Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Massachussetts

 

Massachusetts is één van de noordoostelijke staten en de staat waar de Pilgrim Fathers met hun Mayflower aan land kwamen in 1620 en Plymouth Colony stichtten (nu Plymouth). De mayflower (Epigaea repens) is trouwens de staatsbloem. De hoofdstad Boston is één van de meest Europees aanvoelende steden van de hele USA. De staat is kleiner dan België, met 27.363 km2, maar met 7 miljoen inwoners is het even dicht bevolkt als ons land.

Op 30 oktober 1735 werd in Braintree John Adams geboren, de tweede president van de USA, een ambt dat hij bekleedde van 4 maart 1797 tot 4 maart 1801. Hij was de grote kracht achter de grondwet van Massachussets, die een goede inspiratiebron zou blijken voor de grondwet van de USA zelf. Zijn belangrijke rol in de Amerikaanse politiek wordt goed weergegeven in het beroemde schilderij “Declaration of Independence”, waar hij knal in het midden staat.

Het manipuleren van de indeling van kiesdistricten kennen we nu als “gerrymandering”. Die term is een samentrekking van Gerry en salamander. In 1812 wou het bestuur in Massachusetts de kiesdistricten hertekenen. Gouverneur Elbridge Gerry was ertegen, maar ondertekende toch de wet die dit toestond. Een cartoon uit die tijd versterkte het beeld van de bizarre indelingen (de samengevoegde delen vormden ruwweg een salamander – zie de figuur hiernaast) en zo bleef de term bewaard in de Amerikaanse politiek. Het lijkt een uitzonderlijke en slinkse truuk, maar de praktijk is nu en dan ook in Europa opgedoken, vaak om nieuwe (extremistische) partijen van de macht te houden.

In 1860 nam James Wallace Black de eerste luchtfoto (van de stad Boston) in de geschiedenis vanuit een warmeluchtballon. De tweede helft van de 19de eeuw was een culturele bloeiperiode voor de Boston, een echte mengkroes van nationaliteiten. In 1872 werd de stad getroffen door een zware brand (The Great Boston Fire), en de brokstukken van de kapotgebrande gebouwen werden gebruikt om nog wat land te winnen op de moeressen waar de Charles River en de Mystic River uitmondden in de zee. Dat schiep nieuwe woonwijken en ruimte voor parken en zo werd rond 1890 het proces van stadsuitbreiding, dat rond 1631 gestart was, afgerond en kon de stad met een nieuw gezicht de 20ste eeuw ingaan. Bekende personen van Massachussetts? We mogen zeker Rocky Marciano niet vergeten, die bij de zwaargewichten boksen 49 kampen (waarvan zes voor de wereldtitel – zijn eerste 16 kampen won hij trouwens door knock-out) op rij won en dan stopte. Hij verongelukte één dag voor zijn 46ste verjaardag, nabij Des Moines (Iowa), toen de onervaren piloot van het Cessna-vliegtuig in slecht weer fouten maakte vlak voor de landing.

Liefhebbers van zoetigheden kunnen proeven van de Boston cream doughnut, wat geen donut is, maar eerder een Berlijnse bol met een chocoladelaag erop. Maar dat is pas het dessert, eerst moet je doorheen de Boston Baked Beans, een bonenschotel met wat ahornsiroop en zout spek, met wat potatoes O’Brien (gefrituurde aardappelen met groene en rode paprika). Daarna kan je nog proeven van wat Toll House Cookies, de lokale variant van chocolate chip cookies. Deze variant zou zijn uitgevonden in de Toll House herberg in Whitman.

De MCA is een prima website, waar je enkele oude nummers van “Chess Horizons” kan downloaden. Volgens MetroWestChess zijn er slechts acht clubs in MS, wat weinig is voor een staat die vergelijkbaar is met België.

In 1967 winnen James Barry en Larry Kaufman de Massachusetts Open (55 deelnemers) met 4,5/5. Larry Kaufman kennen we van Komodo, maar hij is al zijn hele leven bezig met computerschaak. Hij zat in het Greenblatt-team van Mac Hack (voor het openingsboek), waar Fischer nog tegen speelde, en later in PC-programma’s (Kasparov’s Gambit, Socrates en ook Rybka3). Sinds het overlijden van Don Dailey (Socrates & StarSocrates, Cilkchess, Corel Chess, Doch en Komodo), werkte hij verder aan Komodo met Mark Lefler, en hij zit waarschijnlijk ook achter de nieuwe chess.com engine Torch.

 

download PGN Thomas Bartell - Larry C Kaufman (09-aug-2001) 0-1


 

En omdat het niet altijd I(G)M-partijen moeten zijn, nog deze van de Wachusett Chess Club.

 

download PGN Ralph McNeilage, 1649 - Michael David, 1514 (27-jun-2018) 0-1


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met wat partijcommentaar kan op de link klikken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn