Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Kansas

 

“Toto, I have a feeling we’re not in Kansas anymore.” Als er één filmquote is die Kansas op de kaart heeft gezet, dan is het wel die van Judy Garland (1922-1969) in The Wizard of Oz (Dorothy Gale is trouwens het favoriete fictionele karakter van de Kansanen. Een stadje dat niet echt in Kansas ligt, maar volgens Hollywood wel, is Smallville, de plaats waar de jonge Superman opgroeide. Jack White tenslotte, zong in “Seven Nation Army” : "I'm going to Wichita, far from this opera for evermore". Ja, Kansas spreekt tot de culturele verbeelding, zoveel is duidelijk.

Wichita, de grootste stad in Kansas, staat met zo'n 350.000 inwoners nog net binnen de top 50 van Amerikaanse steden. Kansas is de Sunflower State en de hoofdstad is het verder onbekende Topeka. En Kansas City dan, gaat de slimme Amerikakenner in U zich afvragen? Wel, inderdaad, Kansas City heeft bijna 500.000 inwoners, maar... ligt net over de oostelijke grens met Missouri. De westelijke voorsteden van Kansas City liggen wel in Kansas, zoals Overland Park, Leaverworth of … Kansas City, maar dat telt “slechts” 150.000 inwoners. Tja, soms zit er niet veel logica in Amerikaanse geografie.

Kansas was al onderdeel van het gigantisch grote gebied “Louisiana”, geclaimd door de Franse ontdekkingsreiziger De la Salle in 1682, hetzelfde jaar waarin het kasteel van Versailles in gebruik werd genomen. De Fransen vertoonden weinig interesse in het gebied ten westen van de Mississippi, en bleven veilig in hun forten zitten langs de grote rivieren. Ze speelden het gebied in 1763 kwijt aan Spanje, dat nog teerde op zijn laatste koloniale inkomsten. Maar in 1800 kreeg Frankrijk het gebied weer in handen, toen een politiek veel zwakker Spanje zwichtte onder de druk van Napoleon. Frankrijk verkocht in 1803 zeer tegen de zin van Spanje het gebied aan de USA, omdat Napoleon zich op Europa wou concentreren en nog wat geld voor zijn oorlogskas kon gebruiken. Amerikanen weten van aanpakken en al in 1804 werd het gebied bezocht door Lewis en Clark, die het onbekende Amerika in kaart moesten brengen – en indien mogelijk, een doorgang moesten vinden naar de Stille Oceaan.

Daarna gebeurde er weinig, tot de tot reservaat benoemde staat, in 1854 opengesteld werd voor kolonisatie. Pas eind januari 1861 werd het een Amerikaanse staat, de 34ste. De naam komt trouwens van het Sioux-woord voor “volk van de zuidenwind”, kansa. Hoewel uitgesproken een landbouwstaat, is zijn economie niet te onderschatten: het is ongeveer gelijkwaardig aan het Duitse Bundesland Rijnland-Palts.

Zijn er bekende Kansassanen (een Kansan is de officiële naam, maar ook Jayhawk wordt gebruikt; de originele naam voor de guerrilla-soldaten in de burgeroorlog – later werd de term veralgemeend voor alle inwoners van Kansas)? Wel, er zijn er genoeg voor zo’n kleine staat, met slechts drie miljoen inwoners: Bob Dole, Melissa Etheridge, Ameila Earheart, Dwight Eisenhower, Buster Keaton, Charlie Parker en Clyde Tombaugh (de ontdekker van Pluto), Mark Hart (van Supertramp en Crowded House), Erin Brokovich, de atleten Veronica Campbell-Brown, Tyson Gay en Maurice Greene, … een indrukwekkende lijst.

Kansas heeft een continentaal klimaat, en met zomers tot 47°C en winters tot -37°C, is het een streek voor mensen die tegen een stootje kunnen – soms letterlijk, want een verdwaalde tornado durft ook wel eens Kansas bezoeken. We sluiten af met onze staatssymbolen: de bison is het staatsdier – niet meer dan logisch. De staatsbloem is de wilde zonnebloem, het staatsmineraal is verrassend het chemisch heel simpele Galena (galeniet: PbS of loodsulfide), de katoenboom is de staatsboom en het staatslied is “Home on the Range”, op zich geen lelijk staatslied, maar je moet er een beetje in the mood voor zijn. Gelukkig hebben ze de band Kansas (bekend van Dust in the Wind) nooit gevraagd om iets voor de staat te schrijven, dat zou pas een ramp geweest zijn.

Schaken in Kansas is een mager beestje (voor wie nog eens een website wil zien zoals ze in de jaren 90 werden gemaakt, allen daarheen). In 2017 ging in Lindsborg het NK voor blinden door, dat net als in 2016 door James R. Thoune (uit Kentucky, 1559 elo) werd gewonnen. Het staatskampioenschap werd in 2016-19 telkens gewonnen door Jack Easton (2318 elo). Gelukkig voor mijn artikel heeft de website ook een partijsectie en die is behoorlijk up to date.

Ik kies er eentje uit de verzameling van de Kansas open van 2019.

 

download PGN Joseph Serwadda, 1999 - Jack Easton, 2326 (20-jul-2019) 0-1


 

En nog een uit de 2021 New Year Bash:

 

download PGN Jason Wawrzaszek, 1983 - Justin Cockrill, 1754 (02-jan-2021) 1-0


 

Sterkste speler aangesloten bij Kansas is de allesdurver Timur Gareev (hij heeft ook een partij gespeeld terwijl hij aan een parachute hing). Zijn rating begin mei 2023 was 2686. Hiermee ging hij Conrad Holt (2617), Joey Michael Kelly (2260) en Sho Glashausser (2182) vooraf. Nummer vijf is de sterkste vrouw: Sheena Zeng (WCM – 2160). Twaalf spelers in Kansas hebben meer dan 2000 elo, en in totaal 27 hebben meer dan 1800.

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met wat partijcommentaar kan op de link klikken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn