Artikel

Dit artikel verschijnt in de Interclub blog en op de home page.

 

 

NIC 2012-2013 R11: uitslagen en verslagen

 

Interclub Ronde 1112345678Goed zo.

Bij deze nodig ik alle ploegkapiteins uit om ervoor te zorgen dat hier een verslagje van hun ontmoeting komt en een beetje partijmateriaal; delegeren mag natuurlijk ook.

 

Waarschuwing: geen hangslot

 

Het bericht "Waarschuwing; geen hangslot" dat eerder deze week onder ZT ronde 8 werd gezet is uiteraard ook op de Interclub berichten van toepassing.

 

Slotaflevering

 

Tja, een slotaflevering dient normaal gezien om het publiek een verrassende ontknoping voor te schotelen. Gelukkig was dit niet nodig, zodat ik deze week rustig aan mijn (tweede) winterslaap ben begonnen (Falaën was deze week -15°C en 20 cm sneeuw). Helaas ben ik pas nu weer wakker geworden en stel ik vast dat de slotaflevering al is begonnen. Mocht het nog van enig nut zijn: succes aan alle ploegen! De Falaën-fans

 

De Schwung is terug

 

Brasschaat 4 Het is ons voor de tweede keer gelukt: viermaal een duidelijke overwinning; dan schrijf ik in mijn voorbereiding dat we enkel de twee matchpunten nodig hebben en dat bordpunten geen enkel belang meer hebben, en hup iedereen begint zijn uiterste best te doen en we scoren een maximum. Wat een verspilling van energie! Maar allez, 't is toch maar mooi meegenomen.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Een zorgeloze namiddag

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Voorlopige resultaten

 

toegevoegd om 19u40 en voortdurend aangevuld

Voor de nieuwsgierigen alle reeds gekende maar wel nog officieuze resultaten; en Brasschaat heeft het duidelijk erg goed gedaan vandaag, oordeelt u zelf:

match

uitslag

bron

KGSRL4-BRA1

11-13

KBSB 20:05

KASK1-BRA2

6-10

tel AndO 19:50, waarvoor dank, en smakelijk!

Hoboken4-BRA3

6-10

KBSB 20:34

Geraardsbergen-BRA4

4-12

http://www.brasschaak.be/ 17:28

NLS2-BRA5

10-6

KBSB 19:40

Lier-BRA6

8-8

KBSB 19:40

Willebroek-BRA7

7-9

KBSB 20:39

KGSRL12-BRA8

4-12

KBSB 19:40

Opwijk-Dendermonde

7-9

KBSB 20:25; relevant voor podiumplaats BRA4

Lokeren-CREB

12-4

KBSB 22:07; relevant voor podiumplaats BRA4

 

BRA4 staat op het podium, momenteel brons, met een kleine kans op zilver up up up

Het gaat vermoedelijk nog even duren eer we resultaten van Lokeren hebben, de ploeg heeft nogal eens de gewoonte van waar ook de bierkelder te ledigen vooraleer huiswaarts te keren...

Het is nu 22:07 en de resultaten van Lokeren zijn binnen; ze hadden nog kans op goud, maar dan moesten ze 1 MP en 5 BP inhalen op Dendermonde, wat dus de "medewerking" van die laatste vereiste. Hierdoor was Lokeren blijkbaar erg gemotiveerd, ze wonnen 12-4; helaas voor hen won ook Dendermonde, dus Lokeren heeft zilver en Brasschaat4 brons.

BRA7 staat ook op het podium, met brons up up up

 

BRA 3 gaat voor stunt van het jaar: 6-10

 

 

Een stunt?

 

Aangezien Hoboken 4 laatste stond (staat) en tegen de degradatie vocht, vermoed ik dat BR3 zware tegenstand had en Hoboken versterkt was... of waarin bestond de stunt? Vertel, vertel...

 

Absoluut wel

 

Zowel BRA2 als BRA3 werd ten gevolge van diverse afwezigheden totaal omgebouwd, en beide kwamen met heel wat minder ELOtjes op de proppen. En voor BRA2 was er een serieuze uitdaging namelijk de gewoonte van nooit te verliezen verderzetten; en zowaar, Tom en Angelique winnen, André en Marjolein halen remise. Formidabel toch.

In BRA3 wonnen Ludo, Hilde, en JanDC; enkel MarcR verloor zijn partij. Dus ook erg knap.

 

Mooi...

 

Het is inderdaad mooi als zelfs de reservespelers punten kunnen pakken. Dat belooft voor volgend jaar!

 

Mooie resultaten

 

BRA 3 wint ondanks een gemiddeld eloverschil van meer dan 300 minder met 1-3. Wat mij betreft de stunt van het jaar!

Ook BRA 2 ( de ploeg Osinga, aangevuld met Stijn) haalde een schitterend resultaat. Een droge 1-3 zonder nederlaag ondanks dat onze ploeg gemiddeld 140 elo zwakker was.

 

Jammer van het wedstrijdreglement

 

Mocht nog de oude methode worden gebruikt en de bordpunten voorrang hebben op de matchpunten, dan waren 4 van de 8 Brasschaatse ploegen kampioen geworden! Heerlijk! Knappe stunt inderdaad van BR2 en BR3. Hoboken zal ons nooit van competitievervalsing kunnen beschuldigen...

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Ja, maar toch

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Slipstream

 

Dat is 2 jaar op rij dat Brasschaat met een team in het zog van Lokeren eindigt mede dankzij een onderling gelijkspel.

Een van de doelstellingen voor volgend jaar. Voor Lokeren eindigen. Gelet op de eindstand van Lokeren de voorbije 2 jaar kan dat voldoende zijn om kampioen te spelen laugh

 

OK

 

Zet mij maar terug in de reeks van Lokeren, ik heb ze intussen helemaal door. Het eerste jaar verloor ik nodeloos een stuk, dit jaar vergat ik domweg een stuk te winnen, het gaat dus duidelijk in stijgende lijn. Ze maken geen enkele kans meer. laugh

 

Copyright instellen?

 

We worden uitvoerig geciteerd ...

 

Een "verzwakt" Br3 STUNT (jawel!) tegen een versterkt Hoboken

 

Brasschaat3

Ludo op bord 1 moest/mocht het opnemen tegen Arthur Bruyneels: elo 1947. Afgaand op het notatieformulier en de commentaren van Arthur ging het geruime tijd gelijk op, aanvankelijk voordeel voor hem. Op de 23ste zet gaf hij op na een venijnig paardschaak: slaan mocht niet wegens penning en wijken met de Koning kostte de dame. 0 - 1 voor de goeien

Ikzelf had Bardhyl Dardha als tegenstander: we hebben al vaker tegen elkaar gespeeld bv. in Deurne-Zuid, maar dit was onze 2de officiële partij. Zoals ik van hem gewend ben speelde hij vooral in het begin nogal snel, mogelijk té snel... Na afruil van wat lichte stukken en de dames kwam zijn paard in een penning op een onvoldoende gedekte toren terecht wat leidde tot pionwinst en een gewonnen stelling. Een tijdlang speelde ik voorzichtig: eigen zwaktes verdedigen en hem vooral geen tegenspel gunnen, ik heb daarbij veel meer tijd verbruikt dan hij maar dat heeft wel geloond. Het partijfragment met de finale kunnen jullie in de volgende reactie bekijken. 0 - 2 voor de goeien!

Dan gaan kijken naar de anderen. Jan (op het 4de bord) stond duidelijk gewonnen, ik was net op tijd om te zien hoe hij het mooi afmaakte. Voor het vertrek had hij blijkbaar van Jan Demarré de opdracht gekregen om ze hier allemaal af te maken en zo geschiedde! Jans witte leeuw tegen een siciliaan zorgde voor het volgende punt, te bewonderen in toegevoegd partijfragment: 0 - 3 voor ... de goeien.

Marc op het 3de bord stond op dat moment verloren: een loper achter zonder compensatie. Hij had zich eerder misrekend met een stukoffer om een gevaarlijke gedekte vrijpion te liquideren. Toen hij ook nog een pion dreigde te verliezen gaf hij op. Eindresultaat 1 - 3

Ze allemaal afmaken is dus net niet gelukt Jan, maar een prachtig resultaat is dit wel! Een gelukkige (en ook een beetje trotse) ploegkapitein, Hilde

 

Gefeliciteerd!

 

Dat is een prachtig ploegresultaat! up

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Partijfragmenten Moretus 4 - Brasschaat 3

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 2 wint ook met fantasie ploeg van KASK

 

Brasschaat 2Doordat 3 spelers van het 2e verhinderd waren en de laatst overgeblevene ook nog door de vele afzeggingen in het 1e, door het 1e werd opgeslokt stond er een behoorlijke fantasie ploeg waarvan de basis bestond uit familie Osinga aangevuld met Stijn Hawinkel.

Stijn moest het aan bord 1 opnemen tegen Dimitri Logie en voor ik er erg in had stond hij een stuk voor (een fout offer van zijn tegenstrever werd mij verteld).

Als 1e was ik overigens na een zet of 20 klaar met drie maal dezelfde stelling en dus remise tegen Kenneth Cauwenberghs, ik kon hier makkelijk toe besluiten omdat Stijn gewonnen stond en het bij Angelique op zeker tenminste remise was.

Marjolein kreeg na een redelijk wilde partij van 2 kanten van haar tegenstander een remise aanbod bij de stand van 1,5 - 0.5 voor ons - overlegde even met Angelique en aldus werd tot remise besloten, waardoor een overwinning in het verschiet lag.

Angelique moest het opnemen tegen oud Belgisch kampioen Jean Moeyersons die ze langzaam wegdrukte en na stuk winst en bijna promotie van een van haar pionnen tot overgave bracht.

al met al dus 100% in matchpunten voor het 2e team.

André Osinga

 

verjaardag

 

Dus een mooi verjaardagsgeschenk voor Angelique. Proficiat (met beide).

 

Knap werk!!!!

 

Heel erg gefeliciteerd met jullie overwinning.

 

Brasschaat 1 wint ook de laatste ronde

 

Brasschaat 1Gezien de dreigende degradatie moest KGSRL 4 er alles aan doen om een goed resultaat neer te zetten. De psychologische oorlogsvoering begon al op vrijdag. Op de clubavond van Charlois Europoort gaf Ben Boog van KGSRL 4 aan Lendert een verkeerde opstelling door. Hierdoor had het geheel team van Brasschaat zich op de verkeerde tegenstander voorbereid.

De eerste beslissing viel op bord 3 bij Maurice, die zijn tegenstander tegenstander strategisch compleet weg speelde. Die tegenstander deed er alles aan om te winnen, zag zijn dame aan het einde van een mooie combinatie in een heerlijk penning. Het volgende punt kwam van Marcel aan bord 2. Zoals gebruikelijk gaf Marcel aan het begin een pionnetje weg en moest daar achteraf een offer bij verzinnen. Hij speelde vervolgens zo overtuigend dat zijn teamgenoten dachten dat Marcel nog volop in zijn voorbereiding zat. Uiteindelijk wist Marcel met een mooi kwaliteitsoffer de winst binnen te halen. Na de partij werd zijn tegenstander door een oud mannetje vermanend toegesproken: "20 jaar geleden maakte je de dezelfde fout!"

Jan-en-Wim.jpg
 Jan en Wim Sten en Lendert.jpg
 Sten en Lendert

Het lijkt wel of Jan vleugels krijgt als hij in het eerste invalt. Jan ging met een kwaliteit minder het eindspel in, en overspeelde zijn tegenstander vervolgens volledig. Toen was het dus 3-0 voor Brasschaat 1. Verliezen konden we niet meer. De volgende die zijn partij af ronde was Sten aan bord 1. Sten ging avontuurlijk te werk hij offerde een pionnetje in de opening. Maar hoewel Sten dit een tijdje geleden had voorbereid kreeg hij geen enkele compensatie. Wat resteerde was een stelling waarin hij lange tijd passief moest verdedigen. Maar uiteindelijk speelde zijn tegenstander wat onnauwkeurig, waardoor Sten kon afwikkelen naar ongelijke lopers. Nu maakte het pionnetje minder niet heel veel meer uit. Enkele zetten later werd het remise. De buit was binnen 3 1/2 - 1/2 voor brasschaat 1. Lendert aan bord 4 had duidelijk zijn dag niet. Na eerst een gewonnen stelling om zeep te hebben geholpen, probeerde Lendert een remise eindspel te forceren. Hij kreeg nog een goede winstkans ook, maar mate deze en verloor uiteindelijk de partij. De laatste partij die bezig was Wim aan bord 6. Wim plaatste een interresante kwaliteits offer. Hij kreeg zelfs zo'n mooie aanval dat hij mat in 2 miste. Uiteindelijk bleek het toren eindspel was een verloren zaak. Ook de laatste match heeft Brasschaat 1 zich nog van zijn goede kant laten zien. De match is gewonnen met 3,5 - 2,5.

En tot slot hebben we natuurlijk de mooie stad Gent nog eens bewonderd. kasteel-Gent.jpg
 Schaaktoeristen in Gent

 

Brasschaat 6 : zelfs vertimmerd ....

 

Brasschaat 6 Brasschaat 6 verscheen "lichtjes" vertimmerd aan de aftrap voor de laatste ronde. Tom had de eer in schoonheid te mogen eindigen op bord 1, ikzelf vulde bord 2, Tristan bord 3 en Cyriel bord 4.

Na het nodige oponthoud (een xxx!! wielerkoers) te laat aangekomen en tot mijn verbazing vastgesteld dat Tristan nog zoek was.

Met drie begonnen, en voor mijn eerste Cola op was had Cyriel al laten horen : "we kunnen al aan de toog gaan zitten" en een beetje later "ik pak de trein terug hé, succes!". Ofte 0-1

Tom deed het weer prachtig met zijn "eigen opening" en was écht blij met het geleverde werk :

 

download PGN Patrick Van Den Brande, 1697 - Tom Fürstenberg, 1776 (17-mrt-2013) 0-1


 

Onderstussen was Tristan er toch nog aangekomen, en begon met een degelijke aanval in een duidelijke tijdnood ...

Ikzelf kwam veel beter uit de opening en had de nodige druk , maar verloor het Noorden en zag door het bos de bomen niet meer wat resulteerde in een fel bevochten verliespartij : 1-1

Ondertussen was Tristan voluit ten strijde getrokken en won twee pionnen, maar vergat in al zijn ijver dat je met Dame en Loper een mat kan uitvoeren, oeps 8 (2-1)

Maar zoals gewoonlijk kwam Tom weer als vonouds heel sterk opzetten en snoerde zijn tegenstrever de adem : 2-2. Hij was compleet in de wolken met de partij en liet volgend bericht nog achter :

"Na de partij was ik nog een beetje te veel geconcentreerd en vergat helemaal jullie allemaal persoonlijk

het allerbeste te wensen. Langs deze weg alsnog."

Tom gaat terug naar "zijn roots" en verhuist naar Nederland, waar hij een nieuw schaakavontuur gaat opzoeken... We zullen je wurggrepen op het bord missen Tom !!

Aan alle spelers die het zesde team steunden : hartelijk bedankt, het was tof !

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn