Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Eindspeltornooi van vrijdag 29 november

  Applaus

Weeral een toffe avond gehad dankzij Jan Rigaux ! Veel bijgeleerd van al deze stellingen die we besproken hadden! Voor herhaling vatbaar, en aan alle afwezigen, zorg ervoor dat jullie volgende keer ook aanwezig kunnen zijn!

 

?

 

De afwezigen hadden ongelijk. Zou wel voorstellen om volgende keer het onderdeel blitztoernooi te schrappen, er kan dan dieper worden ingegaan op de stellingen en ruimte voor discussie.

 

?

 

Ja, misschien wel. Heb wel tijd nodig om antwoorden in PC in te voeren, he . Daarmee dat ik dacht om gedurende die tijd blitztornooike te houden. Misschien zelfs gewoon twee aparte avonden voorzien : Een voor eindspelkwis en een andere voor eindspelblitztornooi.

 

En het was meteen bruikbaar !!!

 

Vorige zondag speelde ik mee met Brasschaat 6 tegen SCRR 1 (schaakclub Richard Reti). En zoals ik in mijn verslag reeds vermeldde, kon ik de theorie die ik op de eindspelavond geleerd had al meteen gebruiken.

Ik was namelijk in een toreneindspel terecht gekomen met een pion minder. Op vrijdag had ik echter geleerd dat de a-pion+h- of g-pion remise is op voorwaarde dat mijn toren achter de a-pion staat en mijn koning in de andere hoek, zijnde h7 of g7 (voor alle duidelijkheid, ik had zwart).

Dus ben ik actief op zoek gegaan naar zo een stelling. Ik heb mijn eigen a-pion opgegeven voor de b-pion en een pion op de koningsvleugel. Daarna ben ik met al mijn pionnen opgeschoven en slaagde ik erin om een theoretische remise stelling te bereiken.

download PGN PGN-0


 

Hierdoor kon ik een half punt bijschrijven en haalde de ploeg een gelijkspel.

 

Mijn neus krult !

 

Dag Jan Demarre,

Op vrijdag had ik echter geleerd dat de a-pion+h- of g-pion remise is op voorwaarde dat mijn toren achter de a-pion staat en mijn koning in de andere hoek, zijnde h7 of g7

Zo staat het (ongeveer) in Dvoretskys endgame manual, zo heb ik het in de kwis gestoken en zo heb jij het gespeeld, Jan ! Zeer knap !

En dit doet mijn neus nogal krullen, zene ! :

Dus ben ik actief op zoek gegaan naar zo een stelling. Ik heb mijn eigen a-pion opgegeven voor de b-pion en een pion op de koningsvleugel. Daarna ben ik met al mijn pionnen opgeschoven en slaagde ik erin om een theoretische remise stelling te bereiken. Hierdoor kon ik een half punt bijschrijven en haalde de ploeg een gelijkspel.

Dit is idd een gelijkaardige stelling die er ook in het blitztornooi inzat. Dat is toch ongelooflijk zot dat je dat al 2 dagen nadien op je bord krijgt, he . Love it !

 

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn