Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Michigan

 

Michigan. De vierde van acht staten in dit overzicht met een “M” als beginletter. Deze staat ten noordoosten van Chicago, gelegen tussen de Grote Meren, is de grootste staat in oppervlakte ten oosten van de Mississippi. Met duizenden kilometer kustlijn langs de grote meren, is een waterpartij nooit veraf.

Van alle staten is dit de “meest Belgische”: bijna alle Belgische inwijkelingen vestigden zich rond Detroit en tot 2015 kon je er de Gazette van Detroit lezen (de digitale versie hield het 3 jaar langer vol). Maar zoals overal kom je ook veel Nederlandse geschiedenis tegen – Nederlanders zijn nu eenmaal internationaler ingesteld dan Belgen. Dus vind je er plaatsjes als Holland (inclusief tulpen en windmolen), Groningen, Zeeland, Drenthe, Harlem… Detroit, Motor City vanwege de auto-industrie, en Motown (muziek), is dé stad van Michigan, maar de stad heeft enorm aan uitstraling ingeboet door de crisis van 2008, de opkomst van Tesla en bij uitbreiding, de wereldwijde concurrentie (China), en het uitsterven van de plaatselijke muziekcultuur.

Hoofdstad van de staat is Lansing, een stad ter grootte van Brugge, met toch wat bekende mensen in zijn geboorteregister. In volgorde van geboortejaar: acteur Burt Reynolds, regisseur John Hughes, acteur (wel, eigenlijk…) en supreme boeddhist Steven Seagal, basketlegende Magic Johnson en Larry Page (oprichter Google). Dat is op zich al een indrukwekkend lijstje, maar het stelt niets voor in vergelijking met grote broer Detroit, geboorteplaats van William Boeing (jawel, die van de vliegtuigen), Charles Lindbergh (leestip: De zomer van 1927 door Bill Bryson), George Peppard (Hannibal Smith van the A-team), en muzikanten Diana Ross, Alice Cooper, Jack White (pomm pompompom pompom pomm) en ook Sufjan Stevens (bekend van de mooie song Tonya Harding. Voor de jongeren onder ons: check out de clip op Youtube, met na 59 seconden het gelukkigste meisje ter wereld) en de film “I, Tonya”, met Barbie-actrice Margot Robbie).

Het lijkt vreemd dat een stadje als Lansing de hoofdstad is geworden, en niet Detroit. De reden is dat Detroit (in het oosten van de staat) te dicht bij Canada ligt, en mocht Canada ooit het idee hebben om de USA binnen te vallen, dan zou Detroit een makkelijke prooi zijn. Daarom werd het meer centraal gelegen Lansing in 1847 gekozen als hoofdstad.

Wie in Michigan een hot dog bestelt, moet opletten. Net zomin als Fanta over heel de wereld hetzelfde smaakt, zijn er ook varianten in het oer-Amerikaanse worstenbroodje. Wij kennen het best de kerstmarkt-warme hond (broodje met wiener of bratwurst met mosterd, ajuin en eventueel sauerkraut ( = de New York versie)), maar in Michigan krijg je een wiener met een soort bolognese-chilisaus en mosterd erbovenop.

Het schaken dan: de site van de staatsfederatie is een beetje een simpele website – veel info, dat wel, maar het lijkt amateurwerk uit de betere jaren ’90 (met bijhorende broken links). Je kan er op de vele foto’s wel de Amerikaanse trofee-gewoonte bekijken: monsterachtig grote trofees om maar te laten blijken hoe prestigieus het tornooi zichzelf vindt. Je zal maar de ongelukkige schaker zijn die zo’n trofee wint en ermee naar huis moet en toch nog blij is dat die terugreis niet met het openbaar vervoer is. Leuk is wel dat ze al hun magazines online hebben staan sinds april 1973.

De ratinglijst van eind 2023 staat bol van spelers met een USCF-rating van meer dan 2400 (voor FIDE-rating, trek er rustig 100 punten van af), maar geen enkele van hen klinkt me bekend in de oren. Martin Trevethan (2579), IGM Rogelio Antonio jr (2574) en IM Atulya Arya Shetty (2565) zijn de top drie en Kathleen Shelby Atkinson (2535) zou eigenlijk wereldtop moeten zijn, maar totaal onbekend buiten de USA. Dat haar rating gebaseerd is op slechts vier partijen en ze dus zo goed als inactief is, doet me vermoeden dat dit eerder een bijna all-time lijst is. Dat wordt bevestigd door een andere lijst, deze van 1 februari 2022, waar de top tien gaat van Atulya Arya Shetty (2578) tot Mauro Lopez (2271). Dat sommigen Nederlandse roots hebben, blijkt uit sommige familienamen (Posthuma, Vanderhoek).

In onderstaand partijtje lijkt zwart alles juist te doen vanuit de opening. Niettemin komt wit steeds beter te staan, en wanneer zwart een belangrijk detail uit het oog verliest, is het meteen over.

 

download PGN Eddi Barber, 1942 - Ethan Lyu, 1842 (08-jan-2022) 1-0


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met wat partijcommentaar kan op de link klikken.

 

Re :

 

Diegene die kan aantonen dat hij/zij ooit een artikel gelezen heeft waarin de woorden schaak/schaken en Michigan in voorkomen, die krijgt van mij twee koffies van de bar !

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn