Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Florida

 

Florida, de Sunshine State, met grote steden als Miami, Orlando en Tampa, maar ook met kleinere (bad)plaatsen met bekende, zeg maar ronkende namen, als Baton Rouge, Tampa, Tallahassee (de hoofdstad), Key West, West Palm Beach en Daytona Beach. Kwissers hebben aan Florida een leuke kwisvraag met In welke Amerikaanse staat liggen Melbourne, Saint-Petersburg, Panama City, Inverness en Naples?

Natuurliefhebbers weten dat de Everglades er te vinden zijn, een moerassig gebied dat zowat de hele zuidkant van de staat in beslag neemt – enkel Miami ligt op de oostkant van die tip. De Florida Keys zijn eilandjes op het derde grootste rif ter wereld, na het Great Barrier Reef in Australië en het Belize Barrier Reef. De naam komt van La Florida, de bloemrijke, volgens een bron, van Pascua Florida, het bloemenfeest (rond Pasen) volgens een andere. Die Spaanse herkomst (het gebied werd in 1513 ontdekt door Ponce de Leon; jawel, die van de piratenfilm Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides) vinden we ook terug in andere aspecten; nog altijd telt het een groot spaanssprekend deel van de bevolking – ook mede door de nabijheid van Cuba.

Florida werd pas in 1819 deel van de USA, door het Adams-Onis-verdrag; meteen hield het leger grote kuis onder de inheemse bevolking. Pas op 3 maart 1845 werd het als staat opgenomen, toen het slechts 70.000 inwoners telde. In de burgeroorlog was het de derde staat die zich van het noorden afscheurde. Op het einde van de 19de eeuw werd het dé bestemming in Amerika om de harde winters uit het noorden te vermijden. Vooral na WOI begon het inwonertal sterk te stijgen, mede dankzij het steeds belangrijker wordende toerisme. De staat telt nu meer dan 21 miljoen inwoners, en weegt als derde meest bevolkte staat zwaar door in verkiezingen. Het is dan ook een staat die vaak voor de beslissende stem in nationale verkiezingen zorgt – denken we maar aan de Gore-Bush verkiezingen, waarbij Bush de staat achter zich kreeg met amper 537 stemmen verschil.

Het klimaat is tropisch – niet verwonderlijk, gezien de ligging: Florida ligt ongeveer even zuidelijk als Egypte, alleen vermijden de watermassa’s van de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico extreme temperaturen. Florida is laag gelegen, en de nabijheid van de moerassen van de Everglades is misschien een voordeel voor Miami in de strijd tegen de stijgende zeespiegel (moerasplanten en mangroves zijn heel efficiënt in het dempen van golfslag). Florida is samen met Nederland en Bangladesh één van de top drie regio’s die hierdoor bedreigd zijn. Dat het vaak orkanen ziet passeren is ook al geen voordeel. De bekendste was Andrew, de eerste orkaan van het orkaanseizoen in 1992. De atmosferische druk daalde tot 922 (!) mbar, en eiste naast 26 mensenlevens ook nog 26,5 miljard dollar aan te herstellen schade.

De economie is met een waarde van zo’n 1.000 miljard USD per jaar de vierde grootste in de USA; als onafhankelijk land zou het tussen de 15de en 20ste plaats in de economische wereldrangschikking staan. Maatschappelijk is het zowat dé regio voor gepensioneerden om hun laatste dagen te slijten, het is zo’n beetje gelijktijdig het Oostende, Blankenberge en Knokke van de USA. Nog één weetje over de staat: als je het grondbezit van de 100 grootste (familiale) grootgrondbezitters in de USA samentelt, dan kom je ongeveer aan de oppervlakte van Florida – zo’n 170.000 km2! Favoriete fictieve personage is Ace Ventura (Jim Carey), en tot slot: je kan er lekkere … alligatorstaart eten.

Schakers als Denker en Santasiere maakten ook de beweging zuidwaarts en hebben hun oude dag in Florida gesleten. Net als top cr-schaker Max Zavanelli, die ook een bekend investeerder en economist was; hij startte enkele financiële fondsen op. Zavanelli was SIM cr en zelfs even ICCF vice-president. De invloed van schaakland Cuba in Miami en omstreken, zal wellicht niet vreemd zijn aan het feit dat schaken goed boert in Florida. En geld is er blijkbaar ook aanwezig, want op één van de clubledenlijsten staat bv de Engelse oud-WK-kandidaat Jon Speelman als reservespeler. Bij de vrouwen staat een zekere Alexandra Kosteniuk (+2600) bovenaan de ranglijsten in Florida – ja, die Russinnen weten wel waar het goed toeven is – niet enkel voor het tennis.

De Florida Chess Association heeft een goede website - met slechts 340 actieve leden) , maar deze beperkt zich tot tornooiaankondigingen en organisatorische info. Het is ook het uitstalraam van het pdf-staatsblad Florida Chess, dat eveneens als vehikel dient voor verslagen en… partijen! Niet zomaar partijen, maar – volgens mij – zeer goed geanalyseerde partijen, leuke partijen, partijen op een niveau waar je je kan aan optrekken – kortom, een prima tijdschrift.

Qua schaaksterkte is Florida een powerhouse; er zijn twee IGM’s aangesloten (Olexandr Bortnyk en Julio Becerra), naast vier IM’s en een handvol FM’s en CM’s. Sterke jeugd ook, met spelers als Nikhil Kumar (+2400), Raghav Venkat (+2300) en nog eens zes spelers boven 2100. Ik heb uit het lentenummer van 2020 volgende partij gekozen, niet omdat ze goed geanalyseerd is en min of meer op clubniveau, maar ook omdat wit de London gebruikt, en dat soms in videolessen gepromoot wordt als dé opening om zonder al te veel openingskennis altijd tot aanval te komen. Hier loopt het anders.

 

download PGN Michael Damey, 2000 - Todd C Bryant, 2221 (29-feb-2020) 0-1


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met partijcommentaar kan op de link klikken.

 

oude herinneringen ...

 

Ik heb zeer goede herinneringen aan Florida.

Kort na mijn studententijd heb ik met enkele vrienden een rondreis in Florida gemaakt.

In die tijd bestond er nog geen GPS en we waren toen nog zo onnozel om geen degelijke wegenkaart te kopen. Dat paste niet in ons budget ... Als wegenkaart gebruikten we de wegbeschrijvingen die op kortingbonnen stonden die je in elke hamburgertent gratis kon meenemen. Kan je nagaan.... We zijn zo heel Florida rondgereisd !

Ik weet nog zeer goed dat ik in Tampa in onze huurauto door de Floridaanse politie aan de kant werd gezet toen we in een zogenaamde "bad area" verzeild -zeg maar verdwaald - waren geraakt.

De letterlijke woorden van de officer : "You see those houses over there ? Those people will stop you, hurt you and take all your money away !" Wij wisten dat allemaal niet, natuurlijk.

De Officer legde ons de weg uit en bleef ons volgen totdat we op onze bestemming waren.

Fantastische herinneringen en echt knap werk van de Amerikaanse politie !

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn