Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

zilveren toren ronde 7

 

Zilveren Toren R71234BYE

De ploegkapiteins kunnen hier hun verslag plaatsen

 

TSM 2 te sterk...

 

Brasschaat 4maar een 4-0 pandoering was er wel over. Joppe mocht met ons mee en speelde tegen Louis Korbeel op vier. Joppe speelde als een echt duveltje. Het spetterde langs alle kanten. Twee wandelende koningen, materiaal onevenwicht, vorken, penningen, maar in het eindspel met KL4 tegen KT3 was Louis te sterk voor Joppe. Cyriel op drie kreeg een gesloten Siciliaan. Een paar mindere zetten zorgde voor een vroeg offensief in zijn richting . Cyriel gaf op vlak voor zijn dame ongewild het bord moest verlaten. Pol op 1 tegen Bram Verschoren trok een Hollandse Stonewall op. Ik volgde de stand van zaken af en toe maar een oogopslag is vaak te weinig om over zo'n diepe stelling een oordeel te vellen. Het moeilijke eindspel werd door vaardigheid en druk door Bram gewonnen. Ikzelf zit momenteel naast Houdini die mij op zet 53 zit uit te lachen en mij een + 8,45 geeft. Geen materiaal hoor, een gewonnen pionneneindspel T3-T3. Simpele oplossing trouwens. Enfin, mijn tegenstrever wou Benoni openen maar dat hoofdstuk zit voor mij te lang weg maar met wat tijd kom ik netjes uit de opening en smeer hem een isolatie op de d-lijn aan. Daar heeft hij wat werk aan maar ik laat een steekje vallen en bevrijd zijn isolatie met pionwinst erbovenop. In de tijdnoodfase duw ik even door en kan ik afwikkelen in een actief eindspel waarin ik de minpion makkelijk terugwin. Alle regels zijn voor mij. Koning centraal, 1 pionnenveld tegen 2, torenafruil in mijn voordeel, hoogst opgerukte verdedigde vrijpion : kortom Remise is niet aan de orde ...en dus ook Houdini vindt dat. 14 zetten later na een tragisch verval (zelfs niet in tijdnood) geef ik op....

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Debacle

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Verkeerde Arno

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Borgerhout 2 - Brasschaat 3

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Bizarre ontwikkelingen in Mechelen 1 - Brasschaat 1

 

Brasschaat 1

Voor de tweede keer dit seizoen stonden we tegenover een team van Mechelen. Enkele weken geleden kwam een geroutineerd Mechelen 2 met het kleinste verschil verliezen. Een match waar zeker meer inzat.

Gisteren was het de beurt aan Mechelen 1, een verrassend jong team, met enkel op bord 3 een volwassene. Zoals dat van jeugd verwacht kan worden schoten ze pijlsnel uit de startblokken. Na een half uur spelen stonden we op de meeste klokken serieus achter.

Op de borden zelf zagen we vreemde dingen. Toon kwam na een zet of 10 2 pionnen voor. Eén meer dan gebruikelijk bij Smith-Morra. Dit voordeel werd tot in het eindspel gekoesterd. Alle stukken werden geruild en het toreneinspel T+4 tegen T+2 werd door Thomas Schurins opgegeven.

Hiermee werden de bordjes gelijk gehangen, want u was reeds getuige van het debacle van Stijn tegen Arno Sterck.

Nils probeerde en probeerde tegen Lee Deon, waardoor hij veel tijd gebruikte. Maar vond niets. Na het halen van de tijdcontrole werd het eindspel met lopers van verschillende kleur remise.

Toen vreesde ik een beetje voor het resultaat.

Bij Jan kwam een stelling met tegengestelde rokades op het bord. Jan lanceerde een pionnenaanval, maar plots stokte hij. De tegenstander had open lijnen op de koning en leek met verdubbelde torens de gevaarlijkere aanval te hebben.

Johan had in een Nimzo een mooie loper weten te bekomen. In het vroege middenspel verloor hij een pion, maar door de dubbelpion van wit was er geen kans om een vrijpion te creëren.

Zelf kwam ik bijzonder goed uit de opening met een stormloop op de lange rokade van Yordi De Block. Deze verdedigde secuur. Een offer waar ik een half uurtje op gerekend had werd à tempo geweigerd en de resulterende tijdnood deed mij de das om. Yordi zag een mooie combinatie en plots stond ik 2 pionnen achter in een toreneindspel. In mijn tijdnood weet ik de situatie nog recht te trekken. Helaas dacht ik toen mijn tegenstander remise aanbood abusievelijk dat ik beter stond. Mijn misvatting was dat ik dacht onder gunstige omstandigheden een pion te vinden, waardoor mijn vrijpion veel dichter bij promotie zou staan. Helaas geef ik mijn laatste pion nogal knullig weg. Het resulterende eindspel D+2 tegen D blijkt nog wel te houden, maar dat was na 4,5 uur spelen te veel gevraagd. Mijn tegenstander loopt uit de schaakjes, kan de dames ruilen en zijn overblijvend pionnetje promoveert. Serious bummer.

Gelukkig beter nieuws van de andere borden. Jans tegenstander, Arnout Verboven, miste in tijdnood een paardvork op koning en toren en gaf dan op.

Johans tegenstander had ook een kwaliteit ingeboet en Johan hield de koning mooi af met een toren op de 7de rij. Toen Johan achter pionnetjes ging leek het alsof Fabio De Block een vestiging kon opwerpen. Maar Johans doorzettingsvermogen werd beloond en uiteindelijk wist hij het eindspel toch naar zich toe te trekken.

Zo winnen we opnieuw met het kleinste verschil. Onze concurrent voor brons Westerlo, maakte een serieuze uitschuiver tegen onze volgende tegenstander Oude God (17-7) waardoor we alleen op de 3 plek staan. Op de slotdag moeten we wel nog tegen de nr. 1 Deurne. Maar met 11 op 14 kan ons seizoen nu al niet meer kapot.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn