Artikel

Dit artikel verschijnt in de jeugd blog en op de home page.

 

 

Leuke aftrap van het jeugdcriterium 2023

 

Na de laatste criteriumtornooien van 2022 (Zottegem, Gent en Brugge) was het 3 maanden aftellen naar een nieuw seizoen. Volgend jaar hopen we zelf een criteriumtornooi te organiseren op zaterdag 24 februari, zodat het wachten na de kerstvakantie niet te lang hoeft te duren en onze jeugdspelers bovendien een thuismatch kunnen spelen.

Een gelukkige, coole Max neemt zijn prijs mee.jpg

Dit jaar vond de seizoensopener plaats in Genk, en ja hoor: jullie verslaggever/coach vond behalve broodjes ook lekkere Limburgse vlaai in de cafetaria.

Onze 5 deelnemers waren enthousiast, vormden een hechte groep en scoorden ook nog eens goed. Max haalde bij de U10 met 5/9 een 7de plaats op 25 deelnemers. Die plaats verdiende hij dankzij hoge scheidingspunten (scheidingspunten worden gebruikt om spelers met evenveel punten onderling te rangschikken; hierbij wordt o.a. rekening gehouden met het aantal punten dat elk van je tegenstanders in het tornooi heeft behaald).

De andere vier namen deel aan de U14. Dzhem is voorlopig nog geen fan van geduldig nadenken. Hij eindigde met 2/7 en verdient een groot compliment voor sportief gedrag: toen een nederlaag van hem op het scherm verscheen als een overwinning, ging hij dit plichtsbewust melden aan de scheidsrechter. up

Zowel Yves als Rik haalden in hun allereerste tornooi meteen 3½ op 7 en speelden enkele knappe partijen! Het viel me op dat zij al goed gebruik weten te maken van de tijd (20 minuten + 5 seconden per zet) door op belangrijke momenten even rustig na te denken.

Rik en Yves na hun geslaagd debuut in Genk (800x600).jpg

Nathan maakt ook duidelijk vorderingen en zette zijn beste score tot nu toe neer: 4/7, goed voor een mooie 14de plaats op 38 deelnemers. In de eerste ronde leerde hij nog een hartverscheurende les toen hij zich in een glad gewonnen stelling schaak liet zetten en door het verrassingseffect niet besefte dat hij nog één reglementaire zet kon doen: en passant slaan! Na een ontroostbaar halfuur versloeg hij in ronden 2 en 3 echter eerst Rik en dan Yves, waardoor de hemel voor hem weer helemaal opklaarde.

Als begeleider genoot ik zodanig van het hele gebeuren dat ik pas na afloop op het idee kwam foto's te nemen. Nathan en Dzhem hebben dus nog een foto te goed op het eerstvolgende tornooi! Alle resultaten staan op de website van het Vlaams jeugdschaakcriterium.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn