Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren toren ronde 9

 

Zilveren Toren R912345

De ploegkapiteins kunnen hier hun verslag plaatsen

 

Brasschaat 1 wint van versterkt Deurne 1

 

Brasschaat 1

Deurne 1 kon bij aanvang van de ronde de Zilveren Toren nog winnen. Hiervoor diende ze ons wel met minstens 17-7 opzij te zetten. Het verbaast dan ook niet dat ze met een ijzersterk team voor de dag kwamen. Normaal speelt Robert Schuermans op 1, nu nam hij plaats aan bord 3 achter IM Jan Rooze en Thierry Penson. Hun team werd vervolledigd met Pieter Tolk, Marcel Van Herck en David Du Pont, die toch ook nog 2061 elo achter het bord brengt. Zelf kwamen we ook met onze sterkste opstelling van het seizoen aanzetten: aan Nils, Marcel, Stijn, Lendert, Toon en mezelf om dat schaakgeweld in te dijken. Nils wist een siciliaanse draak te verkoningsindischen. Geen probleem, beide openingen staan op zijn programma. In de slotfase miste Jan een voortzetting en vond Nils een mat in 4. Marcel bedwong Thierry. Stijn blunderde in een gelijke stelling. Lendert kon Pieter voor zware moeilijkheden stellen en in de tijdnoodfase mocht ook hij het volle punt binnenrijven. Twee belangrijke punten dankzij onze Nederlandse connectie. Toon kreeg een stelling waarin zowel wit als zwart met 6 pionnen op het bord 4 geïsoleerde pionnen bekwamen: de Gruyère-Emmental variant. De stelling hield elkaar in evenwicht en remise was dan ook een billijk resultaat. Zelf kreeg ik het Frans het vreemde, mij onbekende 3. … h6 tegen. Hierdoor zijn heel wat varianten plots niet meer mogelijk: Mc Cutcheon, klassiek, Winawer. Ik koos volgens mijn ploegmaats voor een zeer onorthodoxe voortzetting met f3, Te1 en Pf1. Maar het verder verloop van de partij en de analyse achteraf tonen aan dat de zetten toch hun merites hebben. Na een geweigerd remisevoorstel van mezelf probeerde David ijzer met handen te breken. Dat koste hem een pion en de stelling. Helaas kon ik dat voordeel niet vasthouden en moest ook ik in remise berusten. Al bij al een zeer mooie overwinning tegen een sterke tegenstander.

 

Brasschaat 2 wint met 10-6 van Beveren

 

Brasschaat 2Een duidelijk versterkte ploeg zorgde voor het slotoffensief. Ludo was eerst klaar, hij won in zijn bekende aanvallende stijl. Redi overklaste zijn tegenspeler, paard en loper dreigde zelfs mat in het middenspel en leverde damewinst. De vereiste punten voor behoud in de afdeling waren daarmee al gescoord. Dan was ik aan de beurt, wachtte volgens Wilfried tot middernacht en gaf mijn tegenspeler die dan net jarig was, een paard in geschenkverpakking. Wilfried deed het veel beter, zijn paarden bezorgden hem in het middenspel een gewonnen stelling die hij mooi verzilverde.

 

Brasschaat 4 had een 12-4 opdracht

 

Brasschaat 4 ...Het was een elo-haalbare kaart maar elke partij moet nog geschoven worden. Cesar op 4 verrekende zich en moest plots opgeven. Julian op 3 speelde een degelijke partij en wist zijn opgebouwde voordelen in het eindspel te verzilveren. Koen had een koningsaanval op het oog met wat offers maar was hier iets te gehaast mee. Hij verloor een vol stuk en kon nog onvoldoende tegendreiging ontwikkelen. Ikzelf kreeg een rustige partij waarin ik als zwart heel veel ruimte kreeg. Er ontbrak mij echter een strak plan maar kon vereenvoudigen om mijn lopers het ruimtevoordeel te laten genieten. Een torenruil te veel trok echter de kracht uit mijn troepen. Meer dan een remiseaanbod om een urenlang debat te ontkomen, kon ik niet verzinnen. 7-9 ipv 12-4

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Behoud verzekerd, opdracht volbracht

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn