasschaat 4 Op papier waren we zeker sterker dan onze tegenstanders. Het leek dus een ideale ronde om de punten thuis te houden. Dat had echter HEEL anders kunnen verlopen.

Wim en ikzelf moesten wel even wachten vanwege geen tegenstander om 2 uur. Johan en sterinvaller Luc mochten meteen beginnen. De ploeg van onze tegenstanders was een beetje vertimmerd, wat er voor zorgde dat alleen Johan zijn verwachte tegenstander kreeg.

En het was Johan die als enige er in slaagde om een mooi opgezette partij op een logische manier te verzilveren. Met wit had hij al vroeg veel ruimte, wat uiteindelijk leidde tot een stukoffer van de tegenstander die zo hoopte naar een remise af te wikkelen. Maar Johan was vrij genadeloos en gunde de man nog nauwelijks een paar zetten. 1 - 0.

Ondertussen was Luc op bord 2 het slachtoffer van een rasecht grieks offer (Lxh7+) en het begon er bedenkelijk uit te zien. Ook bij Wim pakten asgrauwe wolken zich boven de zwarte stelling (spijtig genoeg de zijne) samen. Zijn koningsstelling lag helemaal op apegapen en Wim was gedoemd om te blijven verdedigen. Zelf had ik met wit een betere stelling maar ik slaagde er maar niet in om het juiste plan te vinden om van mijn voordeel te profiteren.

Als eerste was het uit bij Wim. De voordelen die de tegenstander had opgebouwd dreigden materiaal te kosten. Wim besloot dan tot een alles of niets aanval, maar het bleken slechts speldeprikken. De tegenstander won een stuk en kreeg nog aanval ook, waarna Wim er wijselijk de brui aan gaf. 1 - 1.

Daarna begon het op de twee laatste borden plots te keren. Luc slaagde erin om stand te houden, terwijl ik door een inschattingsfout (eigenlijk kwalificeert het wel als blundertje) al mijn voordeel verloor en zelfs compleet verloren kwam te staan. Bij Luc was er ondertussen door tijdnood aan beide kanten een ambigue situatie ontstaan, zodat ze de klok moesten stilleggen en op een ander bord de partij moesten naspelen om zeker te zijn dat de 40e zet op tijd gehaald was (bedankt Marc voor de scheidsrechterlijke interventie). Alles bleek in orde te zijn en er kon verder gespeeld worden. Luc had echter ook gezien dat het bij mij de verkeerde kant uitging en was zich wanhopig aan het afvragen hoe hij dat moest rechttrekken.

En toen sloeg de hand van God toe. Mijn tegenstander was er ondertussen in geslaagd om een vrijpion te creëren die gevaarlijk kwam opzetten. In een wanhopige poging om te vereenvoudigen bood ik dameruil aan in de hoop daarna de vrijpion te stoppen (op dat ogenblik hadden we beide nog een dame en 2 torens). Maar mijn tegenstander besloot de dame te verdedigen via een röntgen verdediging. Toen ik dat op het bord zag verschijnen, sprong mijn hart bijna uit mijn borstkas. Een schaakje met mijn toren dwong namelijk deze verdediger zich naar andere oorden te begeven, waarna de dame eenzaam en alleen mij ten prooi viel. 2 - 1.

Ondertussen had Luc de gebeurtenissen op mijn bord met stijgende verbazing gevolgd. En met veel plezier nam hij de aangeboden remise aan. 2,5 - 1,5.

 

Alle uitslagen bekend!

 

Alle uitslagen van Brasschaat zijn bekend! Ik onthou dat vooral Brasschaat 1 zich in de subtop nestelt, Brasschaat 2 jammer genoeg - ondanks het elo-verschil in ons voordeel - geen puntje uit de wacht kan slepen (winst tegen Mechelen in de volgende ronde kan ervoor zorgen dat die ploeg het seizoen stressloos kan uitspelen), Brasschaat 3 mooi standhoudt (ondanks elo-nadeel), Brasschaat 4 wint (het verslag is er al), Brasschaat 5 gewoonweg stunt (Rene wint tegen een +165, de rest houdt remise tegen sterkere tegenstanders waardoor onze ploeg aan de leiding komt, met een punt (bordpunt) voor op de tegenstander van de dag en ongeveer hetzelfde programma af te werken: houden zo, jongens), Brasschaat 6 bye was (was ook al geweten, denk ik, maar dat ze 2de blijven is goed nieuws), Brasschaat 7 tegen een stelletje talentvolle kinderen nipt verloor (maar derde blijft), Brasschaat 8 won en Brasschaat 9 gelijk speelde (tegen elo-sterkere tegenstanders).

 

...en beschikbaar

 

namelijk hier (enkel voor wie aangemeld is!).

Met dank aan de supportersgilde.

toegevoegd en aangepast: Brasschaat 4 staat nu op de negende plaats met 2 a 3 MP meer dan de achtervolgers; en Brasschaat 3 staat waarschijnlijk op de tiende plaats, misschien ook de negende.

MA 16u00 De heren van LSV-Chesspirant vinden het blijkbaar niet nodig hun thuisresultaten in te geven? gelukkig hebben de bezoekers dat grotendeels gecompenseerd, en weten we nu dat LSV2-Beveren1 op 8-8 geeïndigd is, zodat BRA3 inderdaad op de tiende plaats staat (Zottegem3 staat nu negende).

 

Verrassing

 

Dikke proficiat aan Anthony. Samen met Rene en Thomas zorgen zij voor de verrassing qua elo verschil. Dat zijn weer een 20 tal punten erbij ;). Ik had dat eigenlijk niet meer zien aankomen toen ik een uur verschil op de klok zag staan met een gelijke (?) stelling...

 

Opdracht volbracht: de eerste komt in zicht!!!!

 

Brasschaat 8

Walter kreeg Jef Embrechts voorgeschoteld op bord 2. Hij won als eerste en zijn verslag vind je hieronder.

Kon Brasschaat 8 na de rampzalige 2e en 3e ronde nog kampioen worden indien de tornooileiding deze ploeg niet verzwakt had ten gevolge van de problematiek van de te talrijke forfaits bij de hogere ploegen ? Ten einde tenminste mijn stelling te bewijzen dat wij de beste ploeg van die reeks zijn daagde ik de tornooileiding uit om de basisploeg op te stellen tegen de sterkste ploegen en die ging daar inderdaad op in. Zodoende trad Brasschaat 8 nog eens op met de ploeg van de eerste ronde ! Toen ik rond 16u reeds gewonnen had bekeek ik de andere borden en de 4-0 zat er mijns inziens in.

Zo maar ter info : In de partij Embrechts-Decleir ontstond na 25.Tg1 de bordstelling. Daar op volgde 25. – Ph3. 26. DxDg5 ?? en – Pf2 mat. Ontgoocheld stelde wit bij het bestellen van een pintje aan de toog dat hij met 26. De2 had kunnen winnen. Toen ik stelde dat hij daarbij mijn aanval terdege onderschatte stelde hij mij niet gelovend de bordstelling op en ging prompt als volgt voor de tweede keer mat : 26.De2 – Dg3 ! 27.hxDg3 – Pf2+ 28.DxPf2-Th6 mat ! Hij zag niet in dat de enige zet die niet direct verliest 26.Tgd1-Pf4 is.

Pol kon het niet laten en begon weer met 1. f4. De tegenstander gebruikte wel wat tijd, maar volgde toch het goede plan, tot hij in het middenspel een blundertje deed en de keuze had om 2 pionnen of een stuk te verliezen. Het werden 2 pionnen met de betere stelling voor wit en een logische winst volgde. 2-0 dus en een goede start.

Evert had een paard gewonnen tegen een pion en verloor in het eindspel nog een pion. Wetend dat een half puntje voldoende was voor de winst, werd remise overeengekomen. Dat besliste dan ook de match. 2.5-0.5

Koen was nog niet bekomen van de nederlaag in het CK tegen Hilde vorige vrijdag en trok die lijn vandaag consequent door.Tegen Staf Vervloet, altijd een lastige klant, kwam hij kwaliteit en een pion achter en Staf wist correct af te werken.

Einduitslag : 2.5 - 1.5 en we doen terug mee voor de eerste plaatsen.

 

Nipt

 

Brasschaat 2

Brasschaat 2 moest het opnemen tegen Humbeek 1. Op voorhand leek dat een goede kans om wat matchpunten te sprokkelen, enkel op bord één moesten we wat elo-punten toegeven.

Het zou echter helemaal anders uitdraaien. Enkel Melvin deed wat er van hem verwacht werd. Een vlotte overwinning bracht ons op voorsprong. Daarmee was het vet van de soep. Kris en Hans stonden moeilijk en Mark was in de opening twee pionnen kwijtgespeeld. Mark probeerde nog wel terug te vechten maar toen hij dan ook nog eens in tijdnood kwam liep het mis.

Hans sleepte al bij al nog vrij probleemloos remise uit te brand. Hij wikkelde af naar en eindspel met een pion minder dat weinig winstkansen bood voor zijn tegenstander. In een toreneindspel verdwenen veel pionnen van het bord zodat er een remisestelling met toren + 2 pionnen tegen toren + pion overbleef. Die remise werd verder zonder problemen binnengehaald. Ook Kris had zich teruggevochten in de partij en ook daar werd het remise.

Intussen werd mijn aandacht volledig opgeëist door mijn eigen partij. In de tijdnoodfase werd de partij zeer tactisch. Ik wist een kwaliteit te veroveren maar mijn tegenstander had zeer ruime compensatie in de vorm van het loperpaar en twee pionnen. Een eerste remiseaanbod werd nog door mij afgeslagen, Lennard ging verliezen en enkel een overwinning zou ons nog een matchpunt kunnen opleveren. De stelling bood echter nauwelijks aanknopingspunten en mijn tegenstander had dan ook geen enkele moeite om mijn aanvalspoging op te vangen. Even later bood ik zelf remise aan waarmee de 11-13 eindstand een feit werd.

 

Harry heeft zich weer laten gaan

 

IC2013R7_0001.jpg
 Brasschaat 4 en 7 IC2013R7_0002.jpg
 Brasschaat 5 IC2013R7_0003.jpg
 Brasschaat 3 IC2013R7_0004.jpg
 Brasschaat 2 IC2013R7_0005.jpg
 Brasschaat 1 IC2013R7_0006.jpg
 Brasschaat 1 IC2013R7_0010.jpg
 Brasschaat 9 IC2013R7_0022.jpg
 Brasschaat 1

En er waren er nog meer... Bedankt Harry.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn