Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

verslag ronde 3 Covid tornooi

 

Na de loting bleek dat ik bye was. Ik besloot dan maar om gedurende de avond wat fotos te nemen en een verslag te schrijven. De tijd ging sneller voorbij dan ik dacht en uiteindelijk ben ik er tot klokslag 24.00 gebleven.

En, ja, als je met de fiets komt, maak je soms totaal onverwachte dingen mee, waarbij je je ogen echt niet kan geloven en dat is wat het fietsen precies zo leuk maakt ! maar genoeg nu om reclame te maken om met de fiets te komen :-). Ik blijf het fietsen in ieder geval doen !! over naar het verslag!

Jan De Cap en Peter Pauwels

De partij tussen Jan De Cap en Peter Pauwels kende een zeer verassend einde. De partij begon rustig, zo rustig zelfs dat ik er relatief weinig fotos van genomen heb.

Maar plotseling stond volgende stelling op het bord : zwart heeft 2 lopers voor een toren en een pion. De zwarte loper op c6 staat aangevallen. Hoe moet zwart verdedigen ?

download PGN Jan De Cap - Peter Pauwels (16-okt-2020) 0-1


 

Ik vind dit zeer kanp gespeeld van Peter. Deze stelling kan zo in een tactiek reeks opgenomen worden !

 

Yves Surmont en Wim Plompen

Deze partij had een vreemd begin. Na een kleine 10 zetten stond volgende stelling op het bord:

Diagram 1

 

Zwart staat een pion achter en zijn koning staat op d7 en heeft zijn rokaderechten verloren... Dit voorspelt niet veel goeds voor zwart en Yves is dan wel een nieuwkomer in de club, maar hij is zeker geen beginnend schaker en kon dit voordeel dan ook later op de avond uitbuiten.

Leo Vynck en Leo Geylen

Na een stabiele opening zag ik dat Leo V. 2 pionnen achterstond. En ja, Leo Geylen kan zoiets wel afmaken,he. Wit had wel een soort van kwaliteit kunnen bemachtigen (toren tegen loper). Maar zwart had te veel pionnen. De eindstelling spreekt dan ook boekdelen , wit kon niks anders dan opgeven:

Diagram 2

 

Dave tegen Bas

Dit was een verbeten strijd. Toen ik om 24.00 doorging stond volgende stelling op het bord . Deze stelling is een schoolvoorbeeld van dominantie :

Diagram 3

 

Alhoewel er nog heel wat stukken op bord staan is zwart zeer beperkt. het e6 veld is ideaal voor het witte paard. Wit staat echt wel zeer dominant op het bord en de witte koning staat veilig terwijl de zwarte koning een gehavende bescherming heeft. Bij dit schrijven ken ik de uitslag niet, maar ik twijfel er niet aan dat Wit dit gewonnen heeft.

Willem Verlinden en Koen Van Deynse Toen ik om 24.00 doorging stond volgende stelling op het bord :

Diagram 4

 

Dit is nu het type eindspel dat ik niet graag zou hebben, se. Een dame eindspel met pionnen. Koen heeft pion meer, maar de kleinste fout van wit kan hem toch nog fataal worden, wat ervoor zorgt dat dit type eindspelen alle kanten op kunnen en dus echte trillers zijn. Dit is nu eens een type eindspel waar je na het spel blij bent dat je met de fiets naar huis kan om je hoofd echt leeg te maken !! Bij het schrijven van dit verslag ken ik de uitslag niet.

 

Mooi verslag

 

Goed verslag Jan, keep it up (zolang we mogen/kunnen schaken) (maar dat zou dan willen zeggen dat je telkens bye zou zijn, wat ik je niet toewens :-) )

 

resultaat Dave - Bas

 

Het is een erg goed verslag. De partij van mij en Dave is in een remise geëindigd met eeuwig schaak door Dave. Van de stelling die er staat ging de partij zo verder: 42. ... QxF5 43. BxD8 QxH5 44. QE7 KG8 45. BC7 QF7 46. QD8 QF8 47. QD7 QF7 48. QD7 ½/ ½

Nadat ik de pion en het paard had kunnen afruilen voor mijn slechte loper was de stelling volgens mij gewoon gelijk of zelf een beetje beter voor mij.

 

Mooi verslag Jan !

 

Heb er van genoten ! Zo is onze clubpagina plots wat interessanter ! Bedankt

 

Proficiat Jan!

 

Knap gedaan hoor, dit verslag. En met meer dan deskundige commentaar erbij. Dit is echt publiciteit voor de schaaksport. Begeesterend en enthousiasmerend!

Wat de partij tussen Willem en mij betreft : Willem stond toe om de dames te ruilen, waardoor ik met een vrijpion kwam te staan, en Willem opgaf.

 

Re:

 

@Bas : Oei, ik had niet meer gezien dat jij aan zet was. Inderdaad . Nadat zwart met de dame op f5 kan slaan, is de situatie helemaal anders. Maar met wit aan zet kan hij f5 verdedigen , en staat zwart er volgens mij niet goed voor.

@Koen : Amai, Koen, niet overdrijven he, anders ga ik het sebiet nog geloven ! :-)

Bedankt iedereen voor de leuke reacties ! Een mens moet van alles wat proberen in zijn leven, he !

 

Bedankt Jan

 

Bedankt Jan om in deze barre tijden wat leven in de brouwerij te brengen. Ook voor de afwezigen is dit uitgebreid verslag altijd leuk meegenomen. Ik voel me nu wel schuldig dat ik onrechtstreeks jouw “bye” heb veroorzaakt door niet op te dagen. Maar dan hadden we wellicht jouw verslag moeten missen. Je hebt de lat nu wel hoog gelegd want nu verwachten we straks van jou, als ambassadeur van de fiets, een uitgebreid verslag van de Ronde van Vlaanderen :-)

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn