Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren toren 2017 ronde 1

 

Zilveren Toren R11234567Bedenkelijk.

De ploegkapiteins kunnen hier hun verslag plaatsen

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Mooie start voor Brasschaat 2

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Gemengde start voor Brasschaat 6 in Brasschaats derby in ZT

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Brasschaak 7 - Brasschaak 6

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 5 begint met gelijkspel aan ZT

 

Brasschaat 5

In onze eerste wedstrijd haalden we een gelijkspel tegen Deurne 3. Koen zorgde vrij snel voor een 1-0 voorsprong. Ik miste weliswaar zijn cruciale zetten waarbij hij plots een paard, loper en pion had buit gemaakt tegen een toren. Toen hij kort daarop nog een extra pion kon veroveren, was het een kwestie van tijd vooraleer zijn tegenstander de handdoek gooide. Dit na geduldig slopingswerk van Koen die uitstekend debuteerde op zijn eerste ZT.

Omdat Tristan op bord 1 speelde, heb ik weinig van zijn partij kunnen meepikken. Ik had de indruk dat hij lange tijd met zwart gelijke tred kon houden, maar ook daar heb ik de beslissende zetten gemist die uiteindelijk tot verlies leidde.

Vervolgens was het mijn beurt om onze ploeg terug op voorsprong te brengen. Omdat mijn tegenstander alle hens aan dek moest roepen om mijn vrijpion te elimineren, kon ik ondertussen twee bonuspionnen veroveren waardoor we in een eindspel terechtkwamen met 4 pionnen tegen twee en beide één toren. Door een schijn pionoffer kon ik zijn twee resterende pionnen van het bord halen en gezien mijn twee overgebleven gebonden pionnen, gaf mijn tegenstander op.

De partij van Ovi verliep lange tijd evenwichtig tot hij plots een paard moest inleveren waardoor het heel moeilijk werd. Ovi bleef terugvechten maar werd uiteindelijk verrast door een mooie mat door zijn tegenstander. Globaal bekeken toch een bevredigende start van onze ploeg.

Als afsluiter van de avond heb ik een speler van Oude God nog een lift gegeven tot zijn woonplaats in Wildert nadat hij zo waar zijn autosleutels had kwijtgespeeld in zijn wagen ….. en ze niet meer terugvond!!! En ik die dacht dat onze geliefde schaaksport heilzaam is voor het geheugen.

 

Matige start Brasschaat 1

 

Brasschaat 1 In een vrij sterke opstelling (voor zover dat kan met mij op het laatste bord) ving Brasschaat de eerste ronde aan tegen Mechelen 1. Een jeugdige ploeg. Altijd oppassen dus.

Toon kreeg de enige senior voor de kiezen en wist al snel te winnen. Vanuit een lastige stelling wist hij een vrijpion, ondersteund door 2 torens naar de eindmeet te gidsen. 1-0

Marcel hing de bordjes daarna gelijk. Dacht nochthans dat hij uit de opening een behoorlijke stelling wist te krijgen. Van het verdere verloop heb ik niet zoveel gezien de problemen in mijn eigen partij.

Ik kreeg in het Spaans een Schliemangambiet tegen en mijn stukken vonden de juiste velden niet. De tegenstander bouwde een zeer mooie stelling op en ik wist helaas niet van welk hout pijlen te maken. De enige compensatie die ik had was dat mijn tegenstander veel tijd verbruikte. Toen hij nog maar enkele minuten had om zijn laatste 20 zetten trachte ik vooral stukken aan te vallen zodat hij tijd moest verbruiken om veilige velden te zoeken. Jammer genoeg vond hij niet enkel veilige velden, maar ook goede aanvallende. Toen ik mijn paard van e2 naar c3 speelde met druk op pion en loper gaf ik het belangrijke veld g3 af, waarna ik mezelf in een matnet verstrikte.

Onze eerste 3 borden speelden allemaal remise. Misschien kunnen ze zelf hun partijen becommentariëren?

Kortom 13-11 verlies. Geen ramp aangezien in de zilveren toren bordpunten voor matchpunten tellen, maar toch niet wat we ervan verwacht hadden! Dat moet volgende ronde beter!

 

Brasschaat 4 - Deurne 2 1-3

 

Brasschaat 4Deurne 2 was tussen de 60 en 110 elopunten sterker dan Brasschaat 4op de borden 1-2 en 3. Er moest dus geknokt worden.Carlos was de eerste die de koning moest neer leggen tegen Guido Leyssen.Hij kwam aanvankelijk goed uit de (Siciliaanse) opening,maar later in de partij nam hij een vergiftigde pion en onderging een mat in twee. Ook Evert opende goed ( Spaanse opening), maar miste meermaals een paar goede voortzettingen en verloor hierdoor enkele pionnen. Greta Foulon is dan sterk genoeg om de zaak af te ronden. Evert verloor in het eindspel.Dé positieve verrassing van deze ronde kwam van Luc Dewachter. Hij schakelde de 118 punten sterkere Serge Daenen uit in een Franse partij. Het werd een scherpe stelling met een kwaliteitsoffer van wit. Maar dat was onvoldoende om Luc te verrassen. Een belangrijk winstpunt dus voor Brasschaat 4 ! Mijn partij duurde iets minder dan 5 uren. Tot zet 12 ging de strijd gelijk op( DO3 ), maar ik maakte een strategische vergissing, die ik nog wel kon recht zetten.( Dank u Fritz) Op zet 24 beging ik een blundertje en verloor de kwaliteit. Vanaf dan was het vechten en verdedigen. Uiteindelijk - op zet 68 - moest ook ik mijn tegenstrever de hand drukken, zodat Deurne 2 met drie overwinningen naar huis kon.

 

Sterk Westerlo 2

 

Brasschaat 3 Westerlo 2 kwam met een sterke bezetting en duidt daarmee op een ambitieuze deelname. Koen op 1, Bart op 2, Willem op 3 en Siegfried op 4 maken Brasschaat 3 een homogeen team. Op 1, 2 en 3 speelden we een goede partij waar overal wel een klein foutje werd afgestraft door onze sterkere tegenstander. Last-Minute-invaller Siegfried kon onze eer redden en haalde toch een verdiend punt binnen.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn