Artikel

Dit artikel verschijnt in de Zilveren Toren blog en op de home page.

 

 

Zilveren Toren ronde 6

 

ZT R612345

Deze week komen er ploegen in actie op drie verschillende dagen:

  • Maandag speelt B5 tegen KASK 1.
  • Dinsdag speelt B4 tegen Oude God 3.
  • Vrijdag spelen de eerste drie ploegen in en tegen Burcht 1, Mechelen 3 en Deurne 2.

 

Brasschaat 3 knap gelijk

 

Brasschaat 3 Met een elo-minderheid van gemiddeld 100 trokken we naar de Esso club. Alleen Willem had slechts 50 sterktepunten minder en kreeg dus het enige hapje voorgeschoteld. En zo zag de partij er ook uit. Willems rustige opbouw. Twee lopers op a en b diagonaal. Twee torens in het centrum. Obstakels tussen kanonnen en koning opruimen en winnen : Simpel toch ? Ook Walters opening zag er veelbelovend uit. Solide opbouw en veel dreigingen. Maar onderweg een belangrijk pionnetje uit het oog verloren en toen ging het bergaf tot beneden. 4-4 Robbe had er duidelijk zin in. Niet zonder risico opende hij een lijnenfestival, penningen, dreigingen op de koningsstelling en duwde alle troepen naar voor. Zijn gewiekste tegenstander had dit net snel genoeg door en ging op ruiljacht. Onderweg pikte hij zelfs een extra pion op maar Robbe bleef drukken. Het eindspel kwam iets te snel maar Robbe kon nog gelijk maken. Ikzelf had me voorbereid om voor de allereerste keer een Nimzo tegen d4 te spelen. Waarom ? Mijn zwarte openingen zijn te zwak en geven me zelden enig aangename uitgangspositie. Op zet 7 was ik al uit mijn voorbereiding maar niet uit mijn lood. Ik wist precies welke centrumafwikkeling wit nodig had en kon dat verhinderen. Integendeel het hele centrum gaf me een langdurige dreiging richting koningsvleugel. Enkel een vrijpion op d4 en een open c-lijn waren nu nog mijn kwelling. Zwoegend kon ik de c-lijn neutraliseren door massale ruil (2T&D). Alles herleidde zich tot twee overgebleven 5PK en we kwamen overéén de vredespijp door te geven. 8-8

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Nipte overwinning tegen rode lantaarn

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

?

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Klopt

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Hier is ie dan

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Enkel beschikbaar voor clubleden

Bedankt!

 

Dit bericht is niet publiek beschikbaar; enkel clubleden kunnen het zien, na aanmelden.

 

Brasschaat 4

 

Brasschaat 4 Tegen Oude-God 3, dus best te doen. De start viel voor mij nogal tegen, voor de 5e zet ging mijn GSM af en we stonden reeds op achterstand. Marie vond dit niet eerlijk en ging promt de koningsvleugel aanvallen met haar geheime truckendoos. Nog voor zet 13 lag alles open en won ze. Ovi bleef stoïcijns kalm en veroverde langzaam maar zeker eerst 1 en een beetje later nog een 2e pion. Rustig afwerken was de boodschap en dat kostte alleen wat tijd. Anthony leek lang op een remise af te stevenen. gelukkig wilde zijn tegenstander zelf ook winnen. Anthony veroverde de b lijn met zijn toren en met tussenschaak ging de a2 pion voor de bijl. Het duurde nog een hele tijd want zijn opponent speelde tot de laatst mogelijke zet alvorens op te geven. Resultaat 1-3 winst voor Brasschaat 4.

 

KASK 1-Brasschaat 5

 

Brasschaat 5We wisten dat iets gaan rapen bij de ongenaakbare leider, zeer moeilijk zou worden. Jan was op bord 3 het eerste slachtoffer. Engelaer Maurice (1969) Jan's tegenstander , kon al vrij snel iets forceren door het centrum , met het gevolg dat Jan's koning helemaal open en bloot kwam te staan. Jan hield nog even goed vol maar moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen en werd mat gezet met een definitieve loper zet(1-0). Evert kreeg als tegenstander Fleerackers Willy(1973). Ook bij Evert werd de partij beslist door het centrum, waarin zijn koning ook niet al te lekker stond en heel de tijd werd bedreigd door een centraal gestelde dame. Die laatste werd uiteindelijk de doodsteek (2-0). Wilfried bouwden een rustige stelling uit met zwart tegen Engelen Joseph (2077). De druk werd wel op beide vleugels opgevoerd door een aanstormde muur van pionnen. Pas in het eindspel werd het verschil duidelijk. Wit kon tweemaal pion winst forceren en Wilfried gaf wijselijk op (3-0). Mijn eigen partij duurde het langste. De voor mij totaal onbekende Hooybergs Jan (0) kon ik op voorhand totaal niet inschatten van sterkte. Ik kwam wel tot de conclusie dat hij in ieder geval kon schaken ,zeker omdat hij in de eerste ploeg van KASK speelde. Ik speelde met wit en probeerde het initiatief te nemen , van bij het begin. Dat kreeg ik ook (zelfs heel de partij), maar kon maar gaatje vinden in de zwarte verdediging. Na een hoop afruil kwam ik in een toren eindspel terecht waarin ik 1 pion kon winnen op de koningsvleugel. Mijn extra pion werd uiteindelijk een vrij pion waarmee ik de partij kon beslissen (3-1). We konden met opgeheven hoofd terug huiswaarts keren.

 

Wat een ploegleider lijden kan ....

 

Brasschaat 2Tja, het is dus weer eens gebeurd : wij - met Brasschaat 2 - op bezoek naar Mechelen waar we eigenlijk gezien de ELOs een hapje te verteren kregen. Op alle vier de borden een rustige start, Koen (2) op bord drie dacht met leuk combinatiespel zijn tegenstrever wel even opzij te zetten, tot hij zomaar een dubbele aanval toeliet, een kwaliteit verloor, een stuk erbij inschoot en compleet de mist inging (0-1).

Ludo had er wel zin in, kwam wel een pion achter maar bleef flink breien ... Ikzelf kreeg op bord 2 een redelijk jonge tegenstrever, die het aandurfde om mee stukken af te ruilen, maar vergat dat een dameaanval alleen maar correct is als je tussendoor geen extra stuk, pion en dekking verliest. Door het wild aanvallen (doel : mijn dame) kwamen er twee stukken onder vuur te liggen, én moest hij geforceerd de dames ruilen en de stelling stortte als een kaartenhuis in mekaar (dreiging op paard, loper, kwaliteit, ....) (1-1)

Ondertussen had Gilbert de stunt van de dag uitgehaald; aanval met dame én toren op een hulpeloze koning waar alle pionnen verdwenen waren.... tot hij de dame op het verkeerde veld posteerde en prompt zijn toren moest offeren, terwijl zijn andere toren nog aan het ronken was in zijn hoekje !! Resultaat een mat in 2 weggegeven én een punt (1-2)

Ludo's tegenstrever had teveel angst en met een volle pion voor en wat meer aanval bood hij remise aan, Ludo blij, de kapitein niet ... (1.5 - 2.5)

 

 


Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!

Software van deze pagina laatst bijgewerkt op 03-Apr-2017

Copyright © 2014, Luc Pattyn