Artikel

Dit artikel verschijnt in de jeugd blog en op de home page.

 

 

Max wint de U10-cyclus van het jeugdschaakcriterium 2023!

 

Gisteren en vandaag werd in Brugge de afsluiter van het Vlaams jeugdschaakcriterium gespeeld. Voor de Brugse schaakkring een feestelijk moment, want het was al de 50ste editie en uitgerekend dit seizoen is de club voor de eerste keer kampioen van België geworden in de hoogste klasse van de interclubs. Dat is gelukt dankzij enkele grote talenten die jarenlang hebben kunnen genieten van een uitstekend georganiseerde jeugdwerking onder de bezielde leiding van internationaal meester Tom Piceu.

Nathan en Max zetten het tornooi vrolijk verder na afloop van de laatste ronde (800x600).jpg

Ook wij hadden iets te vieren, want zowel Nathan als Max werden voor hun enthousiasme (8 deelnames op 9 criteriumtornooien dit jaar) beloond met gratis inschrijving in Brugge, en dan moest het beste nog komen! Het vele oefenen is intussen duidelijk merkbaar in hun spel, dat er dit jaar met rasse schreden op is vooruitgegaan. Ook mentaal staan zij al stevig in hun schoenen. Zo versloeg Nathan op de eerste dag een van de beste speelsters uit de U14-reeks (Lotus Decraene - zij werd 4de in de eindstand). En vandaag weerstond hij in de laatste ronde langdurige druk op de stelling, waarna hij op het goede moment het initiatief overnam en overtuigend het eindspel won. Zo haalde hij voor de derde keer een "plusscore" (meer overwinningen dan nederlagen) en werd hij knap 14de in de eindstand van het criterium!

In die eindstand vinden we bij de U14 ook Rik (32ste) en Dzhem (35ste) terug, die met 4 resp. 5 deelnames al op een handvol tornooiervaringen kunnen bogen. Yves (108ste) en Nicolay (139ste) hebben elk 1 tornooi meegespeeld bij de U14. Bij de U12 hebben Bram (45ste met 4 deelnames) en Timo (83ste met 2 deelnames) de smaak al goed te pakken, terwijl Finn (138ste) zijn vuurdoop heeft gehad. Dat geldt ook voor Yoel (56ste bij de U16), Yuanzi (49ste bij de U8), Justin, Thias en Lily (102de, 106de resp. 119de bij de U10).

In totaal hebben dit jaar 14 verschillende Brasschakers aan één of meer jeugdcriteriumtornooien deelgenomen. Dat aantal zullen we op 24 februari ongetwijfeld in één keer overtreffen wanneer onze thuisbasis aan zet komt voor het eerste criteriumtornooi van 2024!

De foto hierboven toont hoe Nathan en Max zelfs na afloop van de laatste ronde onvermoeibaar het tornooi verderzetten... Maar ook de foto hieronder is er eentje om in te kaderen, want na een ongemeen spannende strijd wist Max via een derde plaats in Brugge (7/9) de eindzege binnen te halen in de jaarcyclus van het criterium bij de U10! De vreugde was groot toen de laatste scheidingspunten waren uitgerekend en organisator Tom Piceu zijn naam afriep om de grote goud-schitterende trofee in ontvangst te komen nemen. Het was een verdiende beloning voor vele uren geduld, doorzettingsvermogen, leergierigheid, durf en natuurlijk fascinatie voor het schaken.

Max Zjuravlyov (eindwinnaar criterium), Suldee Tumenjargal (2de) en Jonathan Van Heinsbergen (4de).jpg

Mijn laatste woord is er een van uitdrukkelijke dank voor alle ouders die minstens evenveel geduld hebben opgebracht terwijl hun kinderen avonturen op 64 velden beleefden! We kijken nu al uit naar de volgende criteriumcyclus en in het bijzonder naar het openingstornooi in Brasschaat, waarvoor we op een uitgebreid team vrijwilligers kunnen rekenen. In de loop van januari contacteren we jullie hierover met meer details. In afwachting staat onze flyer al op de site van het Vlaams jeugdschaakcriterium De inschrijvingen (uitsluitend via die site) worden waarschijnlijk eind volgende week opengesteld. Op dezelfde site vind je ook de eindstanden van het tornooi in Brugge en van het volledige criterium 2023.

 

?

 

Wat een prachtige samenvatting van een mooi schaakjaar van onze Brasschaatse jeugdspelers. Hun enthousiasme en leergierigheid is fantastisch om te aanschouwen.

Mijn complimenten aan Max, winst in het jeugdcriterium is zeer straf! Beker dubbel en dik verdiend!

Laat ons de groei van aantal deelnemende jeugdspelers verder zetten in 2024. Het tornooi in Brasschaat op 24 februari is alvast iets om naar uit te kijken!

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn