Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Wat vind je het tofste aan het schaken ?

 

Ziehier resultaten van rondvraag aan de leden op volgende vraag :

WAT VIND JE HET TOFSTE AAN HET SCHAKEN ?

Ik ben ook hier zeer verrast door de verschillende reacties. Ik denk dat ieder lid zich wel in de meeste reacties zal kunnen vinden. Reacties zijn op achternaam alfabetisch gesorteerd.

 

Gert Adams : Vooral het gevoel van schoonheid dat je ervaart als je gedachten over een mooie combinatie van zetten gaan.

 

Christophe Bastiaens : Ik ben altijd gefascineerd geweest door het visuele van de stukken en de speciale openingsnamen. Het heeft een speciale aantrekkingskracht op mij.

 

Hugo Boschmans : Voor mij is een schaakspel een aaneengerijgde reeks problemen die zet na zet om een oplossing vragen. En elke oplossing leidt tot een nieuw probleem. Zalig tijdverdrijf.

 

Jaak Calders : Het tofste aan schaken is het oneindig aantal mogelijkheden om verder te zetten. Zelfs bij een uitzichtloze positie kun je er soms toch nog tussenuit knijpen, al dan niet met de hulp van je tegenstander of een vernuftige combinatie. Wat ook tof is ,is dat je nooit moet ruziemaken met een medespeler. Je bent zelf helemaal alleen verantwoordelijk voor je zetten en de gevolgen.

 

Jan De Cap : Een interessante partij gevolgd door een goed Duvelke doet mij altijd veel plezier !

 

Walter Decleir : Zich zowel fysisch als psychisch meten met anderen was voor mij steeds een boeiende en leerrijke bezigheid. Ik heb veel geschaakt maar ook veel gevoetbald en loopwedstrijden (veldcross) gedaan en dat alles steeds graag gedaan.

 

Cesar De Cock : Je komt onder de mensen en ik vond het altijd plezant om mij te concentreren.

 

Jan De Weerd : Ik kan echt genieten van een diepe wondermooie combinatie. Maar de sociale contacten die eruit voortvloeien vind ik nog het allertofste. Bvb op straat in yangun een partijtje spelen tegen een nobele onbekende en daarna wat filosoferen - fantastisch...

 

Leo Geylen : Ik heb plezier in de schoonheid van het spel, en de verschillende combinaties ervan. Ik probeer ook altijd mijn officiele partijen voor te bereiden en naderhand te analyseren.

 

Stijn Hawinkel : Plannen maken en rekenen. Het heeft iets van in de toekomst (proberen) kijken, en dan blijkt maar steeds hoe moeilijk het is om dat juist te hebben.

 

Koenraad Heyens : Schaken is een oneindige strategisch spel waar geen saaiheid in bestaat, telkens een nieuwe uitdaging om niet te verliezen tegen gelijke welke speler. Voor velen onbekend, voor anderen een meerwaarde in het leven.

 

Dirk Heyman : De intellectuele uitdaging om je tegenstander proberen te verschalken, na de wedstrijd samen de partij analyseren om te leren van je gemaakte fouten en tot slot nieuwe mensen te leren kennen.

 

Pol Laporte : het tofste aan live schaken is de strijd tussen 2 geesten met de nodige mimiek. Ook de after schaak is van groot sociaal belang.

 

Peter Pauwels : Het is een gevecht op leven of dood.

 

Wim Plompen : Het mooiste aan het schaken is voor mij de analyse nadien, met bord en stukken en zonder computer; vroeger had je ook nog afgebroken partijen, daar kon je nog eens rustig je tanden in zetten; kwatongen beweren dat ik met mijn anna-liese getrouwd ben.

 

Dave Remijsen : : wat ik zo leuk vind aan schaken is de geestelijke uitdaging. Telkens weer die zoektocht naar de (hopelijk) beste zet. En de verrassende schoonheid van sommige combinaties.

 

Jan Rigaux : Schaken is van man tot man. Niemand vertelt je tijdens een partij wat je wel of niet moet doen, en alle informatie staat bij wijze van spreken recht in je gezicht. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor je resultaten. Is soms zeer confronterend en ontgoochelend, maar dat zijn dan momenten dat je voelt dat je leeft.

 

Marc Rombouts : Het ontdekken van oplossingen en combinaties die voorheen niet te vinden waren, het bijleren in schaken.

 

Yves Surmont : eerlijk antwoord: ik weet het niet. Ik kan het redelijk goed en misschien is dat de reden waarom ik het graag doe (kip & ei uitleg, ik weet het). Misschien dat ik het esthetische aan het spel nog het meest waardeer: hoe de geometrie en het samenspel van stukken bepaalde zaken (die we dan "mooi" vinden) mogelijk maakt op het bord. Eigenlijk vind ik wat zich "rond schaken" (zoals actualiteit & schaakgeschiedenis) afspeelt even interessant als het spel zelf.

 

Dirk Tegenbosch : Het tofste aan schaken is voor mij de enorme quasi oneindige intellectuele uitdagingen (mogelijkheden).

 

Koen Van Deynse : Dat je steeds opnieuw in nieuwe stellingen en situaties terecht komt, waarbij je de grenzen van je verstandelijke mogelijkheden steeds moet opzoeken.

 

Willem Verlinden : Wat ik zo leuk vind aan schaken vind ik een moeilijke vraag. Ik kan dat niet duidelijk beschrijven maar het heeft waarschijnlijk te maken met probleempjes oplossen. Ik speel bvb ook graag spelletjes zoals vier op een rij en mastermind. Ook in mijn job ging ik liefst op zoek naar fouten om op te lossen.

 

Marc Verstrepen : Ik hou van complexe brein uitdagingen waarbij logisch denken, patroon herkenning en geheugen belangrijk zijn. Schaken laat ook toe om te leren goede beslissingen te nemen in het leven en is een prachtige mix van wetenschap, fun en kunst.

 

Prachtig artikel Jan !

 

 

Propaganda voor de schaaksport

 

Schitterend initiatief, Jan. Met dank aan de talrijke reacties van onze clubleden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn