Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

NIC 2019-2020 R5: Resultaten en verslagen

 

Interclub R51234567

De laatste ronde voor de winterstop. Deze duurt dit jaar helaas maar tot 19 januari. Voor sommige van onze teams een cruciale ronde. BRA 1 met titelambities kan zich moeilijk puntenverlies veroorloven. Ondertussen moeten BRA 3 en 6 langzamerhand wel punten beginnen te sprokkelen om uit de gevarenzone te klauteren. BRA 4 stoomt op kruissnelheid door de competitie. Daar hoeft er niks meer. BRA 2 zit in de vervelende situatie dat ze eerst tegen alle sterke teams moeten en pas aan het slot de meer haalbare krijgen. Gelukkig kunnen ze dan terug rekenen op Angelique en Andre. Voor BRA 5 en 7 geldt eveneens alles mag, maar niks moet. Mag ik de teamkapiteins verzoeken hier een verslag van hun ontmoeting te posten? Veel geluk iedereen!

 

Ronde 5 BRA5

 

Brasschaat 54-0 verloren, elke tegenstander van ons had +- 300 elo meer dan wij, we hebben wel ons best gedaan! Schaken op minitafels zouden we eigenlijk niet mogen aanvaarden... Een volgende keer op bezoek bij de KASK zal er voor mezelf niet meer inzitten, dit was schaak onwaardig!

 

Moeilijke namiddag in aangename omstandigheden

 

Brasschaat2 Op bezoek bij Brussels 1 mochten we zowaar op digitale borden spelen (gesponsord door hun leden). Door het alweer aanzienlijke eloverschil waren onze verwachtingen eerder bescheiden. Bij elk cafetaria- of toiletbezoek wierpen we wel even een blik op onze geprojecteerde partijen. Sommigen bleven daar kijken tot hun tegenstander gezet had, want in de speelzaal was het vrij warm.

Ook op 64 velden kregen meerdere Brasschakers het al redelijk vlug warm: Aldo offerde vol goede moed een stuk, maar kreeg er slechts weinig compensatie voor, terwijl Hilde een pionnenstorm toeliet met f5 als stormram. Ook hier zou de aanvaller zich echter verslikken: nadat Hilde koeltjes f6 speelde, kon ze even later genadeloos gebruikmaken van de zwaktes die haar tegenstander nietsvermoedend had gecreëerd. Via een penning en een dubbele aanval won Hilde een stuk en zo opende zij de score!

Erwin speelde met zwart een solide variant van het Spaans, maar had achteraf spijt dat hij zijn loper naar e7 ontwikkelde in plaats van hem te fianchetteren. Zijn tegenstander rukte op met g4 en g5, waarna Erwin achter de feiten begon aan te lopen. Mij was even later een soortgelijk lot beschoren: na een wat moeizame Franse opening liet ik me ertoe verleiden ruimte te veroveren met g4, maar mijn tegenstander kon onmiddellijk counteren en vanaf dan ging het bergaf.

Oliver speelde opnieuw een erg ondernemende partij. Vanuit het Nimzo-Indisch offerde hij tot tweemaal toe een pion, eerst om wit een tripelpion op de c-lijn te bezorgen en daarna om de koningsstelling van zijn tegenstander open te breken. Na dameruil leverde Olivers aanval hem een toren op tegen enkele gevaarlijke vrijpionnen. Hoewel er winstkansen waren, bleef het een dubbeltje op zijn kant en de remise die Oliver haalde mocht zeker gezien worden.

Nadat Aldo nog lang weerstand had geboden, werd zijn verdedigingslinie onvermijdelijk gesloopt. Dirk speelde het langst: hij had gelijke tred gehouden tot in het middenspel, waarin de coördinatie tussen zijn stukken verloren ging. Omstreeks de tijdcontrole sneuvelde er een pion en was er geen houden meer aan. Zo werd het 4,5-1,5 voor Brussels 1, met dank aan Hilde en Oliver die de Brasschaatse eer redden!

 

Brasschaat maakt favorietenrol waar in Hoboken

 

Brasschaat 3 Waar is de tijd gebleven dat Brasschaat 1 tegen Hoboken 1 in de laatste ronde het kampioenschap tegen Hoboken binnen sleepte. Nog maar enkele jaren geleden. Nu, met enkele Dhardaatjes minder, moet Hoboken vechten voor behoud in de derde klasse.

Brasschaat 3 is nu ook niet bepaald met een zegetocht bezig, maar was toch favoriet, zeker met de ook nog eens verzwakte opstelling van Hoboken.

Een aantal partijen waren gedaan nog voor het eerste kopje koffie was genuttigd. Mijn tegenstander vergat bij een stuk ruil het stuk ook daadwerkelijk terug te slaan. Dave mocht een simpele mat in 2 op het bord brengen en Johan nam remise voordat het echt spannend kon worden.

De overige partijen waren wel interessant. Reinout speelde weer een potje koffiehuis schaak waar hij het patent op lijkt te hebben. Anthony wist een pion te winnen, maar moest zich nog wel nauwkeurig verdedigen. Jan had steeds een mooie stelling, maar de het was lastig een winnende voortzetting te vinden.

De tegenstander van Anthony offerde een stuk maar Anthony hield alles keurig onder controle. De aanval bloedde al snel dood en het punt kon opgetekend worden.

Reinout won een stuk. Hij moest nog wel twee verbonden vrijpionnen op de derde rij neutraliseren. Daar leverde hij zijn extra stuk voor in. Hij stond daarna nog wel twee pionnen voor, maar er stonden ongelijke lopers op het bord. Dat feit leidde uiteindelijk tot remise.

Jan had inmiddels een tweetal dreigende pionnen op de damevleugel weten te krijgen. Hij bleef de druk erop houden. Jan speelde een aantal consoliderende zetten tot de tijdscontrole en sloeg daarna toe.

We winnen dus met 5-1. Een prima resultaat

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaat 6 haalt met moeite 1 matchpunt

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn