Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Connecticut

 

Connecticut, the Constitution State, dankt die naam aan het feit dat de grondwet van de USA zelf zou gebaseerd zijn op die van Connecticut uit de 17de eeuw. Het is een van de kleinste staten, amper 14.371 km2 groot (net iets groter dan Montenegro, en een kleine helft van Belgie) en huisvest 3,58 miljoen inwoners. De staat grenst aan Rhode Island in het oosten, Massachusetts in het noorden en de staat New York in het westen en het zuiden (Long Island schermt de kust van Connecticut af van de Atlantische Oceaan).

Het werd in 1614 voor het eerst bezocht door de Nederlander Adriaen Block. Niet veel later kwamen kolonisten van Catan, pardon, Massachussets ook even kijken. Het behoort met vijf andere staten tot de regio New England, en die naam verraadt hoe het landschap eruit ziet: niet majestueus, maar Europees, afwisselend, met glooiende hellingen, bossen, beekjes en rivieren. De gebieden aan de kust zijn vlak, verderop bevinden zich heuvels, met als hoogste punt de zuidelijke helling van Mount Frissell, 725 m hoog, op de grens met Massachusetts. De staat is gezegend met prachtige meren, parken en bossen, waar de bevolking graag gebruik van maakt om te barbecuen en te sporten.

De hoofdstad is Hartford, amper 120.000 inwoners groot, maar niettemin toch de derde grootste stad van de staat, na Bridgeport en New Haven, de thuisstad van Yale. Yale is een van de bekendste Amerikaanse universiteiten en een van de acht Ivy League universiteiten. In 2018 leverden ze nog de Nobelprijs-winnaar voor economie, William Nordhaus (voor het integreren van de klimaat-verandering in lange-termijn economie).

De bevolking is voor circa driekwart blank (hispanics inbegrepen), 14% zwart en 6% Aziatisch. Qua afkomst is de meerderheid afkomstig van Italiaanse, Ierse, Engelse en Duitse immigranten, typisch voor de oostelijke staten die het eerst gekoloniseerd werden. Een kleine 70% is protestants of katholiek, circa 20% is niet-gelovig en de rest zijn joden, mormonen, boeddhisten en Hindu. 1% weet zelfs wat ze precies zijn volgens Wikipedia.

Qua staatssymbolen is Connecticut goed voorzien. Het staatsfossiel is de Eubrontes giganteus, wat eigenlijk gefossiliseerde voetafdrukken zijn van dinosauriers, een verzamelnaam dus, want men kan de afdrukken niet altijd toewijzen aan een soort. Het staatsmineraal is granaat, wat ook al een verzamelnaam is van een aantal (vaak donkerrood gekleurde) nesosilicaten, met formule X3Y2(SiO4)3. Het staatslied is het ook in Europa bekende Yankee Doodle, een lied dat nog stamt uit de tijd van de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd, en met roots die teruggaan tot de middeleeuwen.

Newtown, een forensenstadje voor mensen uit New York, met ongeveer 27.000 inwoners, staat bekend om een tragisch feit: in de deelgemeente Sandy Hooks schoot Adam Lanza met het wapen van zijn moeder (die hij eerst dood schoot) 26 mensen in de lagere school aldaar. De ironie is dat Lanza niet enkel zijn moeder doodde met een van haar eigen wapens (ze was een beetje wapengek), maar dat nieuwe strengere wetten, die de verkoop aan minderjarigen bemoeilijken, een murder spree als deze niet gaan tegenhouden: de wapens die Lanza gebruikte stonden niet op zijn naam, maar alle op die van zijn moeder.

Het schaken nu; aangezien het een oostelijke staat is, met meer geschiedenis dan de westelijke staten, zou je een schaakcultuur van een hoger niveau verwachten dan deze staten. Dat valt echter niet mee. De website van de Connecticut State Chess Association vind je hier of hier. Voor het bondstijdschrift wordt verwezen naar een blogspot, en die wordt zeer actueel gehouden. De inhoud is meestal beperkt tot het sec weergeven van tornooiresultaten (eigenlijk alleen de eindstand met een Amerikaans rooster). Een nadeel/voordeel (?) is dat partijen in pgn-notatie worden gegeven, niet rechtstreeks naspeelbaar op de website, zoals dat bij veel clubs hier al het geval is. Enkel de partijen op de hoofdsite oofdsite hebben een pop-up bordje. Deze site lijkt inhoudelijk meer op een officiele website, met fotomateriaal en tornooiresultaten, maar ook hier geen partijen.

Blijkt dat er weinig clubs zijn in Connecticut, en hun websites zijn ook maar magertjes. Dus moeten we een omweg maken om partijen te vinden. Kampioenen van de staat waren onder andere John Tisdall en Sergey Kudrin (6x naeen), maar meestal zijn het namen die in Europa geen bekendheid genieten. Nog onbekender is de actueel sterkste speler van Connecticut, Robert Hungaski (geboren in 1987, IGM en 2608 nationale elo), 32ste op de FIDE-lijst van de USA, maar dan met 2520 FIDE-elo. Zijn website is OK, maar ook daar staat zo goed als niets op (de tarieven die hij vraagt voor coaching zijn wel gemakkelijk te vinden).

Andere sterke spelers zijn FM Hans Niemann (2434, winnaar van de Hartford Open in 2018 - je merkt hieraan dat dit artikel een beetje oud is: Niemann is ondertussen een van de sterkste tieners ter wereld met net geen 2700 elo), Sergey Kudrin, FM Maximillian Lu en Hanon Russell, de bekende uitgever van schaakboeken en actueel eigenaar van Chesscafe, een van de oeradressen uit het begin van schakend internet. Maar geen partijen, dus heb ik er maar een gezocht van Kudrin, een goede speler die al zowat zijn hele volwassen leven in de States woont. Zijn beste periode lag tussen 1984 (het jaar dat hij zijn IGM-titel won) en 2010. In 1984 was hij 66ste in de wereld volgens Chessmetrics. Dus voor het een keer geen partij gespeeld in de staat zelf, maar in New York, op 2de kerstdag 2015 in de Empire City Open. Ik kies de partij, omdat ze een originele aanpak van de Najdorf toont (en ze zit niet in Chessbase).

 

download PGN Sergey Kudrin - Alan Williams (19-jun-2015) 1-0


 

Dat was een beetje de kantjes eraf rijden, niet echt een partij uit Connecticut – dus daarom nog een partijtje dat wel écht in Connecticut gespeeld is. De Open van Foxwoods was een tijdje terug een interessante open, die tussen 1999 en 2009 mooi en jong volk aantrok. Onderstaand partijtje zet één van de meest tactische spelers uit het circuit (Tate, overleden in 2015) tegen de programmeur van Rybka tegenover elkaar.

 

download PGN Emory Tate, 2345 - Vasik G Rajlich, 2270 (03-apr-1999) 1-0


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met partijcommentaar kan op de link klikken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn