Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Schaken in de USA: Delaware

 

Delaware, The First State, met hoofdstad Dover, kan zich beroemen op het feit dat het de allereerste staat van Amerika is: ze ratificeerden de grondwet al op 7 december 1787. Daar lopen ze soms te vaak mee te pronken, zodat ze soms schertsend The Last State worden genoemd. De staat ligt een beetje halverwege New York en Washington, tussen Maryland en New Jersey in. De staat deelt het Delmarva schiereiland met Maryland. De naam van de staat komt van Samuel Argall, die de baai en de rivier die erin uitmondt, vernoemde naar de gouverneur van Virginia, Lord De La Warr. De staat heeft een zuiders zeeklimaat (ze ligt tenslotte op ongeveer dezelfde noorderbreedte als Lissabon), met neerslag min of meer gelijkmatig gespreid over het jaar, en toch met 200 zonnige dagen per jaar.

De vorm van de staat doet wat vreemd aan; je zou verwachten dat een originele staat meer typisch Europese grenzen zou hebben: grillige lijnen, die rivieren of heuvelruggen volgen, geen loodrechte lijn van noord naar zuid, gecombineerd met een deel van een perfecte cirkel in het noorden. Maar dat was wel degelijk al het geval van in het begin, toen het in 1682 door Charles II geschonken werd aan zijn broer James, hertog van York (en later koning James II). John Penn (jawel, die van Pennsylvania) wou in die periode een meer directe toegang naar de Atlantische Oceaan, maar dat wou James dan weer niet: liever geen grens te dicht bij de stad New Castle. Vandaar die vreemde boog die Delaware in het noorden maakt, wat Penn niet bijster kon smaken. Iets dergelijks hebben we trouwens in Belgie: toen het onafhankelijk van Nederland werd, vroegen de Nederlanders een veiligheidszone rond Maastricht. En omdat de kanonnen in die tijd 2 km ver konden schieten, is zo een min of meer cirkelvormige grens rond Maastricht ontstaan.

Van het een kwam het ander en de Britten moesten zelfs nog eens tussenkomen om die verticale verdeling van het schiereiland vast te leggen. Maar disputen, slechte opmetingen, verkeerde details op kaarten bleven de hele grens tussen Delaware en Pennsylvania eeuwenlang flou houden. Tot uiteindelijk een dodelijk verkeersongeval plaats vond op Concord Pike, een dubbelvaks secundaire verkeersader, en er moest beslist worden wie nu jurisdictie had. Het kostte 50.000 USD en vier maanden, maar uiteindelijk bleek de man gestorven te zijn in Delaware, op circa een voet (30,5 cm) van de staatsgrens.

Wat state symbols betreft, heeft Delaware zich goed voorzien van alles waar men trots op is en van Delaware afkomstig is. Een interessante is het staatsfossiel: de belemniet. Dat zijn fossiele resten van het achterste deel (het rostrum) van tienarmige inktvissen, die enorm succesvol waren. Ze leefden van het Devoon (419 miljoen jaar geleden) tot en met het Krijt (66 miljoen jaar geleden), een periode van ruim 350 miljoen jaar. Dat is dus veel langer dan de dinosauriers, zelfs als je de vogels meerekent, en ook meer dan de trilobieten, die het 270 miljoen jaar rekten. Enkel die andere superbekende fossielen, de ammonieten, kunnen een even lang parcours voorleggen. Die belemniet-fossielen zijn trouwens ook in Belgie terug te vinden: in de groeve van Eben-Emaal liggen ze zowat voor het rapen. Je kan ze niet missen: ze zien eruit als (enkele cm lang tot enkele tientallen cm en van 0,5 tot bijna 10 cm dik), langwerpige, spits toelopende stenen kogels, met een quasi perfect cirkelvormige boring langs de hoofdas.

Het staatsdessert van Delaware is een perziken flantaart, het staatsmineraal is Sillimaniet (Al2SiO5), dat met een hardheid van 7 tot juwelen kan geslepen worden. De staatsdrank is melk en de staatsboom is de Amerikaanse hulst (jawel, dit is een boom, geen struik). Qua typisch of favoriete maaltijden, leg je de lat in Delaware best niet te hoog. Hier kan je alle varianten van (slecht) Amerikaans eten proeven: Nic-o-boli pizza, appelcider donuts, scrapple (soort gefrituurd vleesbrood, bekend in Delaware, Maryland, New Jersey, Pennsylvania en Virginia, en waarschijnlijk voor het eerst bereid door Nederlandse immigranten in Pennsylvania, vandaar ook de naam Pannhaas; het is verwant aan balkenbrij, dat zelfs in Belgisch Limburg bekend is) en zelfs ... muskusrat en creamed chipped beef (een soort kruising tussen stoofvlees en vol-au-vent). Als uitsmijter nog het favoriete fictieve personage van de good people of Delaware: Tyler Durden (Bratt Pitt), bekend van de film Fight Club.

Genoeg faits divers, hoe zit het met het schaken? Tot mijn verbazing is er niet meteen een spoor te vinden van de Delaware Chess Association bevat nauwelijks nieuws) en er zijn hoop en al een kleine tien clubs in de hele staat, die voornamelijk hun activiteiten bijhouden op facebook. Het eerste partijtje heb ik van de Newark Chess Club; geen al te sterke club, maar de partijen die ze posten zijn wel leuk om na te spelen, vooral deze:

 

download PGN Brad - Chris (30-jan-2014) 1-0


 

Via een kleine omweg kwam ik te weten dat de staatskampioen in 2014, Drew Serres, de titel won na 5 jaar afwezigheid van het bord, en hierbij en passant de achtvoudig staatskampioen Charles Bouzoukis (2250 elo in 1992 en nog altijd 2100 in 2016) kon verslaan. Dat Bouzoukis een potje kan schaken, toonde hij in de World Open van 1996 tegen Vasik Rajlich (Rybka), toen 2350 elo sterk:

 

download PGN Vasik Rajlich, 2350 - Charles Bouzoukis, 2310 (1996) 0-1


 

Verder biedt ook de blog van New Castle Chess nieuws over schaken in Delaware, maar meer dan een kalender en enkele artikelen vind je er niet (http://newcastlechess.org/). Terug dan maar naar de USCF site over Delaware, waar we ons vermoeden bevestigd zien dat schaken in Delaware op een laag pitje staat: er is IM Thomas Bartell (2539), FM Shelby Getz (2400), Erick Garcia (2319), FM David Gertler (2249) en Terry Luo (2204), en dan hebben we alle +2200 spelers van Delaware gehad. Alle +2000 spelers vormen de top tien van de staat. Met andere woorden, Delaware valt qua sterkte eigenlijk zwakker uit dan de liga Antwerpen, en zou het in een match over 10 borden zelfs moeilijk hebben om de Brasschaat verslaan.

Voor wie dit niet op internet wil lezen, maar als pdf met partijcommentaar kan op de link klikken.

 

Re:

 

Altijd plezant om die USA-schaak-artikeltjes te lezen !

Ik heb speciaal de vorm van de staat Delaware eens opgezocht en die ziet er inderdaad zeer raar uit !

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn