Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2023-2024 ronde 7: Brasschaat 1 zet de lijn door

 

Na een goede prestatie tegen Beveren vorige keer thuis, was het dit keer de kleine verplaatsing naar Mortsel die onze zondagnamiddag vulde. We kregen een heel homogeen team voorgeschoteld, dat een goede eerste seizoenshelft had gekend - ze stonden zelfs voor ons in de stand.

Jan was het eerst klaar met een relatief snelle remise - voor zover ik begrepen heb, had hij een eeuwig schaak op de dame van de tegenstander. Altijd goed om te starten met een half punt op zak op een zwart bord. Naast mij had Bas wat druk te verwerken op zijn koningsvleugel, maar hij was wel de man die de enige open lijn beheerste. Toen de situatie in het centrum wat was opgeklaard, bleken zijn stukken centraler te zijn opgesteld, wat Bas een vrijpion in een dame-eindspel opleverde, die ook nog eens voor sterke mat/promotiedreigingen zorgde. 1,5-0,5.

Marcel speelde een sterke opening en zwart moest kiezen hoe hij de partij ging voortzetten - hij koos voor initiatief, maar dat pieterde na zo'n tien zetten uit en Marcel is er de man niet naar om dan een pluspion niet te verzliveren. Op bord 1 speelde Nils een evenwichtige partij met wederzijdse kansen, maar eens de tijdnood gepasseerd, lette wit even niet op en liet de zwarte dame in zijn stelling binnen. Nooit een goed idee en zo stond het 3,5-0,5.

Nog twee borden over en hier was de strijd verre van voorbij. Yves had met twee slechte zetten een pion weggegeven (het had erger kunnen zijn), maar toen stond er wel een KTTPP4p vs KTTLL3p eindspel op het bord, waarbij de lopers van zwart de witte stukken zowat gek maakten. Langzaam poogde wit zich uit zijn passieve stelling te werken, maar toen hij zijn paard liet pennen op zijn koning, had hij geen vooruitzichten meer op activiteit en moest in remise berusten. 4-2.

Selman streed dus voor de eer: kon hij er 5-1 van maken? Hij had een pluspion, maar zijn tegenstander een actieve toren (en een heel passieve loper, die de basis van zijn pionnenketen moest beschermen, anders had wit altijd een paardoffer gevolgd door promotie. Als het niet breekt, dan kraakt het en de witte druk bleek voldoende voor het volle punt.

Oude God had misschien meer verdiend, maar globaal gezien denk ik niet dat we de overwinning gestolen hebben. Het was trouwens een goede dag voor Brasschaat in Mortsel - team 4 & 5 wonnen met duidelijke cijfers, team 6 speelde gelijk en enkel team 3 moest een kleine nederlaag slikken. De volgende ronde tegen Sint-Niklaas, dat al bijna zeker is van degradatie - het zal kwestie zijn om hen niet te onderschatten.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn