Artikel

Dit artikel verschijnt in de partijen-blog en op de home page.

 

 

Nieuwe scalp (een halve), een beetje ten onrechte

  Ajuinen

Traditiegetrouw organiseert Pion Aalst een open tornooi in het voorjaar, gespreid over 9 woensdagavonden. Het trekt een 70-tal spelers, de meesten uit de nabije clubs (Aalst, Opwijk, Geraardsbergen, Machelen, Gent, enz), plus sommigen van op grotere afstand, waaronder een drietal SKOGgers en ikzelf. We hebben zonet ronde 1 afgewerkt.

De deelnemerlijst-in-wording hield het dit jaar extra spannend voor mij, want ik stond voortdurend ongeveer in het midden; de ene keer leek het dat ik tegen een NC zou gaan starten, even later kon het dan weer een meester zijn: Johan Goormachtigh is FM en doet altijd mee en wint vaak het tornooi; dit jaar is ook Tanguy Ringoir present; hij is intussen IM, en dat wou ik wel eens proberen (ik heb er al eens klop van gekregen, jaren terug, in R1 van TvB2007).

Maar uiteindelijk werd mij op bord 2 Adrian Roos voorgeschoteld, een beminnelijke jongeman met een legendarische openingskennis; ik wist ook dat hij met zijn 2255 ELO voor Zottegem Interclub speelde in eerste afdeling, samen met o.a. zijn broer David, en oude bekende Roel Hamblok. Ik zette mij dus meteen schrap voor een stevige partij. Noot vooraf: er wordt gespeeld met een simpel Fischer tempo van 90 minuten plus 30 seconden per zet, wat dus vrij snel is!

 

download PGN Luc Pattyn, 1745 - Adrian Roos, 2255 (17-apr-2013) ½-½


Zo. De start was al meteen boeiend, nu afwachten wat de volgende ronde brengt. De uitslagen en volgende paringen ken ik nog niet, wel weet ik dat de meesters op borden 1 en 3 gewonnen hebben, maar dat de gecorrigeerd: partijen op borden 4 en 6 (Matthias De Weird - Tom Van de Perre; en Ben Van de Putte - Robijn Verlinden) ook remise geworden zijn.

 

Mooi resultaat!

 

Knap resultaat. De uitslag was al bekend, maar nu kunnen we oak de partij naspelen (Aalst loopt een beetje achter met de pgn's). Er werden wel meer halve verrassingen genoteerd aan de eerste tornooiborden.

 

Halfjes

 

Dank u. Ter info: er is mij verteld dat er op vier borden remise werd bereikt; de overige halfjes zijn het gevolg van aangekondigde afwezigheden (elke eerste BYE vóór R7 levert een halfje).

Achterlopen? Hoe zit het met de partijen van TvB2012?? Pion Aalst is wel erg ijverig qua PGN: ze publiceren in principe alle partijen van het clubkampioenschap, de Interclub, en het Ajuinentornooi. De eerste twee zijn enkel toegankelijk voor de leden, de laatste voor allen. Daar mogen we gerust een voorbeeld aan nemen (behalve dat ik het fout vind dat dit alles op de schouders van een drietal leden rust).

aanvulling/correctie: De resultaten R1 en paringen R2 zijn nu hier beschikbaar; blijkt dat alle resultaten verliepen volgens ELO verwachting, behalve zes partijen die in remise eindigden (op de hoogste 15 borden enkel borden 2, 4, en 6).

 

Soep

 

Intussen is het tornooi afgelopen. Tanguy Ringoir werd afgetekend winnaar met 8½ uit 9, en 1½ punt vóór de achtervolgers die aangevoerd werden door Johan Goormachtigh. Enkel tegen Adrian Roos moest Tanguy een halfje afgeven. Ikzelf eindigde op 4½ punten, slechts enkele plaatsen hoger dan bij de start.

Curiosa: mijn tegenstander van de laatste ronde had enkele rondes eerder een forfait gekregen van een niet nader te noemen tegenstander, en werd twee rondes later tegen diezelfde speler gepaard. Men zou kunnen verhopen dat zoiets niet mag...

PS: Gewoontegetrouw werden alle spelers bedacht met een zak ajuinen, die gaan weldra geprocessed worden...

 

Perfect mogelijk

 

Een gelijkaardig voorval deed zich twee jaar geleden voor op het Brasschaat open. Men kan op een tornooi niet 2x tegen dezelfde tegenstander spelen, maar een forfait wordt niet beschouwd als een gespeelde partij.

Dit gezegd zijnde moet het wel tergend zijn indien je na een forfaitwinst opnieuw tegen dezelfde speler wordt gepaard. Zeker als deze zich de tweede maal opnieuw met een vertraging van 45 min achter het bord aanbiedt (om dan toch nog te winnen).

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn