Artikel

Dit is een nieuwsbericht; het verschijnt enkel op de home page.

 

 

Vier grote, twee mediums en vier kleintjes...

  Liga Antwerpen

Het zou de bestelling kunnen zijn van de vermoeide spelers van een IC-ploeg die op de terugweg even een frituur binnenspringt. Maar neen, het zijn de deelnemers van Brasschaat aan de jongste Antwerpse jeugdkampioenschappen.

Beginnen we met de kleintjes. Er namen dit jaar vier Brasschaatse pionnen (-10) deel, de ene al wat minder ervaren dan de andere. Voor Henkjan en ikzelf er erg in hadden, waren er al ettelijke partijen voorbij, maar wat we gezien hebben, heeft ons blij gemaakt. De enige die we niet aan het werk hebben gezien, was Cathy, die nog acht jaar moet worden en de op een na jongste van haar reeks was. Ze speelde waarschijnlijk met heel veel enthousiasme, maar daarmee waarschijnlijk ook met een iets te grote snelheid, zodat we haar partijen niet echt konden volgen. Ze behaalde toch een puntje.

Nathan won in de herfstvakantie nog een toernooitje, maar de tegenstanders op het provinciaal kampioenschap waren wel iets sterker dan hij dacht. Daardoor kon hij het herdersmat niet meer met succes uit zijn trukendoos bovenhalen. Gelukkig was hij er zich meer en meer van bewust en op het einde van het toernooi had hij het helemaal door. Herdersmat lukt niet meer op dat niveau: je moet je schaakkennis gebruiken. En met die schaakkennis is het bij Nathan best wel in orde: hij eindigde het toernooi met 2/3 (2 overwinningen met zwart). Ja, we mogen nog mooie dingen van Nathan verwachten.

Toen Henkjan en ikzelf de eerste partij van Aaron bekeken (vanaf ronde 4), dachten we dat wij de vroegere wereldkampioen, Anand, aan het werk zagen. Die stond er in zijn jonge jaren om bekend dat hij sneller schaakte dan zijn schaduw... Wel dat was bij Aaron zeker het geval, alleen was de kwaliteit van zijn zetten niet zo goed als die van Anand. Gelukkig nam hij de tips van Henkjan heel goed op en na een gelukje in partij 4 (hij kende natuurlijk de stelling van de randpion en de slechte loper tegen koning nog niet, leek dus te gaan verliezen, maar werd pardoes pat gezet) en een logische nederlaag in partij 5, verbeterde hij zijn niveau en hij behaalde twee mooie overwinningen in zijn laatste partijen. Gaat hij echt in de voetsporen van Anand treden?

Alexander is ondanks zijn leeftijd al een 'oude rot' in het vak. Hij begon sterk (1,5/2), maar kende een dipje in ronde 3 en 4 (0/2), zodat de selectieplaatsen heel ver weg leken. Gelukkig herpakte hij zich. En hoe! 2,5/3 en in extremis nog de laatste selectieplaats voor het Vlaams kampioenschap! Een dikke proficiat!

Bij de mediums dan, we zouden ook kunnen zeggen bij de 'Vande Ginstes': broer en broer speelden in respectievelijk de miniemen (-12) en scholieren (-16). Simon had het hard te verduren bij de -12, waar er meer elo-ratings rondliepen dan bij de scholieren (respectievelijk 11 van de 20 en 3 van de 8). Een mislukte eerste dag en hier was de mooie remonte (2/3) helaas iets te laat ingezet om nog aanspraak te maken op een selectie. Broer Michiel verging het veel beter: als elo-favoriet maakte hij in een mum van tijd 'gehakt' en 'bouletten' van de tegenstand. Zijn frieten zullen hem gesmaakt hebben. Na de eerste dag was het al duidelijk: Brasschaat zou bij de -16 een provinciaal kampioen mogen vieren. Zelfs als hij de tweede dag thuis was gebleven, was hij nog 3e geworden. Het kwam er overigens niet meer op aan te weten of hij ging winnen, maar hoelang de tegenstander het zou uithouden. Een dikke proficiat met de perfecte score en met de titel (en oh ja, ook met de selectie voor het Vlaams).

Bij de groten, de junioren, begon het niet echt goed: enkel Maxim Slagter won. Chris ging verrassend onderuit, Bas verloor verrassend een halfje en Viktor kon zijn verrassend gewonnen stelling in tijdnood tegen de elo-sterkste van de reeks niet verzilveren en ook hij verloor. In ronde tweede zette Chris de misstap van ronde 1 recht tegen Bas. Viktor en Maxim wonnen ook. Tussen ronde 2 en 3 las Viktor het boek van Anish Giri 'Hoe ik speel en remiseer' uit en hij besliste om de opgedane kennis in de praktijk om te zetten. Maxim wervelde over de grote elo-favoriet, Chris won en Bas kreeg verrassend een bye en bijhorend punt. Mmm, zouden er naast een titel ook nog 4 selecties uit de bus vallen? Na de eerste dag leek het er wel op.

De tweede dag verliep voor Maxim en Viktor nogal monotoon. Maxim die slachtte voort en Viktor die remiseerde voort. Enkel in de laatste ronde gunde Maxim zijn tegenstander (neen, niet Viktor) een halfje, kwestie van de zege mathematisch veilig te stellen. Sterk gespeeld voor iemand die weinig speelt en een mooie afsluiter van zijn jeugdperiode... Viktor haalde de helft van de punten (verlies in R1, winst in R2 en 5 remises). Genoeg voor selectie?

Heel mooi was ook de solidariteit van Chris en Bas. Hun tweede dag liep volledig parallel: haalde Chris een punt (in R5), dan haalde ook Bas een punt. Verloor Chris (R6 - tegen Maxim), dan was Bas in het verliezende kamp. Gelukkig besloten ze beiden om de laatste ronde met winst af te sluiten: 4/7 en zeker van de selectie.

En Viktor? Met de helft van de punten kon hij het laatste ticket voor het Vlaams kampioenschap binnenrijven. Vier deelnemers van Brasschaat bij de junioren op het provinciaal en alle vier geselecteerd!

De eindbalans is dan ook fantastisch: tien deelnemers, zes geselecteerden voor het Vlaams en twee kampioenen. Een dikke proficiat dus, vooral aan onze kampioenen, Maxim en Michiel.

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn