Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Arizona

 

Arizona, met zijn typische landschap, van Antelope Canyon tot de Grand Canyon, van de Painted Desert over Monument Valley en Meteor Crater tot The Wave. Je kan in deze staat alleen al een zomervakantie doorbrengen met het bezoeken van geologisch natuurschoon en dat hier vele westerns zijn geschoten (pun intended), zal dan ook geen verbazing wekken. Arizona is een relatief grote staat (295.254 km2, in oppervlakte de zesde grootste), maar met slechts 5,7 miljoen inwoners, waarvan er maar liefst 4,2 miljoen in Phoenix, de hoofdstad, wonen. Qua inkomen doen ze het redelijk: het mediaan inkomen is 33ste in de USA.

Het hoogste punt in de staat is Humphreys Peak (3852 m), het laagste punt is de Colorado-rivier, wanneer deze de staat verlaat en Sonora, Mexico binnenstroomt. Hoewel, stroomt is een groot woord: op zijn maximum debiet verzet de rivier 10.900 m3/s (de Schelde beperkt zich tot 100 m3/s), maar daar komt nauwelijks iets van in de Zee van Cortes terecht: de Amerikanen halen er zowat alle water uit voor irrigatie. Op Mexicaans grondgebied staat de bedding dan ook vaak gewoon droog. De impact is zelfs in Arizona voelbaar, en citizens protests hebben ervoor gezorgd dat er niet nog meer afdammingen zijn gekomen.

De grootste mineralenbeurs ter wereld vindt elk jaar (in februari) plaats in Tucson; een typisch Amerikaanse beurs: bigger is best. Indien interesse: zoek eens op google afbeeldingen naar Tucson mineral show. Het staatsfossiel is versteend hout, het juweel is Turkoois en het staatsmineraal is Wulfeniet (PbMbO4). Dat de cactusbloem de officiele bloem is, zal niemand verbazen, noch het feit dat het staatswapen (jawel, this is America) de Colt Single Action Army is.

Arizona werd voor het eerst vernoemd in 1539, door Marcos de Niza. Het jaar erop kwam Francisco Vasquez de Coronado ook eens kijken. Het stuk land werd onderdeel van Sonora, Mexico, vanaf 1822, maar was nauwelijks bevolkt. In 1848, na de oorlog met Mexico, eigende de USA zich Arizona toe en kocht later (in 1899) nog een lapje grond erbij (in de Gadsen Purchase). Arizona was eerst ondergebracht in het grotere New Mexico, maar werd in 1863 afgesplitst en kreeg de naam Arizona Territory. Treinlijnen bevorderden sterk de instroom van immigranten, die vooral werk vonden in de landbouw en mijnbouw. Pas na WOII werd de staat echt bevolkt, omdat de streek een warm klimaat heeft en meer dan grond genoeg om iedereen te huisvesten. Arizona had zwaar te lijden onder de huizenkredietcrisis van 2008 en actueel is het immigrantenprobleem dagelijks nieuws. Corona hield / houdt ook zwaar huis in deze staat: in januari 2022 was het de tweede zwaarst getroffen staat op vlak van doden per bevolking (3,5 doden per 1000 inwoners), na Mississippi.

Maar wordt er ook geschaakt in Arizona. Gezien het bovenstaande een zuidelijke staat, met een westernmentaliteit en slechts een grote stad (Phoenix) lijkt schaken een onwaarschijnlijke hobby. Maar in Amerika is alles mogelijk, dus lijkt Arizonachess de place to be voor de eerste stappen in de virtuele schaakwereld van Arizona, maar dat valt sterk tegen: gebroken links en nauwelijks informatie over de werking en activiteiten. Naast de officiele schaakbond is er ook de Arizona Chess Central, die focust op schaakontwikkeling bij de jeugd. Maar veel is er niet te vinden. De site van de Unity Chess Club in Phoenix, of die van de Southern Arizona Chess Association, het loopt allemaal dood op oppervlakkig nieuws: contactgegevens, tornooiaankondigingen en dat is het zowat.

Zelfs het Chess Life nr van april 2021, dat een overzicht biedt van de staatsschaakbonden, vermeldt voor Arizona geen website, terwijl de andere staten er wel quasi allemaal een hebben. De meest actieve club lijkt nog de Arizona State University club te zijn, met elke maand een open in Tempe. Uiteindelijk vond ik op sazchess.org de resultaten van bv de 2021 Tucson open en dit mini-tornooi (amper 10 deelnemers!) werd gewonnen door Aleksandr Lenderman (2718) en Robby Adamson (2323) voor het duo op de derde plaats: James Windram (1837) en Sounak Bagchi (1807). Geen partijen echter; wel een opmerkelijke deelnemer: IM Mark Ginsburg, die na 0,5/3 uit het tornooi stapte. Hoewel nu nog slechts 2078 elo, is hij een heel bekende naam in Amerika, met een prima website over de schaakgeschiedenis gezien door zijn bril. Dat was dan ook de bron voor een eerste partij.

 

download PGN M. Ginsburg - S. Kamberi (2005) ½-½


 

Het is duidelijk dat Arizona niet het centrum van de schaakactiviteit in de USA is. Hun beste spelers in 2015 waren Mackenzie Molner (2599 in juni 2015), voor Joel Banawa (2484) en de iets bekendere I.M. Daniel Rensch (geboren in 1985 en 2483 elo). Rensch is een internet-schaakleraar en organisator en hij was in 2018 ook de hoogst gerangschikte schaker van Arizona (78ste in de USA). Hij is actief op twitter en is een bezige bij op vlak van organisatie van snelschaaktornooien op internet. Hij is vooral een van de trekkers van chess.com, een van de grote schaakwebsites op internet. Dan doen de vrouwen in Arizona het iets beter: de Oekraiens-Amerikaanse Anjelina Belakovskaia staat 18de in de USCF elolijst. Ze was drie keer nationaal kampioene (in 1995, 1996 & 1999), maar in het nieuwe millennium heeft ze haar meerdere moeten erkennen in de nieuwe generatie schaaksters, met op kop Shahade, Krush en Zatonskih. Daarom een partijtje van haar, dat ze met een leuke slotcombinatie wint.

 

download PGN Anjelina Belakovskaia, 2310 - Natalia Ruchieva, 2155 (1990) 1-0


 

Voor wie dit niet als tekstbestand wil lezen, maar als pdf met partijcommentaar kan op de link klikken.

 

Re :

 

Schaken en Arizona. Hoe zot is dat ? Niet te geloven dat je van een triestige staat als Arizona, toch nog een fijn artikel over schaken kan schrijven !

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn