Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2022-2023 R6: Resultaten en verslagen

 

Interclub R6123456

Het stond al weken in de sterren geschreven dat dit een bijzonder zware ronde zou worden. Tata Steel Chess betekende een fikse aderlating voor SK Brasschaat tijdens de 6de ronde van de NIC. On the bright side: onze jongens deden het daar wel meer dan voortreffelijk: Stefan won de qualifiers en mag volgend jaar gewoon tussen de grote jongens plaatsnemen in de Challengers. En ook Luuk won zijn tienkamp in 1B.

Wat deden onze ploegen ondertussen? U leest het hier!

MAg ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslagje van hun ontmoeting te posten?

 

Wervelwind

 

Er gaat een wervelwind door de club. Menig team wordt opnieuw gerangschikt teneinde een winnend resultaat te verkrijgen. Nu is mij ter oren gekomen dat onze eerste team, wat dus ons vlaggeschip zou moeten zijn het met name op verplaatsing lelijk laat afweten. Hierbij wil ik dus een oproep doen aan onze top-spelers laat uw club niet zakken ook al moet er ergens aan de Duitse grens gespeeld worden. Het voordeel van deze wervelwind is wel dat we vandaag een gloednieuwe Jeugdspeler mochten verwelkomen binnen het vijfde team, die in mijn ogen veelbelovend is. Wat ik zo van een afstand kon waarnemen won hij het eindspel paard toren tegen dame en wist hij zijn kleine pionnenmeederheid te verzilveren. Maximilian Zjuravlyov won zijn eerste IC partij. proficiat.(en een trotse vader) Wat verder opviel is dat hij zijn jas gedurende de gehele partij aanhield. Volgens de scouts in Nederland is dat een teken dat wij hier te maken hebben met een jong talent. Hier moeten wij zuinig op zijn. Op naar het GM-schap Een speler bleef vanwege de wervelwind absent, spijtig genoeg bleven wij steken op anderhalve punt.

 

Brasschaat 3 - druk in Leuven

 

Brasschaat3 Brasschaat 3 op volle sterkte tegen een gelijkwaardig team, zou het dan toch eens lukken? Marcel op bord 1 had wat ruimtenadeel, maar gaf plots een pion weg in een vroeg eindspel. Dat was een dure pion, en hoewel hij nog wat dreigingen probeerde te scheppen tegen de witte koning met dame en paard, bleken wits opgerukte damevleugelpionnen te sterk tegenover de ene zwarte vrijpion. Jan kreeg een Skandinaviër tegen, en ondanks wat ruimtevoordeel voor wit, zat er toch niet heel veel meer in de stelling. Het kwam tot een pionneneindspel met elk 3+4 pionnen, dat zwart makkelijk remise kon houden door de stelling dicht te metselen. Pieter zag zijn Benoni deskundig samengedrukt - wit kreeg een zeer groot ruimtevoordeel en een foutje op het einde maakte ook een einde aan de lijdensweg. Ik op bord 4 kreeg voor de zoveelste keer een Caro-Kann tegen dit seizoen, en voorwaar, het hielp. Een lichte drukstelling na het veroveren van het loperpaar speelde ik meteen verkeerd, zodat de stelling verzandde in remise (mijn eerste halve punt dit IC-seizoen...). Dave kreeg één van de grootste Vlaamse jeugdtalenten tegenover zich en hoewel hij zeker kansen had, speelde het manneke onverstoorbaar verder en maakte gebruik van een foutje van Dave, dat hem een pion kostte, en even later kwam daar nog een stuk bij. Bas moest even werken om in een gunstig eindspel te geraken (KTP+veel pionnen tegen KTL+veel pionnen), maar er zat net niets meer in, en hoewel hij nog tot de laatste man in de zaal vocht voor meer, moest ook hij met remise genoegen nemen. 4,5-1,5 verlies - een zwaar verdict en het lijkt me dat enkel geboren optimisten nog mogen geloven in redding.

 

Net niet

 

Brasschaat6 Bij aankomst in het lokaal van deze nieuwe club eerst een onprettige verrassing: er wordt normaal boven gespeeld terwijl op de website nochtans staat dat het lokaal toegankelijk is voor mindervaliden… Gelukkig was het benedenzaaltje vrij en werd iedereen met materiaal naar beneden verhuisd.

Julien was ergens in zijn partij een stuk kwijtgeraakt en moest als eerste zijn koning neerleggen. Broer Alexandre stond lange tijd goed maar een plots foutje leidde ook bij hem naar verlies. Tussenstand 2-0

Zelf verkreeg ik vanuit een Mikenas attack vrij snel een gewonnen positie en won een stuk. Om een pion te kunnen winnen werd door de zwartspeler nog enkele stukken geruild wat alleen maar gunstig was voor wit. Zijn achterste rij ongedekt laten was de beslissende fout, een torenschaak volgde waarna hij opgaf. Om mat te voorkomen zou hij immers ook nog zijn dame moeten geven.

Stijn had op bord 1 de zwaarste tegenstander met een eloverschil van ça 200 punten. Na afloop van mijn partij zag ik een ietwat vreemde stelling, vooral de coördinatie van de witte stukken leek zoek. Ook al speelt hij niet zo vaak, het speuren naar tactics is Stijn duidelijk nog niet verleerd: met een mooie combinatie won hij 2 lichte stukken voor een toren, verderop kwam daar nog pionwinst bij. Na afruil van zijn toren en de lichte lopers restte een eindspel met T+4 vs PP+5. De 2 paarden hadden echter niet veel vrijheid: het ene moest een belangrijke pion verdedigen en het andere moest zijn maatje tijdig kunnen dekken bij aanval van de witte toren. Beide spelers gingen zetherhaling niet uit de weg en dus werd de vrede getekend.

We verliezen zo de match met het kleinste verschil

 

Geen stunts

 

Brasschaat1 Met een onthoofde eerste ploeg en een forfait op het eerste bord leek een stunt op bezoek bij het verdienstelijke Wetteren, dat verrassend derde stond in de hoogste afdeling, niet erg waarschijnlijk. Het werd ook vrij snel duidelijk dat de matchpunten naar de thuisploeg zouden gaan, maar toch zouden zowel Sam als Angelique een kansrijke stelling bij elkaar spelen tegen respectievelijk IM Loic Travadon en GM Gabriel Flom!

Erwin keek op bord 8 tegen een reusachtig eloverschil aan en werd vanuit de opening onder de voet gelopen. Dana kreeg in het middenspel onoverkomelijke problemen, terwijl André en Oliver hardnekkig weerstand konden bieden, de eerste tot in een eindspel met dames, twee lichte stukken en een heleboel vastgelegde pionnen, de tweede vanuit een dameloos middenspel. Beiden kampten echter met een gebrek aan ruimte en moesten uiteindelijk de vlag strijken.

Sam creëerde gevaarlijke aanvalskansen op de zwarte velden en kwam ook een kwaliteit voor, maar zijn tegenstander wist de deur nog net dicht te houden en forceerde de beslissing met een ver opgerukte randpion. Angelique ging met zwart moedig én oordeelkundig op pionnenjacht op de damevleugel. Zij leek het tegenoffensief in bedwang te kunnen houden, maar miste in tijdnood blijkbaar een gunstige voortzetting. In een duel met zware stukken werd haar koning alsnog in het nauw gedreven.

Met de ploeg 7-0 in het krijt bleef ik nog een tijdlang een eindspel met gelijke lopers verdedigen tegen Maarten De Vleeschauwer. Met wit had ik al vroeg moeite gekregen met een belangrijke centrumpion, die ik uiteindelijk wel kon veroveren, maar ten koste van een dubbelpion en een moeizame coördinatie tussen mijn stukken. Als kapitein kon ik de ploeg echter niet in de steek laten wink Door een tweede dubbelpion toe te staan, lukte het bijna alle stukken te ruilen en op het goede ogenblik gaf ik mijn pluspion terug om de stelling net genoeg te kunnen dichttimmeren. Na 81 zetten bleken alle doorbraakpogingen een maat voor niets en had ons gelegenheidsteam alsnog de eer gered met een halfje. Hopelijk zal dit een voorzichtige aanzet blijken tot nieuwe matchpunten in de tweede helft van de competitie.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn