Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Arkansas

 

Arkansas, "The Natural State", met hoofdstad Little Rock precies in het midden, behoort tot de zuidelijke staten van Amerika. Het is nu 137.733 km2 groot en maakte deel uit van de Louisiana Purchase in 1803, maar het oorspronkelijke gebied met de naam Arkansas omvatte ook het huidige Oklahoma. Arkansas was een staat die aan de kant van de zuiderlingen vocht in de burgeroorlog. Na de oorlog had de industrie, die het voornamelijk van de katoenpluk moest hebben, zeer moeilijk, en daar is de staat nog altijd niet overheen. Er wonen 3 miljoen mensen, die het over het algemeen niet breed hebben; de staat staat 48ste als het op gemiddeld gezinsinkomen aan komt.

De oostgrens met de staten Tennessee en Mississippi wordt gevormd door de machtige Mississippi, wat de zeer grillige, voor Amerika niet zo karakteristieke staatsgrens verklaart. Memphis, Tennessee ligt net aan de overkant van de stroom, wat ervoor gezorgd heeft dat een satellietstadje is gegroeid aan de kant van Arkansas: West Memphis. De staat beschikt over twee grote nationale bossen, Ozark National Forest en Quachita National Forest. Die parken liggen in het meer heuvelachtige noordwesten, terwijl het zuidoosten vlakker is. Pakt het noordwesten uit met natuurschoon, dan biedt het zuidoosten uitstekende landbouwgrond, dankzij vroegere overstromingen van de Mississippi. De Arkansas rivier stroomt bij Fort Smith de westgrens de staat binnen en mondt uit in de Mississippi net voor die de staat verlaat en Louisiana binnenstroomt. Het hoogste punt is Mount Magazine (I kid you not), 839 m hoog. Het klimaat is vochtig en subtropisch, met warme zomers met een hoge vochtigheidsgraad en zachte winters. 's Zomers zorgt dit voor ideale omstandigheden voor orkanen en tornado's. Gemiddeld telt een zomer 60 onweersdagen; storm hunters kunnen hier hun hartje ophalen. Occasioneel passeert er een zware tornado. Die van 21 april 1996 hield bijzonder zwaar huis en veroorzaakte 300 miljoen USD aan schade.

Bekende namen uit deze staat afkomstig zijn Bill en Hillary Clinton, en Sam Walton, de oprichter van de supermarktketen en ooit de rijkste man van Amerika (tussen 1982 en 1988). Bekendste actrice van Arkansaanse afkomst is mijn persoonlijke lieveling Mary Steenburgen en bekendste acteur Billy Bob Thornton. Bekendste sportman is de basketballer Scotty Pippen, en verder hadden ook Johnny Cash en Al Green Arkansaanse wortels. Tenslotte werd er het Bowie-mes uitgevonden door de smid James Black midden jaren 30 van de 19de eeuw. James Bowie, één van de helden van de Alamo-belegering in 1836, was er heel behendig mee, en daarom heet zo'n mes nu een Bowie-mes, hoewel de bijnaam Arkansas Toothpick ook is blijven hangen. De staatsdrank van Arkansas is melk, jawel, en het staatsjuweel is diamant. Het staatsinsect is de honingbij, het mineraal is kwarts, de staatsrots is bauxiet en tot 1998 was er een nucleaire kruiser in het US Army met de naam USS Arkansas.

Tot zover de faits divers. Op schaakvlak zit de site van de Arkansas Chess Association (http://arkansaschess.net) redelijk goed in elkaar. Uit de home-pagina blijkt dat er flink wat geschaakt kan worden in Arkansas, er is een behoorlijk aantal clubs in de staat. Ook de kalender blijkt goed gevuld. En we zitten in Amerika, dus ook hier komt een schaker zijn huis niet uit als er geen geld te verdienen is. Het State Championship verdeelt bijna 2000 USD aan prijzengeld. En aan de erelijst te zien hebben Tony Davis en Bill Orton hier al een mooie cent aan verdiend. Tony Davis, een zwarte Amerikaan heeft het in een interview over racisme aan het schaakbord. Blanken kunnen het niet verdragen als een zwarte van hen wint of hen zelfs maar op remise houdt.

Het spreekt voor zich dat beide kemphanen al diverse keren tegenover elkaar hebben gestaan. Hun laatste onderlinge partij was een hele leuke, met veel wissels van voordeel. De partij illustreert dat het niet altijd de moeilijke grootmeesterpartijen zijn die het naspelen waard zijn.

 

download PGN Tony Davis - Bill Orton (20-aug-2020) 0-1


 

Voor wie dit niet als tekstbestand wil lezen, maar als pdf met partijcommentaar kan op de link klikken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn