Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Wie gaat er mee naar Wijk Aan Zee?

 

Stel dat het mag van Frank Vandenbroucke, dan wil ik wel eens een dagje gaan kijken naar het Tata Steel tornooi in Wijk Aan Zee (14 - 30 januari 2022). Zijn er nog gegadigden?

 

Schitterend idee

 

Als de toestand het nog steeds toelaat zie ik dat zeker wel eens zitten!

 

Covid - Tata: 1-0

 

Persbericht van Tata Steel:

"Het Tata Steel Chess Tournament 2022 gaat door, maar zonder amateurgroepen. Gezien de ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de organisatie besloten dat het niet verantwoord is om in januari amateurschakers te ontvangen in Wijk aan Zee. De Gemeente Beverwijk is hiervan op de hoogte gesteld en heeft begrip voor de beslissing. Eerder was al bekendgemaakt dat er geen publiek zou worden toegelaten."

Ons tripje zal dus voor nen andere keer zijn....

 

Jammer

 

Ik ben een paar jaar geleden al eens gaan kijken maar had graag nog een keer een bezoekje gebracht.

Net zoals een paar andere plaatsen in Nederland deelt de gemeente Beverwijk haar naam met een openingsvariant:

download PGN PGN-0


 

Hoewel niet erg populair hebben beide spelers op z'n minst hun stukken logisch ontwikkeld en is de variant zeker speelbaar.

Kent er iemand een opening die naar een Belgische plaats genoemd is?

Ik ken maar een paar varianten die soms een 'Belgische' naam krijgen. Jammer genoeg zijn het allemaal varianten die zo goed als verliezend zijn!

Wie kent er een speelbare, 'Belgische' variant?

Gelukkig brengen we het er een pak beter vanaf met openingen die naar Belgische spelers genoemd zijn.

 

Passendale alvast niet

 

In 1917 werd kortstondig met het Passendale-gambiet in de Engelse opening geexperimenteerd. Maar de tegenstanders waren er niet van onder de indruk.

 

Eben-Emael defense didn't cut it either

 

Ook een latere poging was niet erg succesvol toen de Duitsers in 1940 nogal snel een gat vonden in de Eben-Emael verdediging.

 

Historische Groeninghekoutervariant onbekend wegens te succesvol

 

Zo rond 1302 haalden enkele Vlaamse grootmeesters geweldige resultaten met de Groeninghekoutervariant tegen het Frans. Zwart krijgt geen enkele compensatie voor het verlies van de cavalerie en sindsdien is deze variant in onbruik geraakt.

 

Arm België

 

Voor we heel de geschiedenis afgaan en alle veldslagen de revue passeren...

Brussels gambiet Zwart kan in het Siciliaans na het normale 1.e4 c5 2.Pf3 voor het surreële 2...f5?? kiezen, het Brussels gambiet.

Gents Gambiet Na het op zich al extravagante 1.Ph3 is een mogelijk vervolg 1...e5 2.g3 d5 3.f4 Lxh3 4.Lxh3 exf4 (Het Parijs' gambiet) en dan nu de pointe(?!) het Gents gambiet: 5.O-O?! fxg3 6.hxg3.

Benelux Als we iets speelbaars willen vinden dan moeten we de hulp inroepen van onze Nederlandse en Luxemburgse vrienden. Als er vanuit de Beverwijk het logische 4.O-O Pf6 5.c3 O-O 6.d4 Lb6 volgt dan staat de Benelux variant op het bord.

 

download PGN 3 partijen


 

Belgische openingen

 

Die waren me niet bekend, maar dat Gents Gambiet doet me wel denken aan de probeersels van Bernard De Bruycker, die zo'n dingen wel aandurfde (ook met zwart, bv 1...Pa6 2...c6 3...Pc7). In Roeselare speelden tweedeklassers zo vaak op 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lc4 h6 dat ik eraan dacht om dat Roeselaars te dopen. Nu, met de huidige software is het niet moeilijk om een nieuwe zet te vinden die ook goed speelbaar is - wat houdt ons tegen om het Brasschaats op de kaart te zetten?

 

topidee!

 

bestaat deze al?

1. d4 Nf6 2. Bg5 e5 3. dxe5 h6 4. exf6

 

Wijk aan Zee tips

 

Ik ben de voorbije jaren enkele keren geweest, maar heb het nu wel gezien. Je kan prachtige foto's maken van de (groot)meestergroepen (als je een kwartier voor de start een plaatsje zoekt), en met wat geluk kan je zelfs een praatje maken met spelers of begeleiders (zo heb ik ooit naast de pleegmoeder van So gestaan en enkele woorden met haar gewisseld). Parkeren is nooit een probleem op dat groot grasveld in het centrum. Het kleine boekenstandje in café De Zon is de moeite (je krijgt vaak iets extra's mee als je iets koopt). Let op - niet alle partijen (van de lagere groepen) gaan door in de Moriaan, er is ook een speelzaal in het strandhotel. De analyses van lopende partijen zijn vaak ook de moeite (en de stoelen snel volzet) - dus je kan er zeker een hele namiddag vullen.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn