Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

LIVE verslaggeving van het WK in Dubai is een topper

 

Je kan het event live volgen op zowel de site van chess.com , maar ook op Youtube. Ik heb thuis de casting app geïnstalleerd en kan vanuit Youtube nu het live verslag kijken op mijn TV. Handig hoor. Hoewel er al 3 remises vielen, zien we toch strijdvaardige spelers. Carlsen is niet vies van gambieten, bvb. in het Spaans, maar vindt een voorbereide Nepo op zijn weg Vakkundige commentaren o.m. van Caruana. Vandaag 30/11 staat er "Russisch" (e4,e5 Pf3,Pf6 ) op het programma van Carlsen.

 

WK match

 

Na een weekend Elzas, waardoor ik de eerste twee partijen niet heb kunnen volgen, heb ik het commentaar gevolgd - eindspel in partij 4 door GM Giri en Polgar. Schitterend hoe zij varianten uit hun hoed toveren . Echt indrukwekkend, vind ik dat !!!!

 

5x remise

 

Gisteren viel Carlsen, weliswaar na een nieuwtje (g4 en Ph4) zonder ideeen en maakte er een eeuwig schaakje van in het Russisch. Niemand nam het hem kwalijk, want het was zijn verjaardag. Vandaag zit Nepo, na een anti Marshall , met a4, zonder frisse ideeen om verder te zetten. Alweer remise, maar volgens de analisten juist door hun uitermate goede voorbereiding. Het ziet er uit dat Nepo bang is dat Carlsen het Marshall gambiet zal spelen. Zijn pogingen om dit te omzeilen leveren tot nu toe dus niets op. Over naar een andere opening met wit ? Hij heeft alvast een rustdag om erover na te denken.

 

?

 

Ik denk dat we hier (alweer) zien dat dit formaat (één tegen één) verouderd is. Met de steun van de informatica kunnen spelers door en door geanalyseerd worden waarbij je je tegenstanders stijl zo goed kent en het spel haast voorspelbaar wordt. Bovendien zijn deze twee (en allicht ook de andere toppers) zo goed in verdediging geworden dat remise een veilig vangnet wordt. FIDE zal met vernieuwende ideeën moeten komen (maar daar zijn ze niet zo goed in...)

 

geschiedenis schrijven in game 6

 

Magnus won gisteren zijn partij met wit. Hij opende Catalaans (opstelling met d4, Pf3, g3, Lg2 en 0-0) en kreeg wat druk op de c en d lijn. Ian gooide er doelbewust een gewaagde 2T tegen D aan, maar zag rond de 100ste zet (!)een K+eenzame D tegen K +T+P+2p ontstaan dat alle winstkansen voor Carlsen bood . Hoewel erg technisch en secuur diende gespeeld om eeuwig schaak te vermijden, liet Magnus dat niet ontsnappen in wat tot nog toe de langste partij van alle WK werd. Vandaag probeert Ian de zaakjes recht te trekken, alweer met een Spaans, Anti Marshall, dat hem tot nu toe enkel halve puntjes opbracht.

 

Hoe ga je dit verlies verwerken, Nepo ?

 

Stel , je hebt je maandenlang voorbereid, alles geprobeerd wat je kon doen, je hebt 8 uur lang alles gegeven wat je hebt (in game 6). Maar je verliest - niet door stom geluk van je tegenstander - maar door de sterke competentie van je tegenstander, wat je ontgoocheling dubbel zo groot maakt. Je hebt verloren omdat je tegenstander gewoon beter is. Enkele minuten na je verlies, je bent nog volledig van de kaart en helemaal uitgeput, komt er een commentator op je af en die vraagt :

 

"Hoe ga jij dit verlies verwerken ?"

 

Hoe zou jij hierop antwoorden ? Wat zou jij doen ? Interessante vraag, he , van die commentator .

 

Nepo's antwoord was : "Hopelijk in stijl"

 

Er zijn heel wat discussies over de vraag of je schaken al dan niet kan gebruiken in het dagelijks leven. Welnu, deze reactie van Nepo vind ik alvast zeer bruikbaar !

 

Schaken is niet voor watjes.

 

Nepo uitgeblust ?

 

Gisteren had Nepo weinig originele ideeen in het Spaans. Het kleine voordeel dat hij had, gaf hij prijs na Pxf6. Carlsen maneuvreerde daarna snel naar remise. In de 8e partij opende Magnus weer met e4, waarna ook alweer met Russisch verdedigd werd. Ian koos voor een verdacht opzet, stond al snel onderdruk, moest verschillende brandjes blussen en blunderde uiteindelijk. Magus rijfde zijn 2e winstpartij binnen. De tweekamp lijkt daardoor nu al beslist.

 

WK ronde 9 en 10

 

We zagen in ronde 9 een bedrijvige Ian met de witte stukken in een Catalaanse partij. Magnus balanceerde op de slappe koord, maar toen werd de partij ontsierd door een blunder van Nepo met stukverlies. Een zware mokerslag. Vandaag kwam alweer een Russische partij op het bord. Magnus week af tov zijn eerdere partijen, maar raakte ook nu niet verder dan een remise.

 

Een voortijdig einde

 

Spannend was het natuurlijk al niet meer maar doordat Nepo ook in de elfde partij in de fout te ging kwam er een wel erg zware 7½ - 3½ op het scorebord.

Inmiddels zijn we ook al een eind opgeschoten in de volgende cyclus - het net afgelopen WK had eigenlijk vorig jaar gespeeld moeten worden. Zes van de acht namen voor het volgende kandidatentoernooi zijn al bekend:

Nepo

De vice-wereldkampioen

Radjabov

Door de FIDE genomineerd nav het debacle van het vorige kandidatentoernooi

Duda & Karjakin

De eerste twee van de World Cup

Firouzja & Caruana

De eerste twee van de Grand Swiss

 

De laatste twee plaatsen zijn gereserveerd voor de top twee van de Grand Prix. Kunnen de favorieten (Ding, Aronian, Giri, So) het waarmaken? Wat doen de nestor (Shirov, 49) en de junior (Keymer, 17)? Slaagt een subtopper erin om door te breken? Wordt het een complete verrassing? Begin april zullen we het weten.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn