Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Colorado

 

Colorado, the Centennial State (het dankt die naam aan het feit dat het 100 jaar na de onafhankelijkheid toetrad tot de USA), misschien wel de staat met de mooiste landschappen. Het gebied is geologisch even interessant als Zwitserland en voor de toerist betekent dat een prachtige natuur met al even prachtige bergen. Het is een mountain state: de Rocky Mountains eindigen zowat in Colorado, met nog enkele uitlopers in New Mexico. Die diversiteit in het landschap uit zich in het hoogteverschil tussen het hoogste punt, Mount Elbert (4400 m hoog) en het laagste punt (1011 m hoog), waar de Arikaree-rivier de oostgrens met Kansas over stroomt. Dat punt is trouwens het hoogstgelegen laagste punt van alle staten. Wat niet in Colorado ligt, is de Grand Canyon.

Colorado is wel de staat waar de Colorado rivier ontspringt, maar die steekt eerst Utah schuin over, om pas in Arizona de Grand Canyon uit te slijten. Nog een tip voor toeristen: in de zomer is Colorado door zijn hoge ligging ideaal, qua temperatuur, om te bezoeken: een mooie 21°C van juni tot september.

De staat lijkt rechthoekig (op een Mercatorprojectie), een beetje als Wyoming, maar is het niet. Om te beginnen ligt de staat, waarvan de grenzen enkel beschreven zijn door meridianen en breedtegraden, op een min of meer bolvormig lichaam, zijnde de aarde. Dat maakt dat zijn noordgrens (met Wyoming en Nebraska) enkele kilometer korter is dan de zuidgrens met New Mexico en Oklahoma, maar dat wordt dus verholpen dankzij Mercator. Ten tweede zijn er meetfouten gemaakt bij het opmeten van de noord-zuid grenzen. Dat is op Google Maps het meest duidelijk als je kijkt naar de grens tussen Utah en Colorado net onder de weg van La Sal in Utah naar Bedrock: de grens maakt er een sprongetje. Een geografisch eigenaardigheidje deelt het met New Mexico, Arizona en Utah: een vierstatenpunt (Four Courners), het enige in de wereld. Hier kan je dus op handen en voeten in vier verschillende staten staan. De Simpsons hebben er zelfs een aflevering aan gewijd, maar dan met een vijfstatenpunt als key locatie.

De staat heeft twee state songs, waarvan er één wat mij betreft meteen geschrapt kan worden (Where the Columbines Grow); het andere, Rocky Mountains High, van John Denver, kan er nog mee door, vooral als je weet den John met de tekst ervan nog problemen mee gehad heeft. Politiek overdreven correcte bobos verdachten hem ervan om drugs te promoten met die high, maar Denver verdedigde zich door te stellen dat je echt high kan worden van de natuurpracht aldaar. De staatsbloem is trouwens de Rocky Mountain Columbine (vandaar dus dat eerste lied).

De hoofdstad is Denver, bij schakers bekend van Fischer-Larsen (6-0) in juli 1971 (de halve finales kandidatenmatchen voor het WK van 1972). Daar staat trouwens een fantastisch mineralogisch museum, zie de website op https://www.mines.edu/geology-museum/. De staatsedelsteen is aquamarijn, de blauwe variant van beryl (Be3Al2(SiO3)6); het staatsmineraal Rhodochrosiet (MnCO3). Het gesteente, typisch voor de staat, is Yule marmer, dat gebruikt werd voor het optrekken van de hele buitenkant van de Lincoln Memorial in Washington en een rits andere monumenten, scholen, banken en officiële gebouwen. Het marmer is van zeer hoge kwaliteit, zeer fijnkorrelig, maar is moeilijk te ontginnen door de hoogte (op 2800 m) en de onherbergzame locatie van de marmerberg.

Bij wintersporters is vooral Aspen bekend, zowat het Gstaad van Colorado. Aspen werd gesticht toen er zilver in de omgeving ontdekt werd en er tussen 1879 en 1893 voor meer dan 80 miljoen dollar aan zilver uit de grond werd gehaald. Enkele bekende gezichten kwamen er wonen, waaronder… John Denver, zodat het trendy werd en net zoals in Knokke, de lokale inwoners er geen huizen meer konden kopen wegens de door de jet-set opgeblazen prijzen. Het favoriete fictionele karakter van de Coloradanen is Eric Cartman, het vuilgebekte, jodenhatende, egoïstische, zelfingenomen rotzakje van South Park, uit jawel, Colorado. Er is geen echt stadje met de naam South Park in Colorado, maar Fairplay heeft wel een museum (South Park City), dat een stadje uit de late jaren 1800 evokeert.

Maar goed, wordt er ook geschaakt in een staat die bulkt van het natuurschoon? De tornooikalender op http://www.coloradochess.com/newtourn.shtml doet vermoeden van wel. Denver alleen telt acht schaakclubs en in de rest van de staat zijn er nog zo’n twintig meer. De Denver Chess Club is de oudste club in Colorado en heeft een goede online databank van partijen. Als ik zoek naar partijen tussen spelers die beiden een rating hebben tussen 1850 en 2000, krijg ik maar liefst 223 partijen op mijn bord. Ik kies eerst volgend kort Franse partijtje.

 

download PGN Aleksandr Bozhenov, 1980 - P. Earle, 1983 (2020) 1-0


 

OK, dat was leuk. Even kijken of er sterkere spelers in Denver zitten. Ik zet het filter open tot 2500 en krijg onder andere volgende partij, tussen Richard Shtivelband (2300) en Gunnar Andersen (2295) (zie https://denverchess.com/games/view/17630?move=0 om de partij online na te spelen).

 

download PGN Richard Shtivelband, 2300 - Gunnar Andersen, 2295 (2020) 0-1


 

Voor wie dit niet als tekstbestand wil lezen, maar als pdf met partijcommentaar kan op de link klikken.

 

Coloradanen

 

Diegene die kan aantonen dat hij ooit een artikel heeft gelezen waarin tegelijkertijd de woorden "Coloradanen" en "schaken" in voorkomen, die krijgt van mij op vrijdagavond een koffie van onze bar !

 

anekdote 4-landenpunt

 

In 2010 deed ik met mijn kinderen een tour in het zuidwesten en reed zo ongeveer een 200 miles omweg om naar het vierlandenpunt te rijden. Je moet een heel stuk door de 50°C woestijn en het bevreemdde me al dat er op weg naar toe geen frietkoten, souvenirwinkels, noch drankautomaten stonden ... Heeft natuurlijk veel te maken dat je over heilig land van de oorspronkelijke bewoners moet, maar daar aangekomen bleek het gewoon in renovatie te zijn en niet bereikbaar.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn