Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Minitornooi voor beginnende schaker

 

Op 1 oktober hadden we op onze schaakavond alweer bezoek van een jonge beginnende schaker. Dat was dit seizoen al de vierde jonge kerel die van zichzelf vond dat het niveau in onze club voor hem te “hoog” lag en daarom de stap naar lidmaatschap niet zette. Daar moeten we als club iets aan veranderen want dit is een tekortkoming, een leemte die we moeten opvullen. Voor de beginnende schakers wil ik daarom een minitornooitje organiseren op onze clubavonden, los van ons Clubkampioenschap, zodat zij ook van het clubgebeuren kunnen proeven. Aan de jonge kerel die op 1 oktober langs kwam, en alle geïnteresseerde beginnende schakers van Brasschaat en omstreken, vraag ik een mailtje te sturen naar tornooileider@brasschaak.be.

 

Tornooitje beginnende schakers

 

Dit is een goed idee !Misschien te koppelen aan een initiatie ronde. Info over enkele openingen- belangrijke princiepen in het middenspel en grondregels eindspel. Een soort startpakket om de beginnende schaker op weg te helpen.

 

beginnende schakers

 

Onderschat ook het belang van lessen niet, hoewel het rendement van lessenreeksen (= blijvend aantrekken van nieuwe spelers) bedroevend laag kan zijn. Maar enkel een initiatiecompetitie beantwoordt ook niet altijd aan de behoeften (voorbereiding instap ck). Een tussenweg is misschien één of twee initiatiemomenten, om de belangrijkste principes van het schaken (initiatief en flexibiliteit) toe te lichten, zodat ze met een beetje basis een tornooi kunnen afwerken (en niet elke partij met 1.e3 2.h3 beginnen.

 

beginnende schakers zeker laten terugkomen

 

Het is zeker een goed idee de beginnende schakers te laten terugkomen. Met nog een nieuwe serie the queens gambit van Netflix kunnen we nog meer belangstelling verwachten. Op hun niveau een mini-toernooi laten spelen kan zeker geen kwaad, ze doen dan al wat spelervaring op, en stapsgewijs kunnen de principes van het schaakspel bijgebracht worden, eventueel aangevuld met een initiatiecursus, belangrijk is ook dat de oudere leden die vrij zijn van een partij ook een oefenpartijtje tegen deze nieuwe leden willen spelen en wat over het schaakspel willen bijbrengen, dat hebben in het verleden meer ervaren spelers ook met ons gedaan toen we jong waren. Belangrijk is dat ze plezier beleven aan het schaakspel en niet ineens overdonderd worden door een overvloed aan informatie of een zeer uitgebreide cursus zoals de stappenmethode, teveel ineens kan ontmoedigend werken, plezier beleven en geboeid zijn door het schaken is het belangrijkste

 

?

 

Zo denk ik er ook over!

 

Pat naar lidmaatschap? WelkomstMat voor (en) passant(en)?

 

Klopt! Vers jong bloed is altijd welkom. En moet zich welkom voelen, iets waar we vorige vrijdag toch wel een beetje in gefaald hebben. Ik werp geen stenen, ik vind enkel dat we moeten leren uit zo'n voorval. Hebben we contactgegevens van die jongeman? Het lijkt handig om, zoals al gesuggereerd, 'iets' te organiseren voor jonge nieuwkomers. Zorgen dat we een aanbod hebben voor geïnteresseerden. Eenmaal per maand, bijvoorbeeld, een 'onthaalsessie'. Maar daarnaast moeten we ook werk maken van promotie. 'Ride on the wave' van 'the queen's gambit'. Ik weet dat er op het Sint-Michielscollege schaaklessen gegeven worden, misschien zijn er nog scholen waar dat gebeurt? Zouden we die kunnen 'toeleiden' naar onze club? Het on-line schaken is zeer populair, dus misschien is het wel een idee om daar te ronselen? Een on-line tornooi houden? Een simultaansessie, ten voordele van de warmste week, met lokale bekende figuren/sponsors? Andere ideeën? Ik wil mij best mee engageren om hier meer werk van te maken, misschien zijn er nog wel enthousiastelingen die hun schouders er willen onder zetten?

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Zonder jeugd is er geen toekomst

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn