Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Maryland

 

Maryland is één van de originele dertien kolonies van Engeland, en werd in 1632 officieel door koning Charles I erkend in een charter. Dat was de koning die in 1649 zijn hoofd verloor, waarna Cromwell aan de macht kwam en effectief tussen 1653 en 1658 het land leidde. Het gebied werd geclaimd door George Calvert (1580-1632) die een gebied wou afbakenen, waar er godsdienstvrijheid heerste, in de eerste plaats voor de katholieken, die het protestantse Engeland ontvluchtten. De kolonie werd vernoemd naar de vrouw van koning Charles, Mary (officiële naam: Henrietta Maria van Frankrijk (1609-1669)). Na de onafhankelijkheid stond het samen met Virginia wat grond af voor het hoofdstedelijk gewest van Washington DC, zodat de hoofdstad onafhankelijk van de staten kon beslissingen nemen.

Maryland lag in de burgeroorlog tussen de oorlogvoerende staten, maar bleef neutraal. Maar – en dat weten wij Belgen genoeg – dat weerhield die staten niet om even een bloedige veldslag op neutraal gebied uit te vechten (Antietam: 23.000 doden op één dag; de zuidelijke General Lee werd net niet compleet verslagen door het grotere leger van McClellan, omdat die te voorzichtig zijn troepen in de strijd gooide).

De staat heeft een grillige vorm, een beetje zoals Nederland, waar Nederlands Limburg nog net aan hangt. Hier ligt het stadje Hancock op een stuk staat van 2-3 km breed, met in het zuiden West-Virginia, en in het noorden, Pennsylvania. De westelijke uitloper zorgt ervoor dat je in Maryland – ondanks zijn beperkte oppervlakte van 32.100 km² – toch meer dan 500 km kan rijden van oost naar west. Een stadje dat elke gamer weet liggen, is Bethesda (65.000 inwoners), dat paalt aan Washington DC. De gamestudio Bethesda (met wortels in het MIT, jawel) nam gewoon de plaats waar het opgericht werd als firmanaam en is nu wereldwijd bekend als de ontwikkelaar van games als The Elder Scrolls, Fallout, Redfall en in 2023 Starfield.

De rijkste schaker / schaakorganisator van Amerika woont in Baltimore en is niemand minder dan John Davison Rockefeller V. Hij is jawel, een afstammeling van de beroemde John D Rockefeller (1839-1937), die Standard Oil oprichtte, een bedrijf dat zo groot werd dat het werd opgesplitst in aparte bedrijven, die al dan niet via overnames en fusies nog steeds bestaan: Esso (nu ExxonMobil), Standard Oil of New York (nu ExxonMobil), Standard Oil of Ohio (ingelijfd door BP), Standard Oil of Indiana (Amoco, nu deel van BP), en Standard Oil of California (Chevron). In 1901 bezat hij 900 miljoen dollar (dat zou nu zo’n 27 miljard zijn). Nadat JRV als kind niet meer geschaakt had, kreeg hij de microbe weer te pakken toen zijn kinderen begonnen te schaken. Eind 2020 maakte hij 3 miljoen dollar over aan de USCF, om diverse tornooien te sponsoren – vooral voor de “middenklasse” schakers (lees: de niet grootmeesters, maar eerder staatskampioenen en schoolschaakevents). Hij schrijft trouwens ook artikelen op de Maryland Chess Association website.

De Maryland Chess Association heeft een goede website en zo vond ik terug dat Maryland tiende werd in het NK voor statenteams in 2023 (Georgia won voor New York en California North), met als spelers IGM Jesse Kraai (2452), Michael Deng (1818), Angelina Verma (1778), Architsai Ramath (1844) en Chen-Chen Ye (2095). In Maryland zijn er jaarlijks enkele grote open tornooien: in januari de Chesapeake Open, en in februari de Baltimore Open. In 2023 werd dit gewonnen door Li Ruifeng (2555) met 2,5/3 (jawel, opens in de USA kunnen heel kort zijn), voor Aleksa Ostrovsky (2488), Jennifer Yu (2306) en Andy Huang (2202), allen met 2,5/3.

Daarnaast worden er relatief veel andere tornooien gespeeld, vooral veel voor de jeugd, al dan niet in schoolverband. In Baltimore zijn er enkele clubs, waar van de Charm City Chess Club de grootste en meest actieve lijkt. De sterkste speler van Maryland is… een Belg: Tanguy Ringoir, die met zijn 2597 elo het net iets beter doet dan Andrew Tang (2578) en Jesse Kraai (2464). Om in de top 50 te staan van Maryland heb je 1966 elo nodig, voor de top 100 1805.

Jesse Kraai werd in 2023 staatskampioen door de Maryland Open te winnen – verrassend genoeg pas zijn eerste titel. Onder zijn voorgangers vinden we bekende namen als Larry Kaufman (mede-auteur van het sterke schaakprogramma Komodo), Alexander Wojtkiewicz, Alex Sherzer. Omdat ik een partijtje vond van Kraai, waarin hij deskundig de Colle-Zukertort aanpakte (een opening waartegen ik verloor in IC dit seizoen), geef ik deze, ook al is de partij gespeeld in … Hoogeveen.

 

download PGN Adrian HP Clemens, 2264 - Jesse Kraai, 2526 (17-okt-2009) 0-1


 

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met wat partijcommentaar kan op de link klikken.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn