Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2021-2022 R7: Resultaten en verslagen

 

Interclub R71234567

Vandaag staat er weer een nieuwe ronde van de Nationale Interclub op het programma. Voor BRA 1 een cruciaal duel in de strijd om het behoud. Slagen ze er in minstens 1 MP uit Oostende mee te graaien? BRA 3 staat gedeeld eerste. Kunnen zij hun sterke reeks verder zetten? Ook de andere teams zijn niet kansloos straks. Lukt het nog eens om met alle teams te winnen? U verneemt het vanavond hier!

Mag ik de ploegkapiteins verzoeken hier een verslagje van hun ontmoeting te posten?

Ik wens iedereen veel succes toe!

 

Brasschaat 7 wint in Leuven

 

Vol vertrouwen gingen we op weg naar Leuven op zoek naar de Wingerd daar aangekomen zagen we veel clubgenoten maar geen schakers van Leuven.

We waren verkeerd we moesten ergens zijn in tegenspraak met de website in Genadedal daar arriveerde we te laat en de klok liep al.

Met de gebroeders Vanderlocht aan bord 3 en 4, de tegenstander van Alexandre was kennelijk zo geschrokken dat die niet kwam opdagen het eerste punt was binnen. Julien verloor in de opening een stuk wist vervolgens terug te knokken en stond twee pionnen achter maar moest uiteindelijk opgeven. Ikzelf kwam na één moeizaam begin in het middenspel met torens en dame terecht. Ieen iets mindere stand kreeg ik een remiseaanbod dat ik accepteerde omdat ik aan het tweede bord Cees Boersma beter zag staan. Cees kwam twee pionnen voor en wist dit in het eindspel tot winst te brengen. Dus met 2,5 - 1,5 gewonnen

Wim Veelenturf

 

Gehavend BRA 2 neemt punt mee naar huis

 

Brasschaat 2

Leuven had er alles aan gedaan om ons in verwarring te brengen. Op de website van de club stond een locatie vermeld die 3 km af lag van waar er echt gespeeld zou moeten worden. Voordat we iemand te pakken kregen die wel wist waar er gespeeld werd, waren we al weer een kwartiertje verder en zo kwamen we ruim te laat aan. De klokken liepen al. Ik zei tegen mijn tegenstander dat ik dat wel een beetje raar vond, gezien de oorzaak van de vertraging. Hij ging even bij de wedstrijdleider te rade en zette daarna de klokken in de beginstand. Alleen die van ons. Ik geloof dat alle andere Brasschakers met een tijd achterstand de partij aanvingen.

Ik was zo aan het zwoegen op in eigen bord, dat ik weinig heb meegekregen van de overige borden. We kunnen de match als volgt kort samenvatten: na 3,5 uur spelpen stond Brasschaat 2 met 3-2 achter.

Het is altijd een genot om naast Yves Surmont te zitten en zijn partijen te volgen. Zeker wanneer we de eindspel fase ingaan. Ook deze keer was zijn eindspel techniek weer onberispelijk.

Diagram 1

 

Zwart is aan zet en de zwarte koning lijkt op het bord te domineren, maar wit heeft een doorbraak ut het boekje waar zwart kansloos tegen is.

1.Kd5 c6! 2.bxc6 b6! 3.axb6 a6!

En het was nog slechts een kwestie van tijd voordat zwart zich bij de realiteit moest neerleggen. Een belangrijk punt dat Brasschaat 2 langszij bracht.

 

BR2: het is weer druk in Leuven

 

Het vertragingsmanoeuvre van Leuven was geslaagd te noemen - blijkbaar hadden ze de andere locatie "een week van tevoren" doorgegeven. Niettemin vind ik het correct dat reservelocaties ook vermeld staan op de clubcontactsite op KBSB (bij Leuven niet dus). Met ruim tien minuten achterstand op de klok gestart, en met een tegenstander die logisch, correct, technisch, saai, oppervlakkig, remise-achtig schaak speelde, waarin stukkenruil en gelijk uit de opening komen voorop stond, zat er niet veel leven in de stelling. Hierdoor wat in slaap gesust had ik hem teveel ruimte gegeven op de koningsvleugel, en omdat een toreneindspel helemaal remise zou worden, koos ik voor L vs P. Dat leek even helemaal fout af te lopen, maar het was een stelling met wat rekenwerk, en 1 fout bleek genoeg; ik kon na zijn Pf6-e4+ mijn loper tegen zijn paard afruilen, dan Kc3-d2 spelen om zijn vrijpion tegen te houden (zie stelling), en toen had ik een tekstboek-doorbraak stelling op het bord. Net als Marcel had ik te weinig tijd om eens goed naar de stellingen van de clubgenoten te kijken, en veel meer dan de resultaten wat taalkundig aankleden kan ik dan ook niet. Met een normale ploeg hadden we dit Leuven opgegeten, maar we troosten ons met de kennis dat "onze" spelers het eerste team flink geholpen hebben die middag. Op de terugweg werden we nog getrakteerd op een file van drie kwartier net voor Brussel. You can't have it all...

 

Eerlijkheidshalve

 

Op de website van de KBSB staat het correcte adres wel vermeld. Maar als je na de oorspronkelijke inschrijving nog van lokaal verandert, mag je als club wel de beleefheid aan de dag leggen de week voordien de bezoekende clubs hiervan te informeren.

 

Prachtig!

 

Wat een mooi einde... proficiat, Yves!

Jan, als je dit aan de beginnende volwassenen toont, schrijven ze zich meteen in, denk ik wink

 

Re:

 

Is idd zeer mooi gespeeld !

Dit is een typisch voorbeeld hoe knap schaken kan zijn, en nu je het zegt, is idd zeer bruikbaar om aan starters te tonen !

 

Makkelijke middag voor BRA 4 in Turnhout

 

Brasschaat 4 Met 2 ploegen en 8 Brasschakers togen we naar Turnhout. Zowel BRA 4 als BRA speelde tegen een ploeg van 3 jeugdige spelers aangevuld met een meer mature speler op het eerste bord.

De tegenstander van Carlos maakte heel de partij door kleine foutjes die uiteindelijk leidden tot het verlies een gepende loper en vervolgens de partij. Dirk maakt het wat later 2-0. Dirk won al snel een pion en kon genieten van verbonden vrijpionnen op de a- en b-lijnen. Later won hij ook nog een stuk en moest hij enkel opletten dat de vijandelijke pionnenstormloop door het centrum niet doorsloeg. Ondertussen had ondergetekende aan het eerste bord een droomstelling bereikt. De tegenstander liet in een Siciliaan al vroeg d5 toe en moest vervolgens regelmatig in de denktank, terwijl de zwarte stelling als vanzelf speelde. Dat resulteerde na 20 zetten in een tijdvoordeel van 14 tegen 57 minuten. Na 30 zetten had mijn tegenstander nog 2 minuten tegen 44 voor mij. Mijn pogingen om de stelling zo complex als mogelijk te maken wierpen hun vruchten af toen mijn opponent op zet 33 de dame verloor tegen toren en loper. Toen hij op zet 41 ook nog de loper verloor gaf hij op. Willy won op bord 2 dankzij a Greek gift een pion. Het loperpaar van de tegenstander zorgde er echter voor dat onze man steeds moest opletten voor tactische grapjes. Toch bleef hij de pion voorsprong vasthouden tot in een eindspel T+P tegen T+L. Minstens een remise leek in de maak, maar ergens moet Willy zich toch miskeken hebben want opeens stond hij naast mijn bord met een 0. Toch een al bij al vlotte 3-1 overwinning.

 

Brasschaat 6 nipt verloren

 

Brasschaat 6Onze ploeg zonder Paul, maar met vervanger Jan De cap heeft met 2,5 - 1,5 verloren. Op bord 4 speelde Cesar een mooie partij , maar door een foutje met een loperzet was het daarna snel afgelopen. Op bord 3 mocht Jan plaatsnemen, reeds vanuit de opening kwam Jan onder druk te staan, elke zet meer en meer... met een 0 als gevolg. Harry had een mooie partij en kwam prima uit de opening, tot hij zijn stukken terug naar achter bracht. Een onevenwichtige stelling kwam op het bord, met veel pionnen voor Harry, maar wel met een P voor een Toren. En verloren eindstelling ging over naar een remise stelling, en terug naar een verloren stelling, en daarna terug naar een remise stelling...Al bij al nog een mooi resultaat voor Harry. Ikzelf had een openingsfout gemaakt, kwam zeer moeilijk te staan, maar in het middenspel kon ik een matdreiging maken, en vanaf toen kwam ik beter en beter te staan. Won een kwaliteit, en na nog wat zwoegen, om eeuwig schaak tegen te houden alsnog gewonnen.

 

Brasschaat 1 wint in het verre Ostende

 

Brasschaat 1Na een verre reis kwamen we met genoeg auto's aan in Oostende.

Voor we goed en wel het eerste drankje hadden genuttigd, stonden we al 1-0 voor. Lars speelde tegen de ons niet onbekende Jasper Beukema en binnen een half uur stond Lars een toren voor en kreeg zo een snel punt...hij reed samen met Joris Kokje, de mazzelaar!

Stefan Beukema speelde een voor mij ondoorgrondelijke partij, Tf2-Td2-f5 en dan na gxf5 fxe4 toelaten, om vervolgens met Pa1-Pc2-Pe3 toe te slaan, een strakke overwinning van Stefan en 2-0.

Zelf zat ik op bord 4 en speelde de opening creatief, echter niet accuraat. Met het nodige gerommel in de marge dacht ik het mijn tegenstander lastig te maken, hij vond het wel meevallen 2-1

Sam Baselmans pakte in de opening een pion met zijn koning...op e6..spannend, tricky, gevaarlijk, met 4 torens en 2 dames op het bord. De tegenstander miste echter op het juiste moment de juiste zet en verloor redelijk geruisloos in een dameeindspel 4-1

Erwin Kalle op bord 8 had een zeer tactische stelling, waarin hij het in eerste instantie volgens mij sterk speelde, zijn tegenstander liet zich ook niet onbetuigd en met beide spelers in tijdnood was dit spannend...en ineens voorbij en had Erwin gewonnen, aangezien ik zelf in tijdnood zat kan ik niet meer zeggen dan 4-1 en het eerste matchpunt was binnen.

Jan leek mij de hele partij iets achter de feiten aan te lopen, met goede remisekansen in het toreneindspel met een pion minder, gezien de uitslag is het anders gelopen 4-2.

Toon kwam ook in zo een verraderlijk en waarschijnlijk verloren toreneindspel terecht, hij hield dit echter knap remise en zo was het 2e matchpunt een feit.

Joris had een hele interessante partij en het leek me dat hij de hele tijd beter stond, of in ieder geval degene was die op winst speelde...diep na middernacht werd deze partij ook remise gegeven en zo kon ook Lars naar huis!

We hebben al 5 matchpunten, zondag nog wat scoren en we zijn zeker veilig voor dit seizoen!

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Bras 3 verspeelt dure punten

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

BRA 5 mazzelt enorm tegen Turnhout 2

 

Zoals gezegd moest ook BRA 5 tegen een team dat bestaat uit 3 jeugdspelers en een sterke volwassene. ALways tricky. En dat hebben we geweten.

Willem was het eerst klaar. Net zoals de vrijdag voordien lanceerde hij al snel een aanval op de zwarte koningstelling en opnieuw was een mataanval beslissend. Vervolgens kreeg Wilfried naar eigen zeggen een halfje cadeau toen zijn tegenstander uit het niets remise aanbood. MEt zwart tegen een tegenstander van 150 elo meer nooit een schande natuurlijk. Dan bleven er nog 2 borden over. Bas had een een toren tegen twee stukken gegeven, maar moest zich passief opstellen. Te passief en één van de stukken gingen de doos in. Met de kwaliteit achter verweerde hij zich nog stevid maar uiteindelijk moest hij zich toch gewonnen geven. En toen kwam alle druk op Wim zijn schouders te liggen. Die had al vroeg in de partij een pion gewonnen, maar voelde zich later in de partij genoodzaakt om een kwaliteit te offeren. Nog steeds hadden de Brasschaatste omstanders het idee dat hier nog wel een halfje te rapen viel. Wit kon waarschijnlijk de kwaliteit teruggeven om het pionneneindspel te winnen, maar verzuimde dit. Helaas greep ook Wim mis. Met Le2 zou hij de dekking van een pion op de damevleugel opgeven. Maar als die geslagen werd kon hij zelf een cruciale centrumpion slaan met tempo, omdat de vijandelijke toren daardoor aangevallen stond. Wij zagen al stellingen verschijnen waarin zwart zelfs winstkansen had. Wim speelde echter gxh4 waarbij hij zichzelf met een dubbele h-pion opzadelde en de stelling objectief verloren was. De jonge tegenstander speelde de volgende zetten nog wel correct, maar werd alsmaar zenuwachtiger. Het gevolg was dat hij de eerder genoemde wending met Le2 zelf uitlokte, en Wim uiteindelijk toch nog het volle punt mocht binnenrijven. Het resultaat was geweldig, de manier waarop was echter nefast voor de levensduur van hartlijders en Interclubverantwoordelijken. Anderzijds, Wim, als je ooit stopt met schaken, mag ik die konijnenpoot dan?

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn