Etienne Termonia

Etienne Termonia is op 4 november 2008 overleden, het verslag hieronder werd gemaakt ter ere van zijn 93ste verjaardag op 29 november 2002.

Brasschaatse schaaknestor op ATV

Op 29.11.2002 was de 93ste verjaardag van ons lid Etienne Termonia.

Inderdaad Etienne werd geboren op 29.11.1909 en ik wil er dadelijk aan toevoegen dat hij nog altijd schaak-actief is in de Brasschaakse Schaakkring: hij speelt nog met succes in het clubkamioenschap en de Zilveren Toren.

Op 6-jarige leeftijd kreeg Etienne een Schaakbord met stukken van zijn vader, nadat hij beloofd had als eerste van zijn klas te eindigen in de lagere school Louise Marie, bij de Broeders van Liefde in de Eikestraat te Antwerpen. In het Middelbaar Onderwijs St. Lodewijk beoefende hij de schaaksport in de vrije tijd met vrienden.Hij huwde in 1936 met Johanna Simons (in 2001 overleden). Hieruit ontsproten 5 kinderen: één zoon en vier dochters.

Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog werd hij als onderofficier opgeroepen om het vaderland te verdedigen tijdens de 18-daagse veldtocht. Met brandwonden werd hij opgenomen in het militair ziekenhuis. Hierdoor eindigde hij niet, zoals veel Belgische soldaten, in krijgsgevangenschap.Tijdens de oorlog werd hij opsteller bij de Stad Antwerpen. Nadien werd hij Accountant bij een Scheepsbedrijf Gellatly Hankey. In die tijd schaakte hij met vrienden in een lokaal van het latere LBC, in de Korte Nieuwstraat te Antwerpen.

In de jaren 1947-48 was Etienne een fervent correspondentie-schaker. Hij begon in de vierde reeks van de Belgische Correspondentie-schaakfederatie, om te eindigen in de eerste !

Zijn eerste schaakclub was S.K. Moretus te Hoboken. Hij werd er lid op 65 jarige leeftijd ! Het was in 1975 dat hij wekelijks naar Gent ging, om 's zaterdagsmorgen een cursus voor tornooileider - scheidsrechter schaken te volgen. Hij behaalde dit diploma.Op 21.4.1983 was hij mede-stichter van de Brasschaatse Schaakkring, waarvan hij tot op heden een trouw lid is.

Proficiat Etienne - nog veel schaakoverwinningen!
Dit verslag werd ten huize van Etienne opgenomen in het bijzijn van onze ere-voorzitter César De Cock.

Brasschaat 2.12.2002 Public Relations/WB

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 01-Sep-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn