Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken : stay hungry, stay foolish

 

Wat je resultaat ook is of welk diploma je ook behaald hebt, een diploma-uitreiking is voor veel mensen een onvergetelijke mijlpaal in hun leven. In de VS maakt men daar een extra gebeurtenis van door een bekend/succesvol iemand uit te nodigen om een zogenaamde commencement speech te geven. Hieronder een link naar een commencement speech van Steve Jobs, de oprichter van Apple. Zijn speech is tegelijkertijd verbazend en interessant, maar ik wil met dit artikeltje even stilstaan met wat hij op het einde zegt : Stay hungry, stay foolish.

Steve Jobs wenst dit toe aan de afstuderende studenten , maar eigenlijk geldt "stay hungry, stay foolish" ook voor schakers. Met "foolish" bedoelt Jobs natuurlijk niet dat je door enkel stomme dingen (stomme zetten ) te doen, je daarmee veel succes zal boeken. Nee, hij bedoelt daarmee dat anders "foolish" denken plezant en geen schande is en dat onzekere/onbekende situaties toch plezant kunnen zijn omdat je daar vaak gedwongen wordt anders te denken.

Als schaker moet je alsmaar "hungry" zijn naar voor jou nieuwe stellingen en in voor jou onbekende stellingen helpt je kennis je niet en moet je vertrouwen op je "foolish" denken om ze te spelen.

Toen ik vorige vrijdag als bye zijnde naar de partijen keek, viel me pas echt op op hoe veel verschillende manieren mensen schaken en hoe verbeten zij naar hun bord zitten te turen. Een buitenstaander ziet enkel een muisstille zaal, maar wat die niet ziet is dat elke speler op dat moment "foolish" het beste uit zijn stelling probeert te halen. En het is precies het "foolish" zijnde aspect dat schaken plezant maakt.

Ik vind de speech van Jobs heel goed en ik hoop ooit ook mijn "dots" (zie speech) eens te kunnen verbinden. Ik blijf dan ook naast het bord hungry en foolish.

https://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn