Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 21-22 R11: resultaten en verslagen

 

Interclub R111234567

Het was een zonnige zondag om onze laatste thuismatch van het seizoen af te werken. BRA 4 kreeg een forfaitoverwinning in de schoot geworpen. De meeste andere ploegen kregen een zware tegenstander voor de borden geschoven. Hoe verging het hen? Dat leest u hopelijk hier.

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslagje van hun ontmoeting te posten?

 

Eisden te sterk voor Brasschaat 2

 

Brasschaat 2

Brasschaat 2 kwam uit tegen Eisden/MSK 1. Nu ging het erom! Brasschaat 2 stond 1 match punt voor op Eisden en 1 achter op Echiquier Mosan 1. Door te winnen zouden we de aansluiting houden bij de koploper en Eisden achter ons houden. Het liep anders.

Laat ik bij mijn partij beginnen. In een degelijk opgezette stelling gooide ik de knuppel in het hoenderhok met een fraai kwaliteitsoffer. Ik had alleen geen rekening gehouden met het feit dat mijn tegenstander het wel eens zou kunnen weigeren. De evaluatie sloeg direct om en ik wist niet hoe snel ik zijn aansluitende remise aanbod moest aannemen. Toon leek lekker in zijn vel te zitten. Soepel dirigeerde hij zijn paarden naar de juiste velden. Zwart had een prima stelling, maar helaas bleek er onvoldoende spanning in te zitten om met ook op winst te kunnen spelen.

Constantijn begon goed. Hij wist zelfs een pion te winnen, maar raakte die later ook weer kwijt. Er ging zelfs een tweede pion verloren. Daarmee werd zijn lot bezegeld. Na afloop van de partij werd er druk gediscussieerd of Constantijn ergens een doorbraak had gemist die hem had kunnen redden. Dave wist op een ogenschijnlijk fraaie wijze een kwaliteit te winnen. Als voorbijganger dacht ik dat dat wel snor zat. Niets bleek minder waar. Dave was in een geniepige val gelopen en kwam zelf een pion achter. Zijn tegenstander wist niet goed hoe dat uitgespeeld moest worden, waardoor Dave nog met de remise-schrik vrij kwam.

De twee ingewikkeldste partijen werden gespeeld door Jan en Yves. Jan had de stelling met een dubbel-pion op de e-lijn in twee stukken gesneden. Het leek een mooie opmaat tot een koningsaanval. Helaas kon Jan zijn pionnen niet handhaven. De stelling brak open in het centrum voordat Jan zijn aanval op gang kon brengen. In het centrum stapelden de problemen zich zozeer op dat hij ze niet meer binnen de tijd wist op te lossen. Yves kreeg in een complexe stelling een flinke aanval te verduren. Hij leek zich daaruit te kunnen ontworstelen maar juist in die fase ging het mis en kwam Yves een kwaliteit en een pion achter. Heel lang wist Yves de stelling onder controle te houden, maar uiteindelijk kon hij het openen van de stelling niet verhinderen. De partij ging verloren.

Brasschaat verliest dus met 4,5-1,5. Tja, alle vage kampioens-aspiraties kunnen in de ijskast gezet worden.

 

nawoord

 

Ik praatte nog snel even met de tegenstander van Dave - blijkbaar was dat een truukje dat hij 30 jaar geleden gezien had en nu in de praktijk had kunnen brengen. Mijn partij is correct beschreven, net toen ik er een beetje kon uitkomen met Pf5, zag ik plots het "mooie kwaliteitsoffer" Td4, dat als nadeel had, dat hij daarna mijn ongedekte toren op g8 kon slaan. Dus gewoon kwaliteit weg en de rest was geschiedenis. Een partij om eens goed thuis te analyseren.

 

Brasschaat 7: met de moed der wanhoop

 

Brasschaat 7Al voor de match begon, stond de uitslag al vast. Klinkt defaitistisch, maar wanneer elke speler moet opboksen tegen een opponent die zo'n 200 à 250 ELO hoger staat, tja... Wat mijn partij betreft, ik kwam nauwelijks in het verhaal voor. Wat achteraf in de analyse ook bleek: hij speelde een Najdorf en ik speelde (zo leerde ik van hem in de nabespreking) in zijn kaart door telkens de zet te doen die hem voordeel gaf. De partijen van Wim, Erwin en Aldo heb ik niet kunnen beoordelen, maar afgaande op hun mimiek tijdens en na de match hielden zij er hetzelfde gevoel aan over als ik. Misschien moeten we het toch eens hebben over de strategie: in dit geval zou een voortraject als: 'is je tegenstander té sterk, stuur het spel dan naar een remisestelling' wel handig zijn. In alle geval: bedankt Wim, Erwin en Aldo. We zijn er samen voor gegaan!

 

Vriendenteam wint zoals verwacht

 

Brasschaat 6Brasschaak 6 - Burcht 1

We moesten zondag 24 april 2022 thuis aantreden tegen de sympathieke schakers uit Burcht. En met 364 elo punten per bord gemiddeld meer, moest dat niet de moeilijkste opgave zijn. Toch? Uit burcht kwamen ze met 3-en, waardoor Cesar op bord 4 een Forfait kreeg, 1 - 0. Harry op bord 3 gaf een pion weg voor heel, heel veel ruimte en aanval. Punten erbij en dame-verlies of mat was onvermijdelijk voor zijn tegenstander. Mat eindigde uiteindelijk de partij, 2 - 0. Op bord 1 wikkelde Guy af naar een eindspel loper tegen paard en een hele boel pionnen. Zijn loper was beren sterk, terwijl het paard van zijn tegenstander gaande weg steeds kreupeler werd, 3 - 0. Op bord 2 had Paul een wat mindere middag, verrekende zich in de opening, waardoor zijn tegenstander al vrij snel een gedekte vrijpion op de zevende rij kreeg. Om deze niet te laten promoveren kon Paul zijn stukken niet echt goed ontwikkelen, terwijl zijn tegenstander veel ruimte en aanvalskansen kreeg en op een gegeven moment een kwaliteit won. Paul bleef vechten, maar moest uiteindelijk opgeven. 3 - 1.

Omdat Harry de memo van het traditionele Brasschaak etentje na de laatste thuiswedstrijd had gemist gingen we lekker frietjes eten bij de Markt (den Deuzeld) in Merksem - zo rond 20:45 uur reden we op huis op aan ...

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn