Artikel

Dit artikel verschijnt in de jeugd blog en op de home page.

 

 

Jeugdcriterium in Turnhout

 

Tijdens de herfstvakantie zijn er dan wel geen lessen, maar een tiental Brasschakers had na het stapjestornooi in Lier de smaak te pakken en trok op 1 november naar het Sint-Pietersinstituut in Turnhout. Daar wachtte hen een groot jeugdtornooi met maar liefst 204 deelnemers uit schaakclubs van Blankenberge over Brussel en Waals-Brabant tot Houthalen.

Het Vlaams jeugdcriterium omvat 10 eendagstornooien doorheen het jaar waarin jonge schakers zich met elkaar kunnen meten volgens leeftijdscategorie (U8, U10, U12, U14, U16 en U20) en zo waardevolle ervaring opdoen. Het speeltempo ("rapid") en het tornooisysteem ("Zwitsers") zorgen ervoor dat elke deelnemer 7 partijen speelt en naarmate de dag vordert min of meer gelijkwaardige tegenstanders ontmoet. De jongsten (U8 en U10) spelen iets sneller en werken 9 ronden af.

Het deelnemersveld telt nogal wat getrainde schaker(tje)s en vormt in vergelijking met het stapjestornooi dus een stevige uitdaging voor onze youngsters, die nog niet gewend zijn aan tornooien en aan het spelen met een schaakklok. Toch scoorde iedereen punten en daar mogen jullie trots op zijn, net als op de inzet waarmee gespeeld werd up

Bij de U8 haalde Yuanzi meteen 6 op 9, goed voor een zesde plaats op 45 deelnemers. Alle resultaten zijn te vinden op de website van het jeugdschaakcriterium (https://sites.google.com/view/vlaams-jeugdschaakcriterium/homepage en scrollen naar het tornooi in Turnhout).

Toen ik na 2 ronden aankwam om collega-trainer Jan bij te staan, was één zevenjarige Brasschaker jammer genoeg al naar huis vertrokken. Hopelijk is de teleurstelling om twee verliespartijen intussen verwerkt en neemt de nieuwsgierigheid naar die mysterieuze schaakstukken binnenkort weer de bovenhand. Bij de anderen hoorden en zagen we veel enthousiasme: zelfs tussen de partijen door waren de U12-spelers niet weg te slaan bij het schaakbord dat Nathan (U14) had meegebracht. Zo hoefden we niet eens naar de analysezaal om enkele partijen van onze pupillen na te spelen en hen wat tips mee te geven.

Natuurlijk hoeft de boog niet altijd gespannen te staan. De 2 mooie sportvelden op de speelplaats nodigden de jongeren uit om zich af en toe ook fysiek uit te leven. En zelfs aan het schaakbord werd er vriendschap gesmeed, want Bram en Zihan besloten hun onderlinge partij uiteindelijk in remise te laten eindigen... en snoepjes te gaan eten! We hopen dat iedereen een mooie dag heeft beleefd. Bedankt aan alle ouders en we kijken al uit naar het vervolg van de schaakavonturen van jullie oogappels!

 

Re :

 

Fantastisch dat de jeugdverantwoordelijke en de lesgevers ervoor zorgen dat onze jeugspeler(tje)s de kans krijgen om aan tornooien deel te nemen.

Houden zo !

 

Jeugdwerking

 

Sluit me volledig aan bij Jan ! Proficiat voor de jeugdleiding en de spelertjes.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn