Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Kwisvraag

  Vraagteken

Op 01-JAN-2013 steeg het ELO-totaal van Brasschaak. Hoeveel puntjes kwamen er in het totaal bij (nationale ELO, alle leden samen) ?

Schiftingsvraag: en wie leverden daaraan de grootste bijdrage ?

Uw antwoord snel hier; het correcte antwoord wordt onthuld op de receptie nu vrijdag.

 

Het embargo is verstreken.

Antwoord:

Brasschaat steeg van 116,031 naar 126,382 ELO, dat is dus 10,351 puntjes. Het grootste deel hiervan (namelijk 9909 punten) is te danken aan de acht leden die voordien geen ELO hadden, namelijk Ovi Mitran (1514), Christiaan Beukema (1510), Anthony Mitran (1432), Michiel Vande Ginste (1311), Joppe Raats (1050), Constantijn Beukema (1043), Bjorn De Backer (1039), Alain Bauwens (1010).

Dat betekent ook dat slechts 442 puntjes netto gewonnen werden door het geheel van de spelers die al wel ELO hadden. Deze "organische groei" bedraagt dus 0.38% De belangrijkste bijdragen hier werden geleverd door de sterkste stijgers die Dave al opgelijst had.

 

tricky

 

+425 Joran Raats - Cees Boersma - Lander Pauwels - Gustave Verbist - Harry Szöke

 

Hoger

 

We deden beter !

 

Zonder titel...

 

hoe tel je iemand die vorig jaar 0 had?

 

Zonder titel...

 

Anthony leverde de grootste bijdrage!

 

foutje op de lijst

 

Cees zijn rating zakt in feite een beetje je moet maar eens bij zijn detail kijken. Niet dat ik het hem niet gun natuurlijk maar... zijn prestaties waren niet al te denderend de laatste weken

 

Tja

 

Om redenen die mij ontgaan heeft de KBSB bij Cees plots de nationale ELO gelijkgezet met zijn (al jaren constante) FIDE ELO, en zoals ze dan ook doen het aantal partijen op een fictief getal gezet, namelijk 50 of 200 naargelang ELO onder of boven 2000 zit; zijn aantal partijen was vooheen 241.

Onze site neemt gewoon over wat de bond publiceert, het is al ingewikkeld genoeg.

 

ELO

 

Dat hebben ze niet alleen bij Cees gedaan, maar blijkbaar bij al onze Nederlanders. Cfr bvb Angelique (nu 1800+) en Hans (nu 1998)

 

zozo

 

Goed gezien. Ze hebben inderdaad op al onze Nederlandse leden toegepast wat ik enkel eenmalig verwacht, voor wie al wel FIDE maar nog geen KBSB ELO heeft. Ik vermoed dat het nu op een fout berust en ooit eens zal rechtgezet worden.

Terloops, ik heb recent iets amders ontdekt, wat misschien al langer bestaat maar voor mij onbekend was: wie als Belg in het buitenland deelneemt aan een tornooi dat FIDE verwerkt wordt, krijgt die partijen ook op zijn Belgische rekening. Zie bvb Lino die in Juli in Spanje zat te spelen. Misschien gaat het ooit toch nog één systeem worden...

 

Buitenlandse tornooien

 

Buitenlandse tornooien worden niet automatisch verwerkt. De speler moet zelf de uitslagen van een dergelijk tornooi bij de organisator opvragen en deze voor verwerking aan de elo-verantwoordelijke toesturen.

 

harmonisering

 

Het was al langer zo dat Nederlanders die onder een Nederlandse licentie in België schaakten de FIDE-elo als nationale elo in België verkregen. Bvb Angelique, Filip, Lendert enz... Met hun resultaten in België werd dan geen rekening gehouden.

Andere Nederlanders die in België woonden en bij de KBSB aangesloten zijn hadden wel een nationale elo, zoals bvb Cees Boersma. Bij hen werd wel rekening gehouden met de Belgische resultaten. Zij hadden achter hun naam dan ook een Belgisch vlaggetje staan.

Frappant was bvb. het geval van de Beukema's. Op Stefan na hadden de andere broers allemaal de Belgische licentie.

Nu werd blijkbaar gekozen voor een uniform systeem waarbij voor buitenlandse spelers de fide-elo genomen word.

 

logica is mij vreemd

 

Als ik nu tegen Cees of de andere Nederlanders speel, speel ik dan tegen zijn "verouderde'' FIDE rating of telt dan opnieuw zijn resultaten van zijn Belgische nationale rating?

Een verschil van 200 elo scheelt al een slok op de borrel bij om het even welke uitslag.

groeten en tot vanavond.

 

Voorbeeld

 

Hypothetisch voorbeeld: indien je nu tegen Kees zou spelen wordt zijn huidige nationale elo in rekening gebracht: 1603, tevens zijn huidige fide-rating.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn