Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Indiana

 

Indiana, is een minder bekende staat, gelegen ten zuidoosten van Chicago, in het noorden nog net palend aan het Michigan meer. De Ohio-rivier, één van de grote rivieren die de Mississippi voeden, vormt in het zuiden de grens met Kentucky. Het oosten is een loodrechte grens met Ohio en in het westen een even rechte lijn met Illinois, die in het zuiden overgenomen wordt door de Wabash-rivier, die in het uiterste zuidwesten in de Ohio-rivier uitmondt en daar een driestatenpunt vormt. De nabijheid van grote steden van andere staten (Chicago - Illinois, Louisville - Kentucky, Cincinnati - Ohio) zorgt ervoor dat Indiana veel voorsteden heeft van deze metropolen, maar zelf heeft het met Indianapolis (zie foto) ook een agglomeratie van 2 miljoen inwoners.

Indiana heeft iets unieks: als enige van alle staten, heet een inwoner niet een “Indianaman”, “Indianer”, of zo, maar een Hoosier. Hoosier is een iconische racebandenfabrikant (voor Nascar), met hoofdzetel in Lakeville. Het is de grootste werkgever van het stadje Plymouth in het noorden van de staat. En ja, de auto staat centraal in deze staat, met als voornaamste uithangsbord de Indy 500, een sportevenement even groot als de 24 uren van Le Mans in Europa. A.J. Foyt, Al Unser senior en Rick Mears wonnen de wedstrijd 4 keer en zijn legendes in Amerika. In 2013 reed Tony Kanaan de 500 mijl met een gemiddelde snelheid van 301 km/h – eat your heart out, Formule 1!

Bekende mensen afkomstig van Indiana zijn: Larry Bird, zowat de beste blanke basketbalspeler ooit, Jim Davis (tekenaar van Garfield), James Dean (acteur), Abraham Lincoln, Steve McQueen, politieke figuren Mike Pence en Dan Quayle, muzikanten John “Cougar” Mellencamp, de hele Jackson familie, Axl Rose én Izzy Stradlin, David Lee Roth, “ontbijtgraankolonel” Harland Sanders, schrijver Kurt Vonnegut, en Wilbur Wright (broer van Orville).

De staat zelf is een beetje in twee gedeeld qua cultuur. Het zuiden (de wijde omgeving van de Ohio-rivier) werd het eerst gekoloniseerd. Het is een dicht bebost en heuvelachtig gebied en de katholieke kerk staat er (nog) sterk in haar schoenen. Qua geschiedenis speelde het een grote rol in de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog. George Clark won verschillende veldslagen tegen de Britten in de regio, en veroverde het stadje Vincennes en Fort Sackville op hen in 1779. Deze en andere exploten zorgden ervoor dat de Britten na het vredesverdrag van Parijs (1783), de USA erkenden en alle claims op het land ten zuiden van de Grote Meren lieten varen.

Typisch gerecht zijn niet de chocolate salty balls van Chef uit South Park, maar sauerkraut balls. De naam alleen al doet een Duitse herkomst vermoeden. Er wonen veel Duitse immigranten en die boden nogal weerstand tegen de deelname van de USA aan WOI. Nadat de USA na Pearl Harbor besloten had deel te nemen, was er nog wel occasioneel verzet, maar dat bleef beperkt.

De website van de ISCA is wat je van een federatie-site mag verwachten. De staat telt een twintigtal schaakclubs, waarvan drie in Indianapolis. Het staatskampioenschap wordt al sinds 1942 ononderbroken gehouden en verschillende spelers hebben hun stempel gedrukt op de erelijst, maar behalve Emory Tate (zes keer kampioen), zijn het allen spelers van eerder sub-IM-niveau. Dat wordt ook een beetje bevestigd door de spelerslijst. De staat telt een vijftal FM’s, en slechts vier spelers hebben meer dan 2250 elo (Aydin Turgut (2423), Sean Vibbert (2419), John Wesley Cole (2379) en Tansel Turgut (2318)).

Het schaakleven is er best actief te noemen – alleen al in Indianapolis volgen de tornooitjes elkaar snel op. Er zijn de Grand Prix tornooien (waaronder de Indy FIDE in september), er is de jaarlijkse Indianapolis open in augustus (14.000 USD in 2021).

 

download PGN Kitchin - Kirk (1979) 1-0


 

download PGN Mike Fletcher, 2109 - Ralston, 1892 (1979) 1-0


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met wat partijcommentaar kan op de link klikken.

 

Re:

 

Diegene die kan aantonen dat hij/zij ooit een artikel gelezen heeft waarin de woorden schaak/schaken en Indiana in voorkomen, die krijgt van mij een koffie van de bar.

Of nee, niet EEn, maar ineens twee.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn